Uzmanlardan yalnız yaşayanlara korkutan uyarı!
Viyana Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi ortaklığıyla yapılan bir araştırmada, yalnızlığın insan sağlığı üzerinde 'saatlerce aç kalmak kadar' kötü etkiye yol açtığı ortaya çıktı.
Tıpkı yemek yemek, su içmek, müzik dinlemek gibi 'sosyalleşmek' de vücudumuzun ve ruhumuzun önemli ihtiyaçlarından bir tanesi. Kendimizi iyi hissetmediğimiz zamanlarda veya moralimiz bozukken, hastayken evden çıkmak istemeyebiliyoruz. Hatta bu psikolojiyle kendimizi günlerce, saatlerce dört duvar arasına kapatabiliyoruz.
Peki çok uzun süreli yalnız kalmanın düşündüğünüzden daha tehlikeli olduğunu söylesek ne derdiniz? Viyana Üniversitesi'nden ve Cambridge Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, yaptıkları deney ile yalnızlığın tehlikelerini ortaya çıkardı.
GÖNÜLLÜLER 8 SAAT BOYUNCA YALNIZ BIRAKILDI
Deneye katılan 30 kadın gönüllü, her biri sekiz saat olmak üzere üç gün boyunca "bir gün sosyal temassız, bir gün aç ve bir gün hem aç hem de sosyal temas olmadan" incelendi.
Katılımcıların kalp atış hızları ve tükürük kortizol seviyeleri (stres tetikleyicilerini ölçümlemek amacıyla) ölçüldü. Deney sonucunda katılımcılar stres seviyelerinin yükseldiğini, ruh hallerinin iyi olmadığını ve yorgun hissettikleriniaçıkladı.
Ekibin laboratuvar testi ve saha deneyi, yalnız yaşayan veya özellikle sosyal etkileşimlerden hoşlanan kişilerin, arkadaşlık eksikliğinden etkilenme olasılığının çok yüksek olduğunu gösterdi. Öte yandan enerji düşüklüğü, vücudumuzun ısısı ve kan dolaşımımızın otomatik dengelenmesini sağlayan homeostatik değişikliklerin bir sonucu olarak açıklandı.
Araştırmanın yazarlarından Viyana Üniversitesi'nden psikolog Ana Stijovic ve Paul Forbes;
"Laboratuvar çalışmasında, sosyal izolasyon ve gıda yoksunluğu arasında çarpıcı benzerlikler bulduk. Her iki durum da enerji düşüklüğüne ve yorgunluğun artmasına neden oldu; bu, gıda yoksunluğunun tam anlamıyla enerji kaybetmemize neden olurken sosyal izolasyonun olmayacağı göz önüne alındığında şaşırtıcıdır."
açıklamasını yaptı.