Tgrt Haber

Pavel Durov gözaltında: Telegram'ın indirme sayıları fırladı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TechCrunch, The Guardian
27 Ağustos 2024 10:07 - Güncelleme : 27 Ağustos 2024 10:12
Pavel Durov gözaltında: Telegram'ın indirme sayıları fırladı

Telegram başkanı Pavel Durov, Fransa'da yasa dışı faaliyetlere göz yummakla suçlanarak gözaltına alındı. Ancak bu durum kullanıcılarda ters bir etki yaptı. Durov'un gözaltına alınmasından bu yana Telegram'ın indirme sayılarında önemli bir artış yaşanırken, özellikle iki ülkede uygulama marketlerindeki sıralaması dikkat çekti.

Telegram​ kurucusu ve CEO'su Pavel Durov​ geçtiğimiz günlerde Fransa​'da gözaltına alınmıştı. Yaşanan bu durum, WhatsApp​ rakibi mesajlaşma uygulamasının popülaritesini ve sıralamasını etkiledi.

Cumartesi günü Pavel Durov​, platform üzerinden yasa dışı faaliyetlerin gelişmesine izin vermekle (özellikle uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama gibi konularda mesajları yeterince denetlememekle) suçlanarak gözaltına alınmıştı. Uygulamanın içeriğiyle ilgili bu endişelere rağmen, Telegram​ şu anda indirme sayılarında bir artış yaşıyor.

TELEGRAMABD​ VE FRANSA​'DA YÜKSELDİ

TechCrunch'ın haberine göre Telegram​, ABD​ App Store'da "Sosyal Ağlar" kategorisinde 2. sıraya yükselirken iOS'taki global indirmelerde ise yüzde 4'lük bir artış yaşadı.

Pavel Durov gözaltında: Telegram'ın indirme sayıları fırladı - 1. Resim

Uygulama analiz firması Appfigures, Telegram​'ın ABD​ App Store'daki "Sosyal Ağlar" kategorisinde 2. sıraya yerleşmesinin pazartesi sabahına kadar gerçekleşmediğini ve bu artışın yeni başladığını belirtiyor. Öte yandan Fransa​'da da uygulama, App Store'un Sosyal Ağlar kategorisinde 1. sıraya yükselerek genel sıralamada 3. sıraya yerleşti.

Oyunları hariç tutan en popüler uygulamalar sıralamasında Telegram​, ABD​'de 18. sıradan 8. sıraya yükseldi, yani cuma gününden bu yana 10 puanlık bir artış yaşadı. Appfigures'a göre bu, Telegram​'ın 1 Ocak 2023'ten bu yana ulaştığı en yüksek sıralama.

Pavel Durov gözaltında: Telegram'ın indirme sayıları fırladı - 2. Resim

Apple'ın App Store sıralamaları, uygulama yüklemelerinin sayısı ve indirme hızının yanı sıra diğer faktörlerin bir kombinasyonunu yansıtıyor.

Bu arada pazar araştırma firması Sensor Tower'ın sağladığı ayrı bir analize göre, Telegram​'ın iOS'taki global indirmeleri pazar günü itibarıyla günlük bazda yüzde 4'lük bir artış gördü.

PAVEL DUROV​ KİMDİR?

Pavel Durov​, hem Telegram​ hem de VK'nın kurucusu ve yaklaşık 15 milyar dolar serveti olduğu tahmin ediliyor.Durov'un Fransa​, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığı bulunuyor. Öte yandan Telegram​'ın aylık aktif kullanıcı sayısı da 900 milyona yükselmiş durumda.

Pavel Durov gözaltında: Telegram'ın indirme sayıları fırladı - 3. Resim

PAVEL DUROV​ NEDEN GÖZALTINA ALINDI?

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau, Durov hakkındaki suçlamalara ilişkin konuştu. CEO hakkında çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi suçlamalar olduğunu belirtti.

Pavel Durov gözaltında: Telegram'ın indirme sayıları fırladı - 4. Resim

Fransa​ Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pavel Durov​'un gözaltına alınması ile ilgili konuştu. X hesabından yaptığı açıklamada Macron, Durov'un devam eden bir adli soruşturma nedeniyle gözaltında olduğunu belirtti. "Bu kesinlikle siyasi bir karar değildir." dedi.

Konuyla ilgili Telegram​'dan da açıklama gecikmedi. Şirket, Dijital Pazarlar Yasası dahil Avrupa Birliği'nin (AB) tüm yasalarına uyduklarını savunarak Durov'a yönelik suçlamaları "saçmalık" olarak adlandırdı. 

Kaynak: TechCrunch, The Guardian
Sonraki Haber Yükleniyor...