OpenAI, Elon Musk'ın davasına karşı sessizliğini bozdu
Elon Musk'ın OpenAI'ı Microsoft'un kapalı kaynaklı yan kuruluşu olmakla suçladığı davaya OpenAI kurucu üyelerinden cevap geldi. Musk'ın şirketi kontrol altına almak istediğini belirten yetkililer, neden kâr amacı güttüklerini de açıklığa kavuşturdu.
ChatGPT, Sora ve DALL-E gibi üretken yapay zeka uygulamalarının sahibi olan OpenAI, Elon Musk tarafından açılan dava karşısında sessizliğini bozdu.
Teknoloji milyarderi Elon Musk, davada OpenAI'ın Microsoft'un kapalı kaynaklı fiili yan kuruluşu haline getirildiğini iddia etmiş ve şirketin kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olma misyonuna ihanet ettiğini öne sürmüştü.
Salı günü geç saatlerde yayınlanan bir blog yazısında, aralarında Sam Altman, Greg Brockman ve Ilya Sutskever'in de bulunduğu OpenAI'ın kurucu üyeleri bu iddiaya karşı çıktılar ve Musk'ın, şirketin yatırımcılardan para toplamak için gösterdiği çabalara öncülük ettiğini iddia ettiler.
MUSK, OPENAI'I TESLA İLE BİRLEŞTİRMEK İSTEMİŞ
Blog yazısında, "Biz misyonumuzu ilerletmek için kâr amacı güden bir yapı oluşturmayı tartışırken, Elon bizim Tesla ile birleşmemizi ya da 'çoğunluk hissesi, ilk yönetim kurulu kontrolü ve CEO olmak' da dahil olmak üzere şirkette tam kontrol sahibi olmak istedi." denildi.
Musk'ın bu talebini kabul etmediklerini belirten OpenAI kurucu ortakları, "Elon ile kâr amacı güden bir anlaşmaya varamadık. Çünkü herhangi bir bireyin OpenAI üzerinde mutlak kontrole sahip olmasının misyonumuza aykırı olduğunu düşündük." ifadelerini kullandı.
Musk, davasında OpenAI'ın insanlığa fayda sağlayacak ürünler geliştirmek yerine Microsoft'un kapalı kaynaklı fiili bir yan kuruluşu haline geldiğini ve bunu yaparken de kâr amacı gütmeme misyonundan caydığını iddia ediyor.
Musk'a göre bu, sözleşmenin ihlali anlamına geliyor. Musk'ın şikayetinde OpenAI ile yapılan bir "kurucu anlaşmasından" bahsedilse de henüz resmi bir anlaşma kamuya açıklanmadı ve OpenAI'ın gönderisinde de böyle bir anlaşmanın var olup olmadığına dair bilgi verilmedi.
"100 MİLYON DOLAR İLE YOLA ÇIKMAYI PLANLAMIŞTIK"
OpenAI'ın kurucuları Greg Brockman ve Sam Altman'ın 2015 yılında şirketi kurarken başlangıçta 100 milyon dolar finansman toplamayı planladıkları belirtilen açıklamada, Elon Musk'tan gelen bir e-postaya yer verildi. Bu mailde Musk şöyle diyordu:
"Umutsuz görünmemek için 100 milyon dolardan çok daha büyük bir rakamla başlamamız gerekiyor. Sanırım 1 milyar dolarlık bir finansman taahhüdüyle başladığımızı söyleyebiliriz."
OpenAI aynı zamanda çalışmalarını açık kaynak yapmama kararını da savundu. Gönderide yapay genel zekaya (AGI) atıfta bulunarak "Elon, misyonun açık kaynaklı AGI anlamına gelmediğini anladı." ifadeleri kullanıldı.
Şirket, Ocak 2016'da Ilya Sutskever'in "Yapay zeka geliştirmeye yaklaştıkça daha az açık olmaya başlamanın mantıklı olacağını" ve "bilimi paylaşmamanın tamamen sorun olmadığını" söylediği bir e-posta görüşmesini de paylaştı.
Musk'ın davasında, GPT-4'ün yapay genel zekayı temsil eden "fiilen Microsoft'a ait bir algoritma" olduğu iddiası gibi başka iddialar da vardı. OpenAI, bu iddiaları personel notunda zaten reddetmişti ancak salı günü yayınlanan blog yazısında bunlara değinmedi.
OpenAI, neden kâr amacı güden bir kuruluşa dönüştüğünü ise şöyle açıkladı:
"İnsan seviyesinde veya daha üstün zekaya sahip bir yapay zeka sistemi olan Yapay Genel Zekayı (AGI) geliştirmenin maliyetinin milyarlarca doları bulacağını fark ettik. Bu farkındalık, gerekli finansman ve kaynakları güvence altına almak için kâr amacı güden bir yapıya geçmenin şart olduğunun anlaşılmasına yol açtı."