Tgrt Haber

Stephen Hawking haklı çıktı: Evrendeki her şey en sonunda buharlaşacak

04 Haziran 2023 11:01 - Güncelleme : 04 Haziran 2023 11:03
Stephen Hawking haklı çıktı: Evrendeki her şey en sonunda buharlaşacak

Stephen Hawking’in teorisi yıllar sonra ispatlandı. Hollanda'daki Radboud Üniversitesi öğretim üyeleri, son çalışmasında evrene dair şaşırtan bir keşif yaptı.

Evrenin ne zaman ve nasıl yok olacağına dair kesin bir bilgi yok. Ancak bilim​ adamları çeşitli teori ve stratejilerle buna dair bazı fikirler üretebiliyor.

Hollanda'daki Radboud Üniversitesi öğretim üyeleri de, evrenin sonunda nasıl bir hal alacağına dair yeni araştırma yaptı. Bu araştırma sonucunda ise Stephen Hawking’in teorsinden yararlanıldı.

Evrendeki her şey buharlaşacak

Astrofizikçiler Michael Wondrak, Walter van Suijlekom ve Heino Falcke tarafından yapılan araştırmada, sürecin sadece kara deliklere özgü olmadığı, uzay-zaman eğrisinde oluşacak bir bükülmenin de bu olayı tetikleyebileceği anlaşıldı.

Ensonhaber’in aktardığına göre söz konusu araştırmanın Hawking radyasyonunun veya ona çok benzer bir yayılımın kara deliklerle sınırlı olmayabileceğini, bunun her yerde yaşanabileceğini ve evrenin yavaş biçimde buharlaştığını gösterdiği kaydedildi.

Öte yandan Hawking radyasyonu şimdiye kadar gözlemlenemeyen bir olgu ancak teori ve deneyler bunun olabileceğini gösteriyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan astrofizikçi Heino Falcke, şu ifadelere yer verdi:

Bu, ölü yıldızların kalıntıları gibi evrendeki diğer büyük nesnelerin, bir olay ufku olmadan da bu tür radyasyon yayabileceği anlamına geliyor.

‘’Bu olgu, çok uzun bir süre sonra, Evren​'deki her şeyin tıpkı kara delikler gibi buharlaşmasına yol açacaktır.

Bu sadece Hawking radyasyonu anlayışımızı değil, aynı zamanda Evren ve geleceği hakkındaki görüşümüzü de değiştirmektedir.’’

Kaynak: AA
Derleme: tgrthaber.com.tr

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...