Tgrt Haber

NASA’nın uzay aracı Voyager 2, yanlış komutun kurbanı oldu: İletişim koptu

Editör: Okan Güleş / Kaynak: The Guardian
01 Ağustos 2023 11:42 - Güncelleme : 01 Ağustos 2023 11:47
NASA’nın uzay aracı Voyager 2, yanlış komutun kurbanı oldu: İletişim koptu

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), emektar uzay aracı Voyager 2 ile iletişim koptuğunu bildirdi. Sinyal almak için çalışmalar halen devam ediyor.

Uzayda onlarca aracı bulunan NASA​, evreni derinliklerine kadar inceliyor. Bu uzay araçlarından kimisi son yıllarda gönderilirken, kimisi ise oldukça eski bir tarihe sahip.

Voyager 2uzay aracı​ da onlardan biri. NASA’nın 20 Ağustos 1977’de fırlattığı ilk insansız uzay aracı, bugüne kadar Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü ziyaret etti. Ancak NASA, yanlış bir komut nedeniyle emektar uzay aracı ile bağlantıyı kopardı.

VOYAGER 2’DEN HABER ALINAMIYOR

The Guardian’ın haberine göre Nasa, milyarlarca mil ötedeki uzay aracıyla teması kaybetmesinin ardından Voyager 2'den gelecek herhangi bir sesi dinliyor.

Yıldızlararası uzayın derinliklerine doğru hızla ilerleyen Voyager 2, uçuş kontrolörlerinin bir haftadan uzun bir süre önce yanlışlıkla gönderdikleri bir komutla antenini Dünya'dan uzağa doğru eğmelerinden bu yana irtibatı kesmiş durumda. Uzay aracının anteni yalnızca %2 oranında kaymış olsa da bu, iletişimi kesmek için yeterli oldu.

Öte yandan uzak bir ihtimal olarak görülse de, Nasa Pazartesi günü yaptığı açıklamada Canberra'daki dev çanak anteninin 12 milyar milden (19 milyar km) daha uzakta olan Voyager 2'den gelebilecek herhangi bir sinyal için tetikte olduğunu söyledi. Bir sinyalin bu kadar uzaktan Dünya'ya ulaşması 18 saatten fazla sürüyor.

NASA’nın uzay aracı Voyager 2, yanlış komutun kurbanı oldu: İletişim koptu

NASA, uzay aracından sinyal gelmesi konusunda oldukça umutlu. Buna karşılık sinyal alınması durumunda Canberra anteni, Voyage 2’ye doğru komut göndererek hatayı giderecek. Ancak bunun tam olarak ne zaman olacağı belli değil.

Kaynak: The Guardian
Derleme: TGRT Haber / Okan Güleş

Kaynak: The Guardian

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...