Tgrt Haber

NASA'nın Ay kıyafeti dünyaca ünlü moda tasarımcısına emanet: 2025'te kullanılacak

06 Ekim 2023 15:31 - Güncelleme : 06 Ekim 2023 15:34
NASA'nın Ay kıyafeti dünyaca ünlü moda tasarımcısına emanet: 2025'te kullanılacak

NASA, 2025 Ay yolculuğu öncesi tüm hazırlıkları tamamlıyor. Buna astronot kıyafetleri de dahil. İtalyan moda tasarımcısı Prada, bu alanda önemli bir işi üstlenecek.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), önümüzdeki iki yıl içerisinde Ay'a insanlı yolculuk yapacak. Artemis kapsamındaki bu program öncesi hazırlıklar sürüyor.

2025 Ay görevi için yolculuk yapacak astronotlar geçtiğimiz aylarda belli olmuştu. Şimdi ise bu astronotlardan biri BBC'ye konuştu.

ASTRONOTLARIN KIYAFETİNİ, İTALYAN MARKA PRADA TASARLAYACAK

İtalyan modaevi, giysileri tasarlamak üzere bir başka özel şirket olan Axiom Space ile birlikte çalışacak.

Axiom bir basın açıklamasında Prada'nın projeye malzeme ve üretim konusunda uzmanlık getireceğini söyledi. 

BBC'ye konuşan astronot ise,  Prada'nın tasarım deneyimi nedeniyle bu zorlu göreve hazır olduğunu düşündüğünü belirtti. Öyle ki Prada'nın bu deneyimi sadece Milano podyumlarında değil, Prada'nın America's Cup yelken yarışmasına katılımıyla da başarısını gözler önüne sermişti.

NASA'nın Ay kıyafeti dünyaca ünlü moda tasarımcısına emanet: 2025'te kullanılacak

Beş Nasa görevinde yer almış ve dört uzay yürüyüşü gerçekleştirmiş olan Profesör Jeffrey Hoffman'a göre, "Prada çeşitli kompozit kumaşlar konusunda önemli bir deneyime sahip ve yeni uzay giysisinin dış katmanlarına bazı gerçek teknik katkılarda bulunabilir."

Ancak Prada'nın tasarlayacağı kıyafetler günümüz modası gibi olmayacak. Yani desenli şal malzemeler kullanılmayacak. Bunun yerine daha termal ortam sağlayacak malzemeler kullanılacak. 

Öte yandan Hoffman ayrıca, "Uzay giysisi gerçekten de minyatür bir uzay aracı gibidir. Basınç ve oksijen sağlamalı, sizi makul bir sıcaklıkta tutmalıdır" dedi.

Bu yılın başlarında Prada'nın ortağı Axiom, yaklaşan Artemis 3 görevinde giyileceğini söylediği bir uzay giysisini tanıtmıştı. Bu kıyafet 55 kg ağırlığında ve kadın yolcular için de oldukça uygun.

Kaynak: BBC
Derleme:  TGRT Haber

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...