Tgrt Haber

NASA fotoğraflarına Türk makyajı: Renklendirdiği fotoğraflar bilim dergisinde yayınlanıyor

Editör: Okan Güleş / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
07 Ekim 2023 17:33 - Güncelleme : 07 Ekim 2023 17:34
NASA fotoğraflarına Türk makyajı: Renklendirdiği fotoğraflar bilim dergisinde yayınlanıyor

NASA'nın uzay teleskoplarıyla çektiği fotoğraflar milyonlarca insanı hayrete düşürüyor. Evrenin derinlemesine çekilen bu fotoğraflar diğer gezegenler için bilgi verirken, aile hekimi olarak görev yapan Dr. Mehmet Hakan Özsaraç ise bunları elden geçirip sergiliyor.

NASA​, sahip olduğu teleskoplar sayesinde evreni derinlemesine inceleyip merak edilen pek çok detayı gözler önüne seriyor. Öyle ki Mars​ için de keşif yapaması için iki yıldır Perseverance​ isimli uzay​ aracı görevini icra ediyor. 

Uzay teleskopları tarafından çekilen fotoğraflar, özellikle bilime meraklı kişiler için oldukça heyecan verici. Türk aile hekimi Mehmet Hakan Özsaraç da bu merakını biraz daha ileriye taşıdı. Samsun'da aile hekimi olarak görev yapan Özsaraç, NASA'dan derlediği fotoğrafları elden geçirip yeniden servis ediyor. Bu fotoğraflar ise bilim dergilerinde yerini alıyor.

KÜÇÜKLÜKTEN BAŞLAYAN UZAY MERAKI

İlkadım ilçesinde bulunan Zeytinlik Aile Sağlık Merkezi'nde görev yapan 55 yaşındaki Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, NASA'nın Hubble ve James Webb Teleskopları tarafından çekilen ham fotoğrafları renklendiriyor.

Uzay fotoğrafçılığına merak saran doktorun yaptığı renklendirme çalışmaları NASA tarafından birçok kez günün astronomi fotoğrafı seçildi.

NASA fotoğraflarına Türk makyajı: Renklendirdiği fotoğraflar bilim dergisinde yayınlanıyor

400'ün üzerinde ham fotoğrafı renklendiren doktor, NASA'nın fotoğraf arşivine girmeyi başardı. Ayrıca doktorun işlediği uzay fotoğrafları bilim adamlarının da ilgisini çekti. Fotoğraflar bilim dergilerinde yayınlanmaya başladı.

Küçüklükten bu yana bilime merakı olan Özsaraç, düşüncelerini şöyle dile getirdi: 

 "14 yaşlarımda iken uzaya çok meraklıydım ve teleskop yapmak istiyordum. Babaannemin hacdan getirdiği küçük slayt gösteren bazı makineleri vardı. O bozulmuştu ve onun merceklerini borunun içine dizerek ilk dürbün teleskopumu yaptım. Onunla ayın kraterlerini izlemiştim. Tabii, o yıllardan bu yıllara uzaya merakım vardı. 1998 yılında fotoğrafla uğraşmaya başladığımda bugüne kadar uzun bir fotoğraf tecrübesi yaşadım. Çeşitli yarışmalara katıldım.

2021 yılında başlayan uzay fotoğrafçılığı merakım beni bir anda uzay fotoğrafı işlemekle karşılaştırdı. Uzay fotoğrafçılığında meydana gelen bu gelişmiş durumlar internette gördükçe benim dikkatimi çekiyordu. Ben de merak ettim. Teleskop alsam zamanım olmayacak. Gündüz çalışıyorum. Yükseklere çıkmak lazım, geceleri çadır kurup beklemek lazım. Buna da imkanım şu anda yok. Sonrasında teleskop kiralanabildiğini öğrendim. Ben de teleskop kiralayarak oturduğum yerden gök cismini fotoğraflayarak ham görüntülerini işledim. Sonrasında bir süre bu işi yaptım. Akabinde NASA’nın uzay fotoğraflarının ham hallerini indirmeye başladım. Halka açık olduğu için herkes indirebiliyor.

Çok hoşuma gitti ve sonrasında bunları NASA ile paylaştım. Birden fazla ödülüm oldu. 400’ün üzerinde görüntü işledim. Hubble ve James Webb’in çektiği uzay teleskoplarının fotoğraflarını işledim. Bunları 8 tanesi NASA tarafından günün astronomi görseli seçildi. Daha sonra NASA benim adıma bir teşekkür ile kendi arşivine kaydetti. Ayrıca çeşitli bilimsel makalelerde adım kullanılarak işlediğim bazı görüntüler yayınlandı. Dünya çapında 27 astronomi bilim adamının yaptığı çalışmada, yaptığım bir galaksi fotoğrafı bir makalede yayınlandı" 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...