Günümüzde mas mavi şekilde parlayan okyanusların, milyarlarca yıl önce farklı bir renkte olduğu ortaya çıktı. Japon araştırmacılara göre okyanusların renginin gelecekte de değişmesinin an meselesi olduğu açıklandı. Bilim insanları tarafından yapılan keşif mavi dünyamızın renginin mora veya kırmızıya dönüşme ihtimalinin olduğunu gözler önüne serdi. Ayrıca NASA tarafından paylaşılan uydu verilerine göre okyanusların renginin değişmesi şimdiden başladı.
Bugün uzaydan bakıldığında "Mavi Gezegen" olarak görünen Dünya, bir zamanlar aslında yem yeşil gözüküyordu. Japon bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre milyarlarca yıl önce okyanusların rengi masmavi değil, göz alıcı bir yeşildi.
Bu değişimin bir kez olması gelecekte de her an okyanusların renginin değişebilme ihtimalini ortaya çıkardı.
Okyanusların yeşil olduğu dönemlerde içerisinde oksijen yer almıyordu, ama demir oldukça çok bulunuyordu. Volkanlardan ve kara parçalarından gelen bu demirler, fotosentez yapabilen bakteriler ile temas etti. Günümüzde mavi-yeşil alg olarak bilinen bu bakteriler oksijensiz ortamda fotosentez yapabiliyor. Zamanla bu bakterilerin ürettiği oksijen, denizdeki demirle birleşti ve bu süreç okyanusların yavaş yavaş yeşile dönmesine neden oldu.
Eğer geçmişte okyanuslarımız yeşile döndüyse, gelecekte de farklı renklere bürünmesi de mümkün. Araştırmaya göre yüksek kükürt seviyeleri, volkanik patlamalar ve düşük oksijen okyanusların mora dönüşmesine neden olabilir.
Aşırı sıcaklıklar ve UV ışınları arttıkça, mor sülfür bakterileri okyanuslarda daha baskın bir hale gelebilir.
Aynı şekilde azotla dolu kirli sularda, kırmızı alglerin çoğalması ve baskın hale gelmesi durumunda ise kızıl okyanuslar görebiliriz. Dünyamız uzaydan bakıldığında artık mavi ve yeşil görünmek yerine kırmızı ve yeşil bir renge sahip olabilir.
Güneş yaşlandıkça ve Dünya'daki suyun buharlaşmasıyla birlikte okyanus sahillerinde mor, kahverengi ve yeşil tonların daha baskın hale gelme ihtimali bulunuyor.
Araştırmada yer alan bilgilere göre okyanusların renginin kırmızı veya mora değişimi, küresel ısınma, iklim değişikliği ve yoğun volkanik faaliyetler gibi faktörlerin meydana gelmesinin ardından gerçekleşebilir.
NASA tarafından paylaşılan uydu verilerine göre ise iklim değişikliği nedeniyle okyanusların yarısından fazlası maviden yeşil rengine dönmeye başladı. Bu değişim özellikle ekvatora yakın tropikal bölgelerde daha belirgin bir şekilde gözlemleniyor.