Tgrt Haber

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ANKA-3 için tarih verdi: Artık kimse durduramaz

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
01 May 2023 17:19 - Güncelleme : 01 May 2023 17:48

Savunma ve uzay sanayinde uluslararası arenada stratejik üstünlük sağlayacak adımlar atan Türkiye’nin 4 projesi görücüye çıkıyor. Türkiye’nin milli imkanlarıyla gerçekleştirdiği ATAK-2 helikopteri, Hürjet ve ANKA-3 insansız hava aracı Ankara'da sergileniyor. TGRT Haber’de Savunma Sanayi Başkanı Demir, milli muharip uçağının isim önerilerini çalışanlardan aldıklarını söyledi. TUSAŞ Genel Müdürü Kotil ise “Bu teknolojideki milli muharip uçağına sahip ABD, Rusya, Çin’den sonra 4. ülkeyiz. Tüm sahayı yönetiyor” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan​ bugün Ankara​'da İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı'na milli muharip uçağının ismini açıklayacak. Bunun yanı sıra savunma sanayinde Türkiye'nin milli imkanlarla geliştirdiği ATAK-2​ helikopteri, Hürjet ve ANKA-3 insansız hava aracı da aynı sahnede sergileniyor. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ve TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TGRT Haber’den Merve Şahin’in sorularını cevapladı. 

4 PROJEYİ 100’ÜNCÜ YILA YETİŞTİRMEYİ BAŞARDIK 

“Projelerin görücüye çıkma günü bugün” diyen İsmail Demir, başka bir TEKNOFEST heyecanının da Ankara’da yaşandığını söyledi. Demir, “heyecan verici bir yıl, Cumhuriyetimizin 100 yılı” diyerek şunları söyledi: “Bu yıla önemli projeleri hazırlamak için yola çıkmıştık. 4 projeyi de 100’üncü yıla yetiştirdik.” 

MİLLİ MUHARİP UÇAĞININ İSİM ÖNERİLERİ ÇALIŞANLARIMZIDAN 

Milli muharip uçağına verilecek isme değinen Demir, “Çalışanlarımızdan ve mühendislerimizden gelen öneriler listeye kondu. Cumhurbaşkanımız bunlardan birini seçecek. Hep birlikte öğreneceğiz. Hayırlı olur inşallah. Çok sayıda teknoloji var. Milli muharip uçağını yerli firmaları hareket geçirerek oluşturduk. Sistemlerin kusursuz ve birbirine entegre olmuş şekilde devreye alınmasını bekliyoruz. Uzun süre geçmez” dedi. ANKA-3’ün ne zaman uçuşunu değerlendiren Demir, “O da hızlı koşarsa uçar, yerinde duracak gibi durmuyor, onu da tutamıyoruz” dedi.

ANKA-3 10 GÜN SONRA UÇACAK 

Temel Kotil, “Çok mutluyum, dört yıl önce bir söz vermiştik" diyerek şunları söyledi: “100’üncü yılımızda Türkiye’mize hediyeler vereceğiz. Milli muharebe uçağımız ilk testini yapacaktı, bu oldu. Hürjet’imiz uçacaktı, çok başarılı bir uçuş yaptı. ANKA-3 de test yaptı, 2 hafta içinde uçacak hatta 10 gün sonra uçabilir. ATAK-2 çok güzel bir uçuş yaptı. Ülkeye en büyük hediyemiz bu cihazlar değil, tecrübe edinmiş mühendisler ve teknisyenlerdir. Bunları kimse durduramaz. Hepsinin tek tek anlından öpmek isterim."

ABD, RUSYA, ÇİN’DEN SONRA 4’ÜNCÜ ÜLKEYİZ 

“Milli muharip uçağı stratejik” diyen Kotil, “ABD, Rusya, Çin’den sonra 4. ülkeyiz” ifadelerini kullanarak şunları söyledi: “Havaya kalktığında yüzlerce kilometrelik sahayı yönetiyor. Türkiye’nin serveti insanlarımızdır. Havada ve karada zararlı unsur bırakmıyor. Savaş tabi ki çıkmasın.”

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...