Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, "buzlu dev gezegen" olarak bilinen Uranüs'ün şimdiye kadarki en net fotoğrafını çekti. NASA yetkilileri şaşkınlıklarını gizleyemedi.
NASA öncülügünde ESA (Avrupa Uzay Ajansi) ve CSA (Kanada Uzay Ajansi) destegiyle gelistirilen, uzaya gönderilmis en güçlü teleskop olan James Webb evrenin sir perdesini aralamaya devam ediyor. Üzerindeki hassas aygitlari sayesinde Günes Sistemi'ndeki gezegenlerin faaliyetlerini inceleyen ve kizil ötesi görüntülerini çeken James Webb simdi de Uranüs'ün kizil ötesi görüntülerini kaydetti.
Uranüs, Günes Sistemi'nin Günes'ten uzaklik siralamasina göre 7. gezegeni ve çap bakimindan Jüpiter ve Satürn'den sonra üçüncü sirada geliyor. James Webb teleskobu, yörüngesi nedeniyle Dünya'dan gözlemlenmesi oldukça zor olan buzlu dev gezegenin görünmeyen halkalarini gösterdi. Ek olarak 27 uydusundan birkaç tanesini de tespit etti.
Konuyla ilgili NASA yetkilileri, "Uranüs hiç bu kadar iyi görünmemisti" açiklamasini yapti. Görüntülerin Günes Sistemi'nin olusumu ve evrimi hakkinda daha fazla bilgiye sahip olmamizi kolaylastiracagini ifade eden yetkililer, James Webb'in uzay kesiflerindeki öneminin altini çizdi. James Webb bas arastirmacisi Mary Barsony, "Uranüs, Günes Sistemi'nin bilinen en ilginç gezegenlerinden biri ve James Webb'in bu görüntüleri, bizlere Uranüs'ün detaylari hakkinda daha fazla bilgi edinme firsati sagladi" ifadelerini kullandi.
Uranüs, Günes çevresindeki devrini 84 yilda bir tamamliyor. Bu sürede hafif eliptik yörüngesi boyunca Günes'e uzakligi 18-20 astronomik birim arasinda degisiyor. Uranüs'ün kuzey yarimküresi 2028'de ilkbahardan yaza geçecek. Bu durum, Dünya'nin ikliminin nasil çalistigina dair yeni bilgiler saglayacagindan bilim insanlarinin bir hayli ilgisini çekiyor.
Yeni görüntüler, gezegenin bir bölümünün yazin ortaya çikan ve sonbaharda her iki yarim kürede de kaybolan kutup basligi olarak bilinen parlak bir alana sahip oldugunu gösteriyor. Bununla birlikte kapagin merkezinde daha önce görülmemis daha parlak bir nokta oldugu anlasiliyor.
Uranüs'ün bilinen 13 halkasi var ve James Webb tarafindan çekilen görüntülerde, 9 tane ana halka ve 2 tane daha sönük tozlu halka görülebiliyor.