Tgrt Haber

Twitter evrim geçirdi: X nedir, özellikleri neler? 'Twitter X' ne demek?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT HABER
24 Temmuz 2023 13:11 - Güncelleme : 24 Temmuz 2023 13:13
Twitter evrim geçirdi: X nedir, özellikleri neler? 'Twitter X' ne demek?

Twitter resmen tarihe karıştı. Yerine gelen X platformu nedir, ne özellikler sunuyor ve sunacak? 'Twitter X' hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar burada.

Elon Musk​ dediğini yaptı ve Twitter gitti, yerine "X" geldi. Milyarder iş insanı, 2022 Ekim ayında 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'da büyük yeniliklere imza atmıştı. Musk son olarak dün paylaştığı tweet ile Twitter markasını komple kaldıracağını açıklayarak, köklü değişimin sinyallerini vermişti.

Beklenen oldu... Twitter'ın yeni ismi ve logosu resmen "X" oldu. Bugün öğle saatlerinden itibaren Twitter'a mobil uygulama​ veya web tarayıcı üzerinden giren kullanıcılar, kuş simgesinin "X" harfiyle değiştirildiğini fark etmeye başladılar. Elon Musk ayrıca "twitter.com"un yerine geçecek olan "x.com" alan adının da devreye alındığını duyurdu.

Peki X nedir, ne işe yarar? Elon Musk ve yönetimi neden böyle bir karar aldı? X platformu ne özellikler sunuyor ve sunacak?

ELON MUSK'UN AMACI NE?

Mavi kuş simgesiyle akıllara kazınan Twitter, kullanıcıların fotoğraf, video, ses ve metin gibi içerikler paylaşarak düşüncelerini ifade edebildiği, ayrıca birbirleriyle mesajlaşabildiği ve gruplar halinde canlı yayınlar düzenleyebildiği sıradan bir sosyal medya​ platformu olarak faaliyet gösteriyor.

Elon Musk, geçtiğimiz Ekim ayında Twitter'ı satın aldıktan sonra platformda köklü değişiklikler yaptı. Örneğin, önceden sadece tanınmış kişi ve kurumların hesaplarına verilen doğrulanmış hesap statüsü paralı hale getirildi. Ayrıca kullanıcılara 'tweet görüntüleme' limiti koyuldu.

Bununla da yetinmeyen Musk, geçtiğimiz aylardaki açıklamasında, Twitter'ı "X adlı her şey uygulaması" haline getirme planını açıklamıştı. Bu hedefi doğrultusunda, "Twitter Inc." isimli şirketi kapatarak, X Corp. adlı kendi kurduğu şirketi faaliyete sokmuştu.

https://twitter.com/elonmusk/status/1683378289031761920

Şimdiki aşamadaysa Twitter'ı "basit bir sosyal medya platformu" olmaktan çıkarıp, "her şeyin uygulaması X"e dönüştürme adımı resmen başladı.

Musk, dün paylaştığı "Yakında Twitter markasına ve tüm kuşlara veda edeceğiz" tweeti ile yeni dönemin startını resmen verdi. Bu kapsamda yapılan ilk değişiklik, Twitter logosu ve ismi kaldırılarak, yerine "X" harfi getirilmesi oldu.

"TWEET" KELİMESİ DE TARİHE KARIŞIYOR

BBC'de yer alan bilgiye göre, "Tweetler" kelimesi de değiştirilecek ve artık paylaşılan gönderilere "X'ler" denilecek. Yani örneğin "Elon Musk, yeni bir tweet paylaştı" yerine "Elon Musk yeni bir X paylaştı" gibi cümleleri yakın gelecekte sıklıkla duyabilirsiniz.

Elon Musk, profil fotoğrafını yeni logoyla değiştirdi ve Twitter biyografisine de "X.com"u ekledi. Daha sonra San Francisco'daki Twitter genel merkezine yansıtılan yeni X markasının bir resmini paylaştı.

'TWİTTER X' NEDİR? NE İŞE YARAYACAK? X ÖZELLİKLERİ NE?

Öncelikle "her şeyin uygulaması" veya "süper uygulama" terimini açıklamakta fayda var. Bu tür platformlara yabancı değiliz. Hindistan'da PayTM, Çin'de WeChat, Endonezya'da GoJek gibi programlar, tam da Musk'un sürekli vurguladığı "her şeyin uygulaması" tanımına uygun çalışıyor.

İsminden de anlaşıldığı üzere, bu tür uygulamalar sadece kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurabilmesini ve sosyalleşebilmesini sağlamaktan ibaret değiller.

Örneğin WeChat programı ile hem ödeme ve bankacılık işlemleri yapılabiliyor, hem bir yerden sipariş verilebiliyor, hem WhatsApp'ta olduğu gibi iletişim kurulabiliyor, hem de Twitter ve Instagram'da olduğu gibi sosyalleşme amacıyla kullanılabiliyor. Fakat bu uygulama sadece Çin'deki kullanıcılara özel çalışıyor.

Twitter evrim geçirdi: X nedir, özellikleri neler? 'Twitter X' ne demek?

İşte Elon Musk yönetimindeki ekibin amacı, ülke veya bölge fark etmeksizin, dünyadaki herkesin günlük hayatını kolaylaştıran, içerisinde "her şeyi" barındıran yepyeni bir platform inşa etmek. Yeni Twitter'da, yani X platformunda, ödeme ve bankacılık işlemleri dahil birçok şeyi yapmak mümkün olacak.

Tabii işin bir de yasal boyutu var. X platformu, devletlerden onay alabilecek mi, hangi düzenleyici kurumlardan red yiyecek? Bunu çok yakın bir zamanda göreceğiz. Ancak şu anki aşamada Twitter'daki değişim artık resmen başlamış durumda.

TWİTTER CEO'SU NE DEDİ?

Twitter CEO'su Linda Yaccarino, yeni platformla ilgili olarak şunları söyledi:

"X, fikirler, ürünler, hizmetler ve fırsatlar için küresel bir pazar yaratan ses, video, mesajlaşma, ödemeler/bankacılık merkezli sınırsız etkileşimin gelecekteki halidir. Yapay zekâ tarafından desteklenen X, hepimizi hayal etmeye başladığımız şekillerde birbirine bağlayacak.

Hayranlar ve eleştirmenler yıllarca Twitter'ı daha büyük hayaller kurmaya, daha hızlı yenilik yapmaya ve büyük potansiyelimizi gerçekleştirmeye itti. X, bunu ve daha fazlasını yapacak. X'in son 8 ayda yaptığı hızlı lansmanlarla şekillendiğini görmeye başladık. Ancak daha yeni başlıyoruz.

Bu dönüşümün kesinlikle bir sınırı yoktur. X, her şeyi sağlayabilecek bir platform olacak. Elon Musk ve ben, X'i dünyaya getirmek için ekiplerimizle ve ortaklarımızın her biriyle çalışmayı dört gözle bekliyoruz."

https://twitter.com/lindayacc/status/1683353772917940225

Hazırlayan: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...