Tgrt Haber

Türkiye, ABD, İsrail ve İran'ın kamikaze İHA rekabeti! İşte ‘AZAB'ı öne çıkaran detay

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
22 Mart 2023 15:07 - Güncelleme : 22 Mart 2023 16:05

İHA üretiminde dünya pazarında önemli rol oynayan Türkiye yeni silahını duyurdu. Savunma sanayisinde kamikaze İHA alanında da projelere hız veriliyor. Robit Teknoloji İnsansız Hava Araçları'nın geliştirdiği kamikaze İHA 'AZAB' özellikleriyle göz doldurdu. Kamikaze sınıfında üretimde akla gelen ilk ülkeler İsrail, ABD ve İran oluyor. 'AZAB'ın; Rusya-Ukrayna savaşında kullanılan ABD ve İran kamikazeleri ile İsrail'in kamikazelerinden farkı merak ediliyor. Yerli 'Azab' hızı ve radarda görünmezliğiyle öne çıkıyor. İşte detaylar...

Kamikaze Drone'lar füze attıktan sonra üsse dönen daha büyük ve daha hızlı askeri droneların aksine, bir hedefe çarpmak ve patlamak, savaş başlıklarını patlatmak ve bu süreçte dronları yok etmek için üretiliyor. İran, İsrail, Rusya, Çin, ABD gibi ülkelerin envanterinde bulunan kamikazeler şu an Ukrayna-Rusya savaşında da aktif olarak kullanılıyor.

İnsansız hava araçları hatta insansız savaş uçakları projeleriyle birçok ülkenin ilgi odağı olan Türkiye​ şimdi kamikaze drone üretiminde hızlandı. Özellikle İsrail ile İran’ın, hedefe giderken kendini imha etme özelliği de olan bu küçük canavarları ürettiği biliniyor. Türkiye de İHA’larda çok maksatlı kamikaze sınıfında seviye atladı. Bayraktar TB2, AKINCI, Bayraktar KIZILELMA gibi projelerle dünya pazarında büyük ilgi gören Türkiye hali hazırda KARGU, ALPAGU, DELİ, TOGAN gibi kamikazeleri üretiyor.

'AZAB' GELİYOR

Bu kamikaze İHA’lara AZAB isminde yeni bir teknoloji eklendi. Türkiye'deki mevcut kamikaze İHA​'larla mukayese edildiğinde kendi sınıfında tek olan Azab'ın ülke sınırlarını korumak için caydırıcı bir unsur olarak öne çıkması bekleniyor. Kamikaze İHA’lar en son Rusya-Ukrayna savaşında öne çıkmıştı. Rusya Kiev’e üst üste düzenlenen ve alt yapıyı hedef alan saldırılarda insansız hava araçlarından faydalanmıştı. Bu saldırılarda sonrası dronler enkazları üzerinde yapılan incelemeler İran yapımı İHA’ları işaret etmişti.

Türkiye, ABD, İsrail ve İran'ın kamikaze İHA rekabeti! İşte ‘AZAB'ı öne çıkaran detay

Rusya’nın kamikazeleri İran’dan aldığı Shaded-136, İsrail’in IAI Harop ve ABD’nin Switchblade teknolojisi ilk akla gelen üretimlerden… Türkiye’nin düşmana ‘AZAB’ çektireceği kamikazesiyle, üç ülkenin kamikazesi arasındaki farklar merak edildi.

İSRAİL KAMİKAZESİ HAROP

İsrail’in yeni nesil kamikazesi Israel Aerospace Industries tarafından geliştirilen IAI Harop, 2.5 metre uzunluğa ve 3 m kanat açıklığına sahip.Maksimum uçuş mesafesi bin km olan İHA’nın Azami hızı 185 km/s… Bomba yükleme özelliği olan bu İHA’nın ön başlığın altında özel olarak geliştirilmiş bir kamerası bulunmaktadır. Operatör bu kamera vasıtasıyla araca yön verir ve vurmak istediği hedefi bu belirler. Dağlık Karabağ çatışmasında Azerbaycan ordusunun Harop’u sık kullandığı belirtiliyor.

Türkiye, ABD, İsrail ve İran'ın kamikaze İHA rekabeti! İşte ‘AZAB'ı öne çıkaran detay

İRAN'IN ŞAHİD-136'SI

Rusya’nın askeri envanterinde bulunan İran kamikazesiHESA Şahid-136 nispeten biraz daha ucuz olup, fırlatma rafından katlar halinde ateşlenmektedir. HESA, hava savunma kaynaklarını hedef alıyor ve hedeflerine taciz ateşi açmak için kullanılıyor. Uzunluğu 3.5 m olan İHA’nın, kanat açıklığı 2.5 m’dir. Kalkış ağırlığı 200 kg olan silahın azami hızı 180 km/s olarak öne çıkıyor. Ukrayna’ya karşı kullanılan bu silahın menzili de bin km…

Türkiye, ABD, İsrail ve İran'ın kamikaze İHA rekabeti! İşte ‘AZAB'ı öne çıkaran detay

ABD İHA'SI

ABD’ye ait AeroVironment Switchblade, AeroVironment tarafından geliştirilen minyatür bir gezici mühimmat uçağıdır. Hedefine savaş başlığı ile çarpmak için tasarlandı. Melez bir yapıya sahip olan İHA’ların anti tank görevi gördüğü biliniyor. 6 kg ağırlığında 60 cm uzunluğunda çantaya da sığabilen bu silahlar 150 km/s hıza ulaşabiliyor. Ukrayna ABD’ye ait bu kamikazeleri Rusya’ya karşı kullanıyor.

Türkiye, ABD, İsrail ve İran'ın kamikaze İHA rekabeti! İşte ‘AZAB'ı öne çıkaran detay

TÜRKİYE'NİN YENİ GÖZBEBEĞİ 'AZAB'

Türk savunma sanayisinin yeni gözbebeği kamikaze İHA AZAB hedefe ulaştığında kendini imha edebiliyor. Kamikaze İHA, uzun menzil ve yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi ile ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladı. Patlatma testleri ise yakın bir zamanda planlanıyor.

Azab’a görev önceden yüklenebiliyor ya da operatör uzaktan kumanda ile kontrol ederek hedefe direkt gönderebiliyor. Ufak boyutu sayesinde tek operatörle, normal bir sivil araçla ya da askeri araçla taşınabiliyor. 200 kilometreye kadar kontrol edebilen ve 500 kilometre menzile sahip olan Azab, hedefe ulaştığında dik ya da açılı dalış özelliği ile kendini imha edebiliyor.

HIZI VE KOMPOZİT GÖVDESİ

3.5 metre kanat açıklığına sahip Azab’ın özelliklerini Robit Teknoloji İnsansız Hava Araçları Direktörü Selçuk Fırat şöyle özetliyor:

Azab T200 ise uzun mesafede, ülke sınırlarını koruması amacıyla caydırıcı bir unsur olarak yapıldı. 500 kilometre mesafesi var, 200 kilometreye kadar kontrol edebiliyorsunuz. Şu anda bu kapasitelerde faydalı yük taşıyan bir kamikaze İHA yok ülkemizde. Bir diğer önemli özelliği de kullanıcı tarafından yönlendirilebilir ve çok kolay kurulabilir olması. Ayrıca geliştirilebilir bir platform. Azab'ı sadece kamikaze İHA olarak da düşünmeyin. Farklı faydalı yükler de entegre ederek kullanılabilir halde. İsterseniz 50 kilogramlık yük de taşıyabilir Azab. Platformu 3,5 metre kanat açıklığına çıkartabiliyoruz, gövdesini istediğimiz şekilde dizayn edebiliriz. Radar kesit alanı ve kompozit gövdesi sayesinde radara yakalanma olasılığı çok az olan bir ürün. Testlerimizde genelde 50-100 metre arasında uçuyor, minimum irtifası bu seviyelerde. Azab saatte 278 kilometre hıza ulaşabiliyor, çok süratli gidiyor. Operatör 200 kilometre menzile kadar Azab'ı kumanda edebiliyor. T200 ile 500 kilometre menzile ulaşmak mümkün."

ABD, İsrail ve İran kamikaze İHA’larıyla karşılaştırılan 'Azab'  hızıyla rakiplerine gözdağı veriyor. Dünya gündemini alt üst edecek asıl özelliği ise Radar kesit alanı ve kompozit gövdesi sayesinde radara yakalanma olasılığının yok denecek kadar az olması.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...