Tgrt Haber

NASA, Ay toprağından oksijen çıkarmayı başardı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Independent
28 Nisan 2023 11:55 - Güncelleme : 28 Nisan 2023 11:59
NASA, Ay toprağından oksijen çıkarmayı başardı

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), "Ay'da yaşam alanı inşa etme" hedefinde önemli bir adım daha attı. Uzay ajansı Ay toprağından oksijen çıkarmayı başardı.

NASA​ geçtiğimiz yıl Artemis 1 programı kapsamında Orion​ kapsülünü uzaya fırlatmıştı. Orion Ay​ Uzay Aracı Programı’nın Başkanı Howard Hu, insanların 2030 yılına kadar Ay'da "belirli aralıklarla" içinde yaşayabilecekleri habitatlar ve gezici araçlarla aktif olabileceklerini söylemişti.

Ay'da yaşam alanı inşa etme hedefine bir adım daha yaklaşıldı. NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nden bir ekip, yüksek güçlü bir lazer teknolojisi ile karbotermal reaksiyon oluşturdu ve bu sayede ilk kez vakumlu bir ortamda yapay Ay toprağından oksijeni başarıyla çıkardı.

"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ADINA BÜYÜK BİR ADIM"

Konuyla ilgili NASA mühendisi Anastasia Ford, "Ekibimiz CaRD reaktörünün Ay yüzeyinde hayatta kalabileceğini ve başarılı bir şekilde oksijen çıkarabileceğini kanıtladı. Bu, diğer gezegenlerde sürdürülebilir insan üsleri inşa etmek üzere mimariyi geliştirme yönünde büyük bir adım." değerlendirmesinde bulundu.

NASA, Ay toprağından oksijen çıkarmayı başardı

NASA'nın Ay'da insan üsleri inşa etme hedefi Artemis görevinin bir parçası. Projenin amacı "ilk kadın ve sıradaki erkeği" Ay'ın güney kutbuna indirmek olarak ifade ediliyor. Bu kapsamda 2025 yılında ilk astronotların Ay'a iniş yapması bekleniyor.

Artemis görevi kapsamında ilk uçuş geçtiğimiz yıl yapıldı. 2024 ve 2025 yıllarında gerçekleştirilmesi planlanan görevlerde her şey yolunda giderse 2033'e kadar uçuş devam edecek. Görev tamamlandığında Ay'ın "insanların yerleşmesi için hazır hale gelmiş olacağı" tahmin ediliyor.

NASA'nın kıdemli mühendisi Aaron Paz, Ay toprağından oksijen çıkarmak için kullandıkları teknolojiye ilişkin, "Bu teknoloji Ay yüzeyinde her yıl kendi ağırlığının birkaç katı oksijen üretme potansiyeline sahip, bu da insan varlığının ve Ay ekonomisinin sürekliliğini mümkün kılacak." ifadelerini kullandı.

Independent'in haberine göre, önceki haftalarda NASA, programın ilk mürettebatlı uzay uçuşu olacak Artemis II görevinde Ay'ın etrafında dolaşacak 4 astronotu açıklamıştı.

Astronotlar 10 gün sürecek uçuş denemesinde NASA'nın devasa Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System/SLS) roketiyle gönderilen Orion uzay aracında seyahat edecek. Bu kişiler, 50 yılı aşkın süredir Ay'ın yakın çevresinde uçan ilk astronotlar olacak.

Kaynak: Independent

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Independent
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...