Tgrt Haber

Uzayda mahsur kalan astronotlar için NASA'dan kötü haber geldi

Editör: Banu İriç / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
25 Ağustos 2024 03:29 - Güncelleme : 25 Ağustos 2024 03:35

Uzay görevi için iki ay önce Dünya'dan ayrılan astronotlar mahsur kaldı. NASA akıbetleri merak edilen astronotlar için kaygı verici bir açıklama yaptı. Sunita Williams ve Butch Wilmore için bilimkurgu filmi tadında macera sürecek.

Sadece bir haftalık görev için 6 Haziran'da uzaya giden ABD'li astronotlar için NASA​'dan sonunda açıklama geldi. Uzayda mahsur kalan Sunita Williams ve Butch Wilmore için adeta bilimkurgu filmi tadındaki endişeli bekleyiş için son tarih belli oldu. ABD merkezli havacılık şirketi Boeing'in Starliner mekiğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) çıkan astronotlar için 2025 yılı işaret edilse de bunun kesin olup olmayacağı bilinmiyor.

Uzayda mahsur kalan astronotlar için NASA'dan kötü haber geldi - 1. Resim

MAHSUR ASTRONOTLARIN DÖNÜŞ TARİHİ NE ZAMAN?

NASA​ Başkanı Bill Nelson düzenlediği basın toplantısında, Sunita Williams ve Butch Wilmore’nin SpaceX’e ait Dragon​ uzay aracı ile birlikte Şubat ayında Dünya'ya dönüşlerini yapacaklarını açıkladı. Uzay istasyonuna giderken kullandıkları Starliner mekiğine dair sıkıntıların olduğunu ve sızıntılar sebebiyle iticilerin arıza yaptığını belirterek Starliner'ın mürettebat olmadan döneceğini duyurdu.

Nelson, uzay uçuşlarının her halükarda riskler barındığını hatırlatarak “Butch ve Suni'yi Uluslararası Uzay İstasyonu'nda tutma ve Boeing Starliner'ı mürettebatsız olarak dünyaya getirme kararı güvenliğe olan bağlılığın bir sonucudur” dedi.

Uzayda mahsur kalan astronotlar için NASA'dan kötü haber geldi - 2. Resim

STARLİNER HELYUM SIZINTISI YAPTI

Astronotlu ilk Starliner mekiği, test görevi için birkaç kez ertelemenin ardından 5 Haziran'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılmıştı. Yaklaşık 27 saatlik bir uçuşun ardından ISS'ye kenetlenen Starliner'ın yolculuğu sırasında helyum sızıntısı yaşanmış, 28 iticisinden 4'ü bozulmuştu. Astronotlar bozuk iticilerin 3'ünü çalıştırmayı başarmıştı. Uzay görevinin yaklaşık bir hafta sürmesi planlanmış ancak oluşan teknik sorunların güvenlik endişelerini artırması nedeniyle geri dönüş ertelenmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...