Tgrt Haber

Nadir görülen 'yarı erkek, yarı dişi' kuş kameraya yakalandı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
01 Ocak 2024 12:56 - Güncelleme : 01 Ocak 2024 12:56
Nadir görülen 'yarı erkek, yarı dişi' kuş kameraya yakalandı

Manizales'deki bir doğa rezervinde amatör ornitolog John Murillo'nun kamerasına yakalanan bir kuş, bir yarısında erkek, diğer yarısında ise dişi renkleriyle dikkat çekiyor.

Vücudunun bir yarısında erkek tüyleri, diğer yarısında ise dişi rengi olan bir "honeycreeper" kuşu (Chlorophanes spiza) ilk kez kameralara yakalandı. Eşi benzerine nadir rastlanan bu kuşa ait bilinen diğer tek kayıt ise bir asırdan fazla bir süre öncesine ait olduğu biliniyor.

Science Alert'in aktardığına göre kuşun, ortasında net bir sınır bulunan, deniz mavisi ve sarı-yeşil parıldayan tüyleri bulunuyor. Bu da bu türün parlak mavi ve siyah başlı tipik erkeklerinden ve her tarafı çimen yeşili olan dişilerinden farklı olduğunu gösteriyor.

Amatör ornitolog John Murillo, bu hayvanı Kolombiya​'nın Manizales yakınlarındaki bir doğa rezervindeki küçük bir çiftliğin kuş besleme merkezinde gördü ve fotoğrafını çekti.

PEKİ BU DURUMUN SEBEBİ NE?

Bu kuşun rengindeki olağandışı bölünmenin, kuşlarda iki farklı spermin döllenmesini sağlayan bir yumurtayı oluşturan hücre bölünmesindeki bir hatanın sonucu olduğu düşünülen çift taraflı ginandromorfizmden kaynaklandığı belirtiliyor.

"KUŞLARDA NADİR GÖRÜLÜYOR"

Yeni Zelanda Otago Üniversitesi'nden Zooloji Profesörü Hamish Spencer, birçok kuş gözlemcisinin tüm hayatları boyunca hiçbir kuş türünde iki taraflı bir ginandromorfizm yaşandığını göremediğini belirterek, "Bu olay kuşlarda son derece nadir görülen bir durum. Yeni Zelanda'da şimdiye kadar hiçbir örnek bilmiyorum. Çok dikkat çekici, bunu görme ayrıcalığına sahip oldum." dedi.

İki taraflı ginandromorfizm örümceklerde, ötücü kuşlarda, kelebeklerde, ıstakozlarda, tavuklarda ve sopa böceklerde de görülebiliyor.

Makale Journal of Field Ornithology'de yayımlandı.

Kaynak: Science Alert

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...