Tgrt Haber

Sophia görmesin... İnsansı robot Tesla Optimus yeni becerilerini sergiledi

25 Eylül 2023 14:28 - Güncelleme : 25 Eylül 2023 14:31
Sophia görmesin... İnsansı robot Tesla Optimus yeni becerilerini sergiledi

Elektrikli otomobil firması Tesla, geçen yıl tanıttığı 'Tesla Optimus' adlı insansı robotuna yeni özellikler ekledi. Kendi kendini kalibre etme yeteneği sayesinde, ortama daha iyi uyum sağlayabiliyor. Robotun yeni becerileri bir videoyla gösterildi.

Elon Musk​'un sıra dışı projelerinden biri olarak bilinen, "Tesla Optimus" isimli insansı robotu yeni becerileriyle izleyicileri karşısına çıktı.

Artık kendi kendini kalibre etme özelliğine sahip. Bir başka deyişle ellerini, kollarını ve diğer uzuvlarını ayarlayarak dış dünyayla uyumlu hale getirebiliyor. Bu özellik sayesinde Tesla Optimus, herhangi bir dış müdahale olmaksızın, üzerindeki kamera sensörlerinden faydalanarak uzuvlarını kullanabiliyor.

TESLA OPTİMUS ARTIK DAHA YETENEKLERİ

Tesla Optimus, robotun yeteneklerini, sosyal medya platformu X'teki hesabından paylaştığı videoyla gösterdi. Videoda, 'mavi' ve 'yeşil' renkli nesneleri, aynı renkteki zemin üzerine yerleştirme görevini hiç zorlanmadan yapabiliyor. Üstelik bir insan tarafından engellenmeye çalışılsa bile rahatlıkla aşabiliyor.

Peki Tesla Optimus bunu nasıl yapıyor? Elon Musk'un robotu tanıttığı etkinlikte verdiği bilgiye göre, Tesla'nın Otopilot sisteminde kullanılan yapay zeka​ (AI) yazılımının birebir aynısı Optimus'ta da var. Ve üzerindeki onlarca sensör ve kamera yardımıyla nesnelerin yerlerini çözüyor ve ellerini nasıl hareket ettirmesi gerektiğini belirliyor.

https://twitter.com/Tesla_Optimus/status/1705728820693668189

Firma web sitesinde Tesla Optimus'tan şu ifadelerle bahsediyor:

"Güvenli olmayan, tekrarlayan veya sıkıcı görevleri gerçekleştirebilen genel amaçlı, iki ayaklı, otonom bir insansı robot​ oluşturun. Bu nihai hedefe ulaşmak için fiziksel dünyada denge, gezinme, algılama ve etkileşim imkanı tanıyan yazılım yığınlarının oluşturulması gerekir."

Elon Musk'a göre robot yakında yemek pişirme ve çimleri biçme gibi görevleri de üstlenecek. Dahası bakıcılık da yapabilecek. Bununla birlikte robot henüz satışa çıkmadı. Öte yandan 20 bin doların altında bir fiyata sahip olması bekleniyor.

KONUŞMA ÖZELLİĞİ YOK

Geçen ay Türkiye'yi ziyaret eden insansı robot Sophia Türkçe ve İngilizce dahil birçok dili konuşabiliyor. Ancak Tesla Optimus'un mevcut sürümünde böyle bir özelliği yok.

Kaynak: Tesla
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...