Tgrt Haber

Rusya'dan Apple'a suçlama: "ABD'ye casusluk yapıyor"

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Apple Insider
01 Haziran 2023 14:09 - Güncelleme : 01 Haziran 2023 14:10
Rusya'dan Apple'a suçlama: "ABD'ye casusluk yapıyor"

Rusya'nın Federal Güvenlik Ofisi (FSB) yaptığı açıklamada Amerikan istihbarat servisinin iPhone'lardaki güvenlik açıklarını kullanarak Rus diplomatları izlediğini öne sürdü.

Rusya​'nın Federal Güvenlik Ofisi (FSB) tarafından yapılan açıklamada, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) iPhone​ telefonlar aracılığıyla Rus diplomatları takip ettiği öne sürüldü. FSB​, diplomatların telefonlarına zararlı yazılım bulaştırıldığını ve bu sayede hassas bilgilerin ele geçirildiğini belirtti.

Federal Güvenlik Ofisi (FSB), iPhone telefonlarındaki arka kapı açıklarını kullanan Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından gerçekleştirildiği öne sürülen casusluk operasyonunu ortaya çıkardığını açıkladı.

APPLE​'I SUÇLADILAR

Bu iddialar Apple'ın kullanıcı verilerine erişimi reddetmesi ve istihbarat servislerine arka kapı açmaması konusundaki tartışmaları da yeniden gündeme getirdi. Apple, kullanıcı gizliliğini koruma amacıyla güvenlik önlemlerini sıkılaştırmış ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın kullanıcı bilgilerine erişim taleplerini reddetmişti.

Rusya'dan Apple'a suçlama:

FSB yaptığı açıklamada, "Apple mobil cihazlarını kullanan Amerikan özel servisleri tarafından yürütülen bir istihbarat eylemi ortaya çıkarılmıştır" dedi.

Apple ile NSA arasında yakın bir ilişki olduğunu kaydeden Rus yetkililer, "Şirket, Amerikan istihbarat teşkilatlarına Beyaz Saray'ı ve Rus karşıtı faaliyetlerdeki ortaklarını ve kendi vatandaşlarını ilgilendiren herhangi bir kişiyi izlemek için çok çeşitli fırsatlar sunuyor.

Rus telekomünikasyon altyapısının güvenliğini sağlama çalışmaları sırasında, yalnızca Apple cep telefonu kullanıcılarına özgü olan ve üretici tarafından sağlanan yazılım açıklarını kullanan daha önce bilinmeyen kötü amaçlı yazılımların çalışmasından kaynaklanan anormallikler tespit edildi." ifadelerini kullandı.

NATO ÜLKELERİNİ DE İZLİYOR

Rusya Federal Güvenlik Ofisi'nin açıklamasına göre Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı sadece Rus diplomatları değil, aynı zamanda NATO ülkeleri, İsrail, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Çin'de görev yapan diplomatları da iPhone'a yerleştirilen bu yazılım sayesinde izliyor.

Açıklamada ayrıca Rus abonelere ek olarak, "Rusya'daki diplomatik misyonlara ve büyükelçiliklere kayıtlı SIM kartları kullanan yabancı numaralar ve abonelerin de" etkilendiği kaydedildi.

Kaynak: Apple Insider

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Apple Insider
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...