Türkiye, e-Devlet sisteminin gelişmişlik düzeyiyle çoğu Avrupa ülkesini geride bırakırken, son 1 yılda bu alanda performansını en fazla artıran ülke oldu.
Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, Avrupa ülkelerinde kamu hizmetlerinin dijitallesme seviyesinin karsilastirildigi "e-Devlet Degerlendirmesi-eGovernment Benchmark" 2023 baslikli raporunu yayimladi.
AB üyesi 27 ülke ile Izlanda, Norveç, Isviçre, Arnavutluk, Karadag, Kuzey Makedonya, Sirbistan ve Türkiye'deki kamu hizmetlerinin dijital dönüsümünün degerlendirildigi raporda, ülkelerin kamu yönetiminde bilgi ve iletisim teknolojileri kullanimi karsilastirildi.
Raporda, Temmuz-Agustos 2021 ile Kasim-Aralik 2022 döneminde, gizli müsterilerle 35 ülkedeki önemli kamu hizmetlerini içeren 15 bin 83 internet sitesi degerlendirilerek, çevrim içi kamu hizmetleri, "kullanici odaklilik", "seffaflik", "temel saglayicilar" ve "sinir ötesi hizmetler" olmak üzere 4 ana unsurda karsilastirildi.
Hizmetlerin ne ölçüde çevrim içi olarak saglandigi, mobil uyumlulugu, çevrim içi destek sunumu ve geri bildirim mekanizmalari kullanici odaklilik basliginda toplanan çalismada, seffaflik basligi altinda kamu idarelerinin hizmetlerini nasil sunduguna iliskin net ve açik bilgiler verilmesi, dijital hizmet tasarim süreçleri ve kisisel verilerinin islenme sekli yer aldi.
Raporda, temel saglayicilar boyutunda e-Devlet hizmetlerinin sunulmasi için hangi teknolojik kolaylastiricilarin ve desteklerin yer aldigi incelenirken, sinir ötesi hizmetlerde ise yurt disindaki vatandaslarin çevrim içi hizmetlere ne kadar erisebilir oldugu, bu kisilere hangi çevrim içi desteklerin verildigi degerlendirildi.
Ülkelerin 4 ana alandaki degerlendirmeler sonucunda 0 ile 100 arasinda genel bir e-Devlet gelismislik puani aldigi çalismada, Avrupa'da dijital devlet uygulamalarinin en basarili oldugu ülkeler 96 puanla Malta, 92 puanla Estonya, 89 puanla Lüksemburg oldu.
Bu ülkeleri 88 puanla Izlanda, 86 puanla Finlandiya, 85 puanla Hollanda, Litvanya ve Danimarka, 82 puanla Letonya izlerken, Türkiye 81 puanla 10'uncu sirada yer aldi. AB üyesi 27 ülkenin ortalamasi 70 puan olurken, Türkiye'nin bunun çok üzerinde performans sergilemesi dikkati çekti. Ayrica, Türkiye bir önceki yila göre e-Devlet performansini en fazla artiran ülke oldu. Türkiye'nin dijital devlet performansi son 1 yilda 10 puan yükseldi.
Avrupa'da en düsük sirada yer alan ülkeler ise 35 puanla Kuzey Makedonya, 41 puanla Karadag, 45 puanla Arnavutluk oldu. AB'nin en gelismis ekonomisine sahip Almanya'nin e-Devlet puani 65, Fransa'nin 70, Italya'nin ise 61 seviyesinde kaldi.
Böylece, Türkiye'nin e-Devlet olgunlugu, gelismis AB ülkelerini ciddi farkla geride birakti. Ayrica, Türkiye'deki e-Devlet, çevrim içi kullanilabilirlik, mobil uyumluluk ve destegi içeren "kullanici odaklilikta" 99 puanla Avrupa'da 3'üncü sirada yer aldi.
E-kimlik, e-belgeler, önceden doldurulmus formlar ve dijital posta gibi temel hizmetlerde Türkiye 93 puanla 6'nci olurken, hizmet sunumu, kisisel veriler ve hizmet tasarimi gibi seffaflik kriterlerinde de 78 puanla Avrupa'da 6'nci siraya ulasti.
Türkiye'deki sistemde tasinma nedeniyle adres degisikligi islemi 94 puanla Avrupa'da ilk sirada yer alirken, saglik, hastane randevu ve reçete gibi islemler 88 puanla Avrupa 4'üncü oldu.
Öte yandan, Türkiye 2022'deki degerlendirmede 72 puanla 16'nci sirada yer almisti.