Tgrt Haber

"Threads'ın savaşı Twitter'ın işine yarayacak"

11 Temmuz 2023 12:45 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 13:01
"Threads'ın savaşı Twitter'ın işine yarayacak"

Twitter'a rakip olarak çıkan ve biranda milyonlarca kullanıcıya ulaşan Threads uygulaması sosyal medyada kalıcı olacak mı? Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in Twitter'da köklü değişiklikler yapan Elon Musk'a meydan okuma projesi olarak lanse edilen Threads 'kurulu düzeni' değiştircek mi? Aplikasyon savaşlarının başladığını söyleyen Sosyal Medya Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, iki tarafın da kazancağını belirterek ''Twitter bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacak" dedi.

HABER: HÜSEYİN CAN YOSUNTAŞ

Facebook’un Twitter​'a rakip olarak çıkardığı Threads​ platformu 1 haftadan kısa sürede 100 milyon kullanıcıya ulaştı. Elon Musk​'ın Twitter'da kullanıcılara geçici olarak içerik görüntüleme limiti uyguladığı ve geçen yıl da ücretli doğrulama hizmetini başlatması platform kullanıcılarının yoğun eleştirisi ile tepki çekti. Facebook​'un kurucusu Mark Zuckerberg​'in Elon Musk'ı hedef alan açıklamalarının ardından gelen Threads, ilk kez sosyal medyeda açık bir savaşın işareti olarak yorumlandı. 

Uygulama ve aplikasyon savaşlarının başladığını dile getiren Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık da bu noktaya dikkat çekerek yeni bir sürece işaret etti.  

"REKABET HER ZAMAN BAŞARIYI GETİRİR"

Şirketlerin piyasayı genişletmek için danışıklı dövüş yapabileceğinin altını çizen Krık, "Bunlar birbirlerini besliyor. Her özelliği kendi macrelarına adapte ediyorlar. Rekabet her zaman başarıyı getiriyor. Danışıklı dövüş olabilir mi? Evet. Çünkü Elon Musk olmadan Mark Zuckerberg bu kadar popüler hale gelemez. Mark Zuckerberg olmadan da Elon Musk bu kadar popüler hale gelemez’’ yorumunda bulundu. 

"DÜNYADA APLİKASYON SAVAŞLARI BAŞLADI"

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Threads'ın gördüğü ilginin ve Twitter'la mücadelesinin ekonomik boyutu olduğuna da dikkat çekti. Dünyanın Elon Musk ve Mark Zuckerberg’i konuştuğunu, iki ismin aslında birbirini desteklediğini ifade eden Kırık, "İnsanlar bu şirketlerin hisselerini alıyorlar. Biri kazandı diğeri kaybetti diyemiyoruz. Bu iş ikisine de kazandırdı’’ dedi.  

UYGULAMA SAVAŞLARI BAŞLADI

Threads’ın kısa sürede yüz milyonu geçen kullanıcıya ulaşmasının beklenmedik olduğunu belirten Kırık, "Threads aslında nisan ayı gibi ortaya çıktı ve konuşuldu. Daha çok bu dönemde çıkması özellikle Twitter'ın içerik görüntüleme sınırı getirilmesinden sonra ortaya çıkması bilinçli bir şekilde mi yapıldı? sorusuyla hafızalara kazındı. Doğal olarak bunun artıları da var eksileri de var. Ancak şunu gördük ki 21. yüzyılda uygulama ve aplikasyon savaşları başladı. Pandemi sonrası dijitale yönelik ilgi giderek artmaya başladı" diye konuştu. 

TWITTER ÜZERİNDEN KİTLELER HAREKETE GEÇTİ

Sosyal medya savaşında Twitter siyasi bir güç olarak öne çıkıyor. Threads her ne kadar popüler olsa da Twitter'ın kitleleri harekete geçirme hatte ülkelerin geleceklerine etki etme gücü onu diğer rakiplerinden ayırıyor. 15 Temmuz darbe girişimi, Gezi Parki olayları, Arap baharı, ABD seçimleri gibi onlarce örnek sosyal medya terazisinde Twitter'ın rakiplerine göre neden ağır bastığını ortaya koyan birkaç başlık sadece. 

Kırık da bu noktaya dikkat çekerek "Twitter her şeyden önce siyasi bir mecradır. Bütün devlet liderleri ve siyasetçiler ilk açıklamalarını burada yapıyor. Sadece bu bile ne kadar güçlü olduğunun göstergesi. Arap baharı, Gezi Parkı olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi gibi Türkiye'den örnekleri incelediğimizde de Twitter'ın kitleler üzerindeki etkisi tartışılmazı. Dünyada da bu böyle. Bazen partiler ve siyaset üstü bazen siyasetin yönlendirdiği bir halk hareketi bazen de başlı başına bir akım olarak Twitter karşımıza çıkıyor. Dijital medya mecraları arasında Twitter'ın payı ve önemi yadsınamaz'' şeklinde konuştu. 

'KUŞ' ÖLMEDİ DAHA DA GÜÇLENECEK

Twitter’ın yeni 'savaş'tan da güçlü bir şekilde çıkacağını ve şuan beklemede olduğunu söyleyen Kırık şöyle konuştu:

’’Bir kaza meydana geldi. Kırık çıkık olduğunu şok geçtikten sonra anlarsın. Bir de bu tarz uygulamalar yeni çıktığında böyle birkaç gün popüler olur. Sonra unutulur. Threads bir gazla ortaya çıktı bilen de bilmeyen de yüklüyor yeni olduğu için. Ayrıca, Twitter bitti öldü mizahı da oldu sosyal medyada hatta çok konuşuldu. Kuş öldü mü? yok öyle bir şey.  Ben hala iddia ediyorum Twitter bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağına inanıyorum.’’ 

ŞİRKETLER OYUNUN SAHİBİ BİZLER İSE BİR NUMARA

Şirketlerin insanları tamamen bir veri olarak gördüğünü ve dijital dünyada herkesin bir kimlik numarası olduğunu söyleyen Kırık, ''Aslında hepsi için önemli olan veri ve paradır. Biri şeytan diğer melek değil ikisinin gündemi maddi kazanç. Bir şey ücretsizse ürün siz oluyorsunuz savaş hala devam ediyor dijital savaşlar. Burada insanları tamamen bir veri olarak görüyorlar subliminal bir mesaj vermişler herkese bir numara verdiler burada dijital dünyada bir kimlik numaralı üyesi gibi yaptılar.  Oyunun sahibi onlar bizlerde  oyunun oyuncularıyız doğru oyunu kurgulayan onlar biz oynuyoruz ve senaryoyu şirketler kurguluyor'' dedi. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...