Tgrt Haber

Spotify şarkı önerileri için 'devre dışı bırak' seçeneğini test ediyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: MacRumors
27 Kasım 2023 11:55 - Güncelleme : 27 Kasım 2023 11:55
Spotify şarkı önerileri için 'devre dışı bırak' seçeneğini test ediyor

Dijital müzik dinleme platformu Spotify, şarkı önerileri özelliğini zorunlu olmaktan çıkaracak. Kullanıcılar yakında müzik önerilmemesini seçebilecekler.

Müzik​ akış servisi Spotify​, kullanıcılarına kişisel şarkı önerilerini devre dışı bırakma seçeneği sunan bir özelliği test etmeye başladı. MacRumors'un haberine göre bu yeni özellik, kullanıcıların hesaplarında diğer dinleyiciler adına çalınan şarkıların kişiselleştirilmiş önerilere etki etmesini önleyebilir.

SPOTIFY ŞARKI ÖNERİLERİ KAPATILABİLECEK

Spotify'nin mevcut öneri sistemi bir dizi makine öğrenimi ve yapay zeka​ yönteminin yardımıyla çalışıyor. Hizmetin algoritması, kullanıcıların dinleme geçmişini, favori türleri ve müzik dinleme saatlerini analiz ederek, kişisel önerilerini bu parametrelere dayandırıyor.

Bu süreç, içerik tabanlı filtreleme ile birleştirilerek, kullanıcının etkileşimde bulunduğu bir şarkının sesini analiz eder ve zaman imzası, tonalite ve temp gibi özellikleri dikkate alarak benzer özelliklere sahip yeni şarkıları önerir.  

Spotify'nin öneri sistemi aynı zamanda işbirlikçi filtreleme adı verilen bir yöntemi de kullanıyor. Örneğin, iki kullanıcının benzer müzik zevkleri varsa, Spotify, bir kullanıcının dinlediği ancak diğerinin dinlemediği şarkıları öneriyor.

Ancak, bazı kullanıcılar bu önerilerin istedikleri kadar başarılı olmadığını düşündükleri için, "şarkı önerilerini kapat" seçeneğinin geniş bir memnuniyetle karşılanacağı tahmin ediliyor.

Özelliğin henüz ne zaman tüm Spotify kullanıcılarına sunulacağı veya belirli bir ülkeye / bölgeye özgü olup olmayacağı belirsiz. Spotify yaptığı açıklamada şu an için sadece "bu yeteneği değerlendirme aşamasında olduklarını" söylemekle yetindi.

Bu gelişmeye benzer şekilde, Apple da Apple Müzik abonelerine benzer bir sistemi sunacak. iOS 17.2 güncellemesi ile gelecek bu özellik, Apple Müzik dinleme geçmişini otomatik olarak devre dışı bırakan bir ek Focus filtresini içeriyor. Güncellemenin aralık ayında kullanıcılara sunulması bekleniyor.

Kaynak: MacRumors

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...