ASELSAN gücüne güç katacak… Milli uçak KAAN'da kullanılan akıllı mühimmatlar ve sistemler

Milli savaş uçağı KAAN, TÜBİTAK'ın 5. nesil ana yönetim bilgisayarlarından ASELSAN'ın Üç Boyutlu İç Haberleşme, Yer ve Uydu Tabanlı Yaklaşma gibi sistemlerine kadar Türk savunma sanayii şirketleri tarafından geliştirilen sayısız yerli sisteme ev sahipliği yapıyor.

KAYNAK:
|
GİRİŞ:
24.02.2024
saat ikonu 13:09
|
GÜNCELLEME:
24.02.2024
saat ikonu 13:09

TUSAS tarafindan gelistirilen Milli Muharip Uçak KAAN, 8 bin feet irtifada 13 dakika havada kaldigi ilk uçusunu basariyla gerçeklestirdi. Teker kesen savas uçagimizin gelistirilmesine TUSAS öncülük etse de, bütün Türk savunma sanayii sirketlerinin "çorbada tuzu" bulunuyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK), KAAN'in gelistirilmesinde ve üretiminde kritik teknolojileriyle yer aliyor. Ilk uçusta TÜBITAK BILGEM'in gelistirdigi bütünlesik modüler mimariye sahip 5. nesil ana yönetim bilgisayarlari, yine BILGEM tarafindan gelistirilen gerçek zaman isletim sistemi ile çalistirildi.

Milli uçak KAAN'da kullanilan akilli mühimmatlar ve sistemler - 1. Resim

KAAN üstün hava hakimiyetini; Yeni Silahlarla Arttirilmis Havadan Havaya Muharebe Menzili, Yüksek/Süpersonik Hizda Dahili Silah Yuvalarindan Hassas ve Tam Vurus, Yapay Zekâ ve Heterojen Hesaplama destegi içeren Yüksek Basarimli ve Bütünlesik Aviyonik Sistemi ile sagliyor.

Uçak üzeri veri aktarimi için TÜBITAK'in gelistirdigi aviyonik arayüzleri ve deterministik ag altyapisi kullanildi. Yasam destek sisteminden mühimmat entegrasyonlarina, yerli imkanlarla gelistirilen ve gelistirmeye devam edilen teknolojilerle milli savunmanin KAAN'i göklerde; Gök Vatan'in savunmasi emin ellerde olmaya devam edecek.

Milli uçak KAAN'da kullanilan akilli mühimmatlar ve sistemler - 2. Resim

KAAN’in beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBITAK BILGEM tarafindan basariyla gelistirilmis ve planlanan tarihten önce 2022 yilinda TUSAS’a teslim edilmisti.

Besinci nesil savas uçagi KAAN projesi tamamlandiginda TÜBITAK’in kritik teknolojileri ile benzersiz hale gelecek.

KAAN IÇIN TÜBITAK BILGEM'IN GELISTIRDIGI TEKNOLOJILER

Uçus Kontrol ve Hava Araci Yönetim Bilgisayarlari

Motor, uçus kontrol yüzeyleri (kanatçiklar) ve diger hava araci sistemlerinin yönetildigi bilgisayarlardir. KAAN’in ilk uçusunda kullanildi.

Merkezi Yönetim Bilgisayarlari

Uçak üzeri ana sistemlerin ve silah sistemlerinin yönetimini gerçeklestiren, aviyonik gösterge ve kaska monteli gösterge birimlerine görüntü üreten, uçagin siber güvenligini saglayan 5. Nesil Entegre Modüler Aviyonik bilgisayarlardir. KAAN’in ilk uçusunda kullanildi.

Görev Yönetim Bilgisayarlari

Haberlesme, seyrüsefer, elektro-optik hedefleme, radar ve elektronik harp sistemlerinin verilerinin islendigi ve yönetildigi bilgisayarlardir. KAAN’in ilk uçusunda kullanildi.

Milli uçak KAAN'da kullanilan akilli mühimmatlar ve sistemler - 3. Resim

Aviyonik Arayüz Birimleri

Uçak üzeri sensör ve eyleyici isaretlerini dönüstüren ve eski tip ara yüze sahip sistemler ile haberlesmeyi saglayan birimlerdir. KAAN’in ilk uçusunda kullanildi.

Deterministik Ag

Farkli kritiklik seviyesine sahip verilerin ayni ortam üzerinden birbirini etkilemeden tasinmasini saglayan yüksek hizli optik agdir. KAAN’in ilk uçusunda kullanildi.

Yüksek Hizli Ag

Büyük miktarda sensör verisinin yönetim bilgisayarlarina çok yüksek hiz ile tasinmasini saglayan optik agdir. KAAN’in ilk uçusunda kullanildi.

Çok Çekirdekli Gerçek Zamanli Isletim Sistemi

KAAN’in tüm bilgisayarlarinin üzerinde çalistigi, farkli kritiklik seviyesindeki uygulamalarin birbirini etkilemeden ve yüksek performansli olarak çalismasini saglayan isletim sistemleridir. KAAN’in ilk uçusunda kullanildi.

Ara Katman Yazilimlari

KAAN’in tüm yazilimlarinin; sensörler ve birbirleri ile iletisimini saglayan, ara yüzlerinin protokol dönüsümünü gerçeklestiren, gösterge grafik ara yüzlerinin olusturulmasini ve yapay zekâ uygulamalarinin çalistirilmasini saglayan ara katman yazilimlaridir. KAAN’in ilk uçusunda kullanildi.

Milli uçak KAAN'da kullanilan akilli mühimmatlar ve sistemler - 4. Resim

EMC Test Sistemi

KAAN’in üzerinde bulunan tüm elektronik sistemlerin birbirleri ile olan uyumlulugunu ölçen ve analiz eden sistemdir.

Anten Test Sistemi (NFRTF)

KAAN’in geometrisini belirleyen ve 5. Nesil hayalet uçak için radar kesit alaninin düsüklügünü saglayan sistemdir.

TÜBITAK MAM TARAFINDAN GELISTIRILECEK SISTEMLER

Yasam Destek Sistemi

Muharip Uçak pilotlarinin yüksek fiziksel dayanim gerektiren kosullarda temel yasamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için Yasam Destek Sistemleri gelistiriliyor.

Patlama Önleme Sistemi

Muharip uçaklarda uçagin degisken durumlari göz önüne alinarak yakit tanklarinda patlama ve yakit kaynamasini önlemek için Patlama Önleme Sistemleri gelistiriliyor.

Radar Sogurucu Çok Katmanli Ince Film Yüzey Kaplamasinin Elektromanyetik Olarak Modellenmesi ve Optimizasyonu

Milli Muharip Uçagi’na radarda görünmezlik özelligi kazandirilmasi için özellikle kanopinin tasarim süreçlerinde kullanilmak üzere RASEM yazilimi gelistiriliyor.

Milli uçak KAAN'da kullanilan akilli mühimmatlar ve sistemler - 5. Resim

Milli Muharip Uçagi'na Ait Hava Kanali Için Düsük Görünürlük Özelligi Saglayan Set Gelistirilmesi

MMU-KAAN’a ait hava kanalina radarda düsük görünürlük özelligi kazandirilmasi için, hava kanali içerisine yerlestirilecek set tasarimlari, test ve ölçümleri gerçeklestirilecek.

Milli Muharip Uçagi Için Frekans Seçici Yüzeylerin Elektromanyetik Olarak Modellenmesi ve Uygulanmasi

KAAN’in radarda düsük görünürlük özelligini saglamak üzere, KAAN'a ait radomun frekans seçici özellikte elektromanyetik tasarimi ve optimizasyonu için RASEM-RADOM yazilimi gelistiriliyor.

KAAN'in mühimmat entegrasyonu TÜBITAK SAGE tarafindan yapilacak

TÜBITAK SAGE tarafindan SOM A,  SOM B1, SOM B2, HGK 82, HGK 83, HGK 84, NEB, GÖKHAN, KGK 82, KGK 83, GÖKDOGAN ve BOZDOGAN projeleri KAAN’a entegre edilecek.

Milli uçak KAAN'da kullanilan akilli mühimmatlar ve sistemler - 6. Resim

ASELSAN ILE "BILGE KAAN" OLACAK

Türk savunma sanayisinin gözde sirketlerinden ASELSAN da KAAN'in gelistirilmesinde büyük rol oynuyor. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada "Misyonumuz KAAN'i "BILGE KAAN" yapmak" mesaji vererek, "Çelik kanatlar, Türk mühendisliginin rüzgari ve oyun degistiren teknolojilerle en yükseklere ulasacak." ifadesini kullandi.

ASELSAN'IN SISTEMLERIYLE KAAN GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR

Milli Muharip Uçak KAAN'da kullanilan ASELSAN sistemleri su sekilde açiklandi:

Kriptolu Haberlesme
Tanima-Tanitma
Veri Linki
Üç Boyutlu Iç Haberlesme
Yer ve Uydu Tabanli Yaklasma
Seyrüsefer
Yedek Uçus Gösterge
TULGAR Kaska Monteli Gösterge Birimi
Kizilötesi Arama ve Takip
Bütünlesik Elektro-Optik Hedefleme
Kizilötesi Füze Ikaz ve Görüntüleme
Lazer Ikaz
Yönlendirilmis Kizilötesi Karsi Tedbir
Güdüm Kitleri
Uçus Kontrol Sistemi Sensörleri
Entegre Elektronik Harp
AESA Burun Radari
Karsi Tedbir Atma

Milli uçak KAAN'da kullanilan akilli mühimmatlar ve sistemler - 7. Resim

UÇTAN UCA EGITIM SISTEMLERI HAVELSAN'A EMANET

Geçen yil MMU gömülü egitim sistemlerini gelistirmek amaciyla, TUSAS ile HAVELSAN arasinda "HAVELSAN ile KAAN Egitim Sistemleri Sözlesmesi" imzalandi. Gelistirilecek Gömülü Egitim Sistemi sayesinde KAAN MMU pilotlari, uçarken de egitim alabilecek.

Ayrica HAVELSAN, MMU’ya yönelik imzalanan sözlesmeler kapsaminda Lojistik Bilgi Sistemi, Yer Görev Planlama Sistemi, Itki Entegrasyonu, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Tehdit Algilama, Platform Siber Güvenligi teknolojileri alanlarinda çalismalar yürütüyor.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, MMU gibi bir platformun Türkiye’de yapiliyor olmasinin gurur ve heyecan verici oldugunu söyledi.

Görev, yazilim ve yer destek sistemlerini gelistirmek üzere yavas yavas sensörlerin platforma eklenmeye baslayacagini, bunlardan akacak verilerle füzyon yapacaklarini anlatan Nacar, sonunda görev sistemlerinin yazilimlarinin kullanima alinacagini belirtti.

ETİKETLER
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.