Twitter (X) rakibi Bluesky artık herkese açık: Davet kodu ihtiyacı ortadan kalktı
Twitter'ın eski kurucusu tarafndan geliştirilen ve piyasaya sunulan Bluesky için davet dönemi sona erdi. Artık herkese açık hale gelen platformu kod olmadan da kullanmak mümkün.
Bluesky, sosyal medya platformu olarak geçen yıl Twitter'a açık kaynaklı bir seçenek sunmak için kısıtlı erişimle başlamıştı. Şimdi ise bekleme listesini iptal ederek herkesin kullanımına açıldığını duyurdu. Bu gelişme, başlangıçta bir Twitter iç projesi iken daha sonra bağımsız bir şirkete dönüşen proje için çok önemli bir ilerleme anlamına geliyor.
İlk olarak iOS, daha sonra Android platformunda kapalı beta olarak yayınlanan Bluesky, Elon Musk'ın Twitter'ı satın aldığı tartışmalı dönemde büyük bir yankı uyandırmıştı. Platformda yapılan değişikliklerden ve yönetiminden memnun olmadan Twitter kullanıcıları çaresizce bir alternatif arayışındaydı ve Bluesky tam da bu dönemde umut ışığı olmuştu.
BLUESKY İÇİN DAVET KODU DÖNEMİ SONA ERDİ
Bluesky uzun zamandır var olan ama herkese açık olmayan bir uygulamaydı. Kayıt olmak için davet kodu gerekiyordu ve kayıt olduktan sonra bile uygulamanın çok temel bazı özelliklerinden yoksun olduğunuzu fark ediyordunuz.
En önemlisi, bildirim özelliği olmadan (artık var, neyse ki) uygulama birçok kullanıcı için büyük bir eksiklikti ve sosyal medya dünyasında yeni bir şeyler arayan sadık kullanıcıların oluşturduğu kapalı bir topluluk haline gelmişti.
Güncel olarak üç milyon kullanıcıya ev sahipliği yapan platform, Twitter ve Threads gibi platformlara aşina olan kullanıcılara epey tanıdık bir görünüme sahip. "Skeet" adı verilen gönderiler kronolojik bir sırada yayınlanıyor ve farklı kullanıcılar tarafından hazırlanmış olan akışları da takip edebiliyorsunuz.
Öte yandan Bluesky'ın ortaya çıkış amacı ise ademi merkeziyetçiliği sağlamak ve büyük teknoloji şirketlerinin çevrimiçi etkileşim şeklimizdeki gücüyle etkisinin oluşturduğu sorunları ele almak. Bu bağlamda şirketin CEO'su Jay Graber artık mantra haline gelen, "Sosyal medyanın geleceği açık ve merkeziyetsiz olmalı" sözüyle dikkatleri toplamıştı.