Tgrt Haber

Uzmanlardan korkutan uyarı: Grönland buzulu hızla eriyor, deniz seviyesi yükselişe geçti

09 May 2023 12:15 - Güncelleme : 09 May 2023 12:18
Uzmanlardan korkutan uyarı: Grönland buzulu hızla eriyor, deniz seviyesi yükselişe geçti

Bilim adamlarının yaptığı son çalışma tehlike çanlarını bir kez daha çaldı. Küzeybatı Grönland’daki buzulun, okyanustaki gelgitler nedeniyle eridiği erimeye başladığı bildirildi. İşte son çalışmada öne çıkan detaylar.

Dünyanın en büyük buz kütlelerinden biri Gröndland’da bulunuyor. Tatlı su kaynağı sağlayan buzul​, son yıllarda küresel ısınma​ ve iklim değişikliği​ nedeniyle daha da hızlı erimeye başladı. 

Şimdi ise bilim adamları, buzulların daha hızlı erimesine neden olan etkeni tespit ettiler. Bu, direkt olarak deniz seviyesinin yükselmesine de işaret ediyor. 

DENİZ SEVİYESİ GİDEREK YÜKSELİYOR

CNN’in haberine göre Gröndland buzulu, okyanusların gelgitleriyle etkileşime girmesi nedeniyle daha yüksek deniz seviyesine ulaşıyor.

Kaliforniya Üniversitesi, Irvine ve NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan bir grup buzulbilimci, söz konusu çalışmayı Pazartesi günü Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınladı.

Uzmanlardan korkutan uyarı: Grönland buzulu hızla eriyor, deniz seviyesi yükselişe geçti

Gözlemde  gelgitlerin, buzulun topraklama hattına direkt etki ederek önemli ölçüde değişiklik yaptığı tespit edildi. Gelgitlerin her gün gelmesi, buzulların erimesini daha da hızlandırıyor.

Öyle ki çalışmanın baş yazarlarından Enrico Ciracì, “gelgitler gelip giderken 2 ila 6 kilometre (1,2 ila 3,7 mil) arasında hareket ediyor” dedi. Daha önce de 2016/2022 arasında gelgit döngüleri, buzulun alt tarafında topraklama hattı boyunca 670 fit yüksekliğinde bir delik eritmişti. 

ENDİŞELER ARTIYOR

Buzulların erimesi dünya için endişeleri de artırıyor. Son çalışma, dünyanın dört bir yanındaki kıyı şeritlerini tehdit eden, deniz seviyesindeki yükselişin tehlike çanlarını çaldığını bir kez daha gözler önüne serdi. 

Kaynak: CNN
Yerelleştirme: Okan Güleş

Kaynak: CNN
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...