Tgrt Haber

İnsanoğlu 'başlangıcın' peşinde: Bir milyon galaksi incelendi, yeni bulgulara ulaşıldı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Independent Türkçe, Science Daily, Phys
26 Aralık 2023 11:52 - Güncelleme : 26 Aralık 2023 11:54
İnsanoğlu 'başlangıcın' peşinde: Bir milyon galaksi incelendi, yeni bulgulara ulaşıldı

Evrenin başlangıcını bulmak isteyen bilim insanları, yaklaşık bir milyon galaksiyi inceledi. Araştırmacılar, bağımsız görünen galaksiler arasında bir bağlantı olduğuna dair bulgulara ulaştı.

İnsaoğlu, evrenin içinde barındırdığı gizemleri çözmek için yıldızlara bakıyor... Bu kusursuz bir şekilde oluşan evreninin başlangıcını bulmak isteyen bilim insanları, bir milyon galaksiyi inceledi. Araştırmacılar yaptıkları çalışmalarda evrenin başlangıcını bulmak için büyük ipuçları barındıran bulgulara ulaştı.

Daha önce, net gözlemler ve kozmik mikrodalga arka plan ışımaları (CMB) üzerinde yapılan analizler, evrenin önemli bileşenlerinin soğuk karanlık madde ve karanlık enerji olduğunu belirtmişti.

Bu model, ilk baştaki dalgalanmaların, yıldızlar ve galaksiler dahil her şeyin oluşumuna neden olduğunu varsaymaktaydı. Ancak son zamanlarda birçok araştırmacı, başlangıç koşullarının doğasına dair farklı perspektifler sunduğu için galaksilerin şekilleri üzerine odaklanmaya başladı.

Kavli Fizik ve Matematik Enstitüsü ile Max Planck Astrofizik Enstitüsü'nden bir araştırmacı grubu, galaksi​ şekillerinin güç izgelerini ölçmek için yeni bir yöntem geliştirdi.

İnsanoğlu 'başlangıcın' peşinde: Bir milyon galaksi incelendi, yeni bulgulara ulaşıldı

100 MİLYON IŞIK YILI UZAKLIKTA HİZALANMIŞ İKİ GALAKSİ..

Araştırmacılar, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması'nın (SDSS) katkısıyla dünyanın en büyük galaksi araştırması olan bu projede, yaklaşık bir milyon galaksinin uzayda dağılımını ve şeklini eş zamanlı olarak inceledi.

Bu çalışma, başlangıç dalgalanmalarının, tüm evrenin oluşumuna katkıda bulunan istatistiksel özelliklerini belirlemek adına yapılmıştır. Yapılan hesaplamalarda, birbirinden 100 milyon ışık yılı uzaklıkta hizalanmış iki galaksi tespit edildi.

GENİŞLEME TEORİSİYLE UYUMLU

Bu bulgu, görünüşte bağımsız ve nedensel olarak ilişkisiz uzak galaksiler arasında anlamlı bir ilişki olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bu ilişkileri detaylı bir şekilde incelediklerinde, bunların evrenin genişleme teorisiyle uyumlu olduğunu belirtti.

Kaynak: Independent Türkçe, Science Daily, Phys

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...