Son dakika: Yerli ve milli uydumuz İMECE uzaya fırlatıldı!
TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, üç ertelemenin ardından SpaceX'in Falcon roketiyle uzaya fırlatıldı. Bu fırlatmayla uzay yolculuğunda yerli uydumuzla ilk adım da atılmış oldu.
Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE'nin fırlatma operasyonu, salı günü yapılan ertelemenin ardından dün de fırlatmaya 27 saniye kala hava koşulları nedeniyle yeniden ertelenmiş, SpaceX'in açıklamasında hava koşullarının takip edildiği belirtilmişti.
Fırlatma operasyonunun bugün saat 09.47'de yapılması planlandı ve beklenen anın gelmesiyle roket nihayet fırlatıldı ve İMECE'nin uzay yolculuğu da başladı.
BAKAN AKAR: GERÇEKTEN BU BİZİM İÇİN ÇOK DUYGULU BİR AN
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, fırlatma öncesi yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
"Geldiğimiz nokta önemli ama çok daha ilerilere gideceğimize inanıyoruz. Bu konuda artık son derece yetkinleştiğimizi görüyoruz. Uzayda da artık barışçıl amaçlar için olacağımızı hep birlikte göreceğiz. Bu bir zincir zincirin halkaları var. Bu gelişimle birlikte Türkiye Yüzyılı halkalarından bir tanesini daha koymuş olacağız. Gerçekten bu bizim için çok duygulu bir an. Şimdi kendi emekçilerimizin yaptığı ile büyük bir gurur duyuyoruz. Bu uydunun Türkiye’ye hayırlı olmasını talep ediyoruz."
5 YIL GÖREV YAPACAK
680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.
Bu arada, İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatılacak.
TÜRKİYE'DE İLK KEZ ÜRETİLDİ
Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. Türkiye'de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.
İMECE'de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretildi.
İMECE Projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneliyle katkı sağladı.
YENİ UYDULARIN YAPI TAŞI
İMECE Projesi'nden elde edilen çıktılar, Türkiye'nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak. Bu projeyle sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.
Haziran 2022'den itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE uydusu, şubatta fırlatma üssünün bulunduğu ABD'ye gönderilmişti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İMECE AÇIKLAMASI!
''Bugün sizlere müjdeli bir haber daha vermenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Deprem afetiyle sarsıldığımız zor bir dönemde ülkemizin uzay yarışında tarihi bir ana şahitlik ediyoruz.
Mühendislerimizin yıllardır gece gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE yer gözlem uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık. Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydumuzun tasarımından üretimine uzaya fırlatılışına kadar bütün aşamalarında emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyorum.
Rabbime, böyle bir başarıyı daha milletimize yaşatma imkanı verdiği için hamd ediyorum. Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan Milli Teknoloji Hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz.
Uzay ve havacılık teknolojilerine yatırım yapmayı, vazgeçilmez bir stratejik öncelik olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde jeopolitik rekabetin sadece dünyada değil, uzayda da devam edeceği anlaşılıyor.''