Tgrt Haber

Uzak dünyadan heyecan verici yaşam sinyali: İhtiyaç olan pek çok şey var!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Mashable
16 Eylül 2023 12:53 - Güncelleme : 16 Eylül 2023 12:57
Uzak dünyadan heyecan verici yaşam sinyali: İhtiyaç olan pek çok şey var!

Bilim insanları, Dünya’dan ortalama 120 ışık yılı uzaklıkta su barındıran yeni bir gezegen keşfetti.

Bilim insanları, Dünya dışı yaşam​ için uzun yıllardır araştırmalar yapıyor. Daha önce yakın sayılacak mesafede gezegenlerden sinyaller alınırken, bu kez de 120 ışık yılı uzaklıkta bir gezegenden de yaşam belirtisi tespit edildi.

K2-18b, yaşamın olası olduğu bir bölgede yıldızının etrafında dönüyor. Bu gezegen​ 2015 yılında Kepler uzay teleskobu tarafından keşfedildi, atmosferinde ise, hidrojen, helyum ve su buharı gibi gazlar keşfedildi. Kütlesi ise Dünya'nın yaklaşık 8 katı ve yarıçapı da Dünya'nın yaklaşık 2,3 katıdır. 

K2-18B’DEN YAŞAMA DAİR İZLER 

K2-18b, yıldızına çok yakın olduğu için gelgit kilitlenmesi yaşamaktadır. 

Bu da gezegenin bir yüzünün sürekli aydınlık, diğer yüzünün ise sürekli karanlık olması anlamına geliyor.

Öte yandan Mashable’in haberine göre, James Webb Uzay Teleskobu​'nun yakın-kızılötesi NIRSpec ve NIRISS ekipmanlarını kullanarak, K2-18b'nin güneşi ile gezegenimiz arasından geçişini iki kez izlediler.

Daha sonra yıldızın ışığındaki, gezegenin geçmesinden ve atmosferinden kaynaklanan farklılıkları incelediler. Bunun anlamı, K2-18b'nin yaşama elverişli olup olmadığına karar vermek için yeterli gözleme sahip olmadığımız. Ancak "kışkırtıcı" derecede buna yakınız. Madhusudhan "Gelecek olan Webb gözlemleri K2-18b'nin atmosferinde ciddi seviyede dimetil sülfit bulunduğunu doğrulayabilir" diyor.

Kaynak: Mashable
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...