Tgrt Haber

NASA açıkladı: Uzay görevlerinde kaç kişi öldü?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
12 Haziran 2023 18:13 - Güncelleme : 12 Haziran 2023 18:13
NASA açıkladı: Uzay görevlerinde kaç kişi öldü?

NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevleri veya yer testleri sırasında 21 astronotun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Washington Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri profesörü Jim Hermanson, 5 farklı görevde (3 NASA​ ve 2 Sovyetler Birliği) meydana gelen ölümleri ele alarak, "Kazalar genellikle ekipman hatası, insan hatası, politika ve yönetim hatalarının bir kombinasyonu olan olağan dışı durumlar sonucunda meydana geldi." şeklinde ifade etti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre NASA, uzay mekiği görevleri esnasında, bir tanesi Ocak 1986'da Uzay Mekiği Challenger'ın kalkıştan 73 saniye sonra havada infilak etmesi sonucu olmak üzere iki ölümcül kaza meydana geldiğini aktardı.

BİR ÖĞRETMEN DE VARDI

Kazada, astronotlar dışında, New Hampshire'dan bir öğretmen olan Christa McAuliffe'in de bulunduğu 7 kişilik mürettebatın hayatını kaybettiği belirtildi. McAuliffe'in NASA'nın Uzaydaki Öğretmen Projesi kapsamında ekibe dahil olduğu vurgulandı.

Olayın, Cape Canaveral'da yaşanan olağandışı soğuk hava koşulları nedeniyle bazı sızdırmazlık malzemelerinin esnekliğini kaybetmesi sonucu meydana geldiği ifade edildi.

Hermanson, yönetimin bazı NASA mühendislerinin uyarılarına rağmen fırlatmayı ertelememesi sebebiyle kısmen suçlu olduğunu belirtti. "Sıcak gaz dışarı sızdı ve yakıt tankında yangın çıkardı, sonuçta büyük bir patlamaya neden oldu" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İKİNCİ ÖLÜMCÜL KAZA 2003'TE YAŞANDI

İkinci ölümcül NASA uzay kazası, Şubat 2003'te Uzay Mekiği Columbia'nın atmosfere yeniden girişi sırasında meydana gelen patlama ile gerçekleşti ve 7 kişilik mürettebatın hayatını kaybetmesine yol açtı.

NASA açıkladı: Uzay görevlerinde kaç kişi öldü?

Packham, mekiğin kalkışı sırasında köpük izolasyon malzemesinin koparak Columbia'nın kanadına zarar verdiğini ve hasar gören kanadın atmosfere yeniden giriş sırasında çok yüksek sıcaklıklara dayanamayarak mekiğin parçalanmasına neden olduğunu ifade etti.

Kazaların sadece uçuş sırasında meydana gelmediğini belirten Packham, "Benim için kazanın yerde veya havada gerçekleşmesi arasında ayrım yok" şeklinde konuştu. Packham, bu bağlamda, fırlatma öncesi yapılan bir test sırasında kabine yayılan yangının Apollo 1 kazasında 3 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu örneğini verdi.

4 KOZMONOT HAYATINI KAYBETTİ

Packham, Sovyetler Birliği​ döneminde 4 kozmonotun hayatını kaybettiğini paylaşırken, ilk ölümcül kaza olan 1967'deki olayı hatırlatarak, Soyuz 1 uzay aracının iniş sırasında meydana gelen paraşüt hatası sonucunda yere çakıldığını ve bir kozmonotun hayatını kaybettiğini belirtti.

Packham ayrıca uzay yarışının başlangıcında, uzay aracının henüz hazır olmadığı ve uçuş kontrol ekibinin atmosfere giriş sonrasında paraşüt hatası olabileceğinin bilincinde olduğu halde, uçuşun politik bir olaya dönüştürülmesinin kazaya yol açtığını öne sürdü.

Hermanson, atmosfer dışında gerçekleşen ve üç kozmonotun hayatına mal olan tek kazanın 1971'deki Sovyetler Birliği uzay görevi olduğunu belirtti ve "genellikle kalkış ve iniş, uçuşun en tehlikeli aşamalarıdır." dedi.

NASA kaynaklarına göre, Sovyetler Birliği tarafından kurulan ilk uzay istasyonunda üç haftadan daha uzun süre geçiren kozmonotların, istasyondan ayrılıp Dünya'ya dönmek için uzay aracına bindiklerinde basınç düşüklüğü yaşandığını dile getiren Hermanson, uzay giysisi giymeyen kozmonotların hayatını kaybettiğini ifade etti.

Packham, bugüne kadar yaklaşık 650 kişinin uzayda uçtuğunu ve ticari uzay uçuşlarının artmasıyla bu sayının daha da artacağını belirterek, uzay görevlerinin "asla risksiz olmadığını" vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...