Tgrt Haber

WhatsApp'a yeni özellik: 'IP adresi gizleme' ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Meta, WhatsApp Blog
09 Kasım 2023 12:41 - Güncelleme : 09 Kasım 2023 12:47
WhatsApp'a yeni özellik: 'IP adresi gizleme' ne işe yarar, nasıl kullanılır?

WhatsApp uzun zamandır beklenen aramalarda IP adresini koruma seçeneğini kullanıma açtı. "Gizlilik delisi" kullanıcılara hitap eden bu özelliğin nasıl aktif edileceğini rehberimizde anlattık.

WhatsApp​, sesli aramalar esnasında IP adresinizi karşı taraftan gizleyebileceğiniz yeni özelliğini, aylar süren testlerin ardından herkesin kullanımına sundu.

WhatsApp hesabınızın ayarlarına girdiğinizde Gizlilik​ > Gelişmiş bölümünde bulabileceğiniz "Aramalarda IP adresini koru" seçeneğini aktif ederek, daha güvenli bir arama​ gerçekleştirebilirsiniz. "Peki daha önce konumum gizli değil miydi?" diye düşünenler için, Meta yetkilileri şu açıklamayı yapıyor:

"Bugün insanların kullandığı çoğu arama ürünü, katılımcılar arasında eşler arası bağlantılara sahiptir. Bu doğrudan bağlantı, daha hızlı veri aktarımlarına ve daha iyi arama kalitesine olanak tanır, ancak aynı zamanda katılımcıların çağrı veri paketlerinin doğru cihaza teslim edilebilmesi için birbirlerinin IP adreslerini bilmeleri gerektiği anlamına gelir. Yani IP adresleri bire bir aramada her iki arayan tarafından da görülebilir.

IP adresleri, geniş coğrafi konum veya internet sağlayıcısı gibi yüksek gizlilik bilincine sahip kullanıcılarımızdan bazılarının farkında olduğu bilgileri içerebilir.

Bu endişeyi gidermek için WhatsApp'ta aramalar sırasında IP adresinizi korumanıza izin veren yeni bir özellik sunduk. Bu özellik etkinleştirildiğinde, tüm aramalarınız WhatsApp'ın sunucuları aracılığıyla iletilecek ve aramadaki diğer tarafların IP adresinizi görememesini sağlayacaktır."

WhatsApp'a yeni özellik: 'IP adresi gizleme' ne işe yarar, nasıl kullanılır?

'UÇTAN UCA ŞİFRELEME' VURGUSU

Bazı kullanıcılar, "Aramalarınız WhatsApp'ın sunucuları aracılığıyla iletilecek" ifadesini yanlış anlayabilir. Örneğin arama esnasında gizli bilgilerinin WhatsApp çalışanları tarafından görülebileceğini düşünebilir. Ancak şirket, böyle bir durumun meydana gelmeyeceğini taahhüt ediyor:

"Her zaman olduğu gibi, aramalarınız uçtan uca şifrelenmektedir. Bu nedenle bir arama WhatsApp sunucuları üzerinden iletilmiş olsa bile WhatsApp, aramalarınızı dinleyemez."

WHATSAPP IP ADRES KORUMA NASIL YAPILIR?

Öncelikle kullandığınız telefonun uygulama mağazasına girip WhatsApp'ın en son sürümünü 'Güncelle' butonuna tıklayarak yükleyin. Ardından uygulamayı açtıktan sonra Ayarlar - Gizlilik - Gelişmiş bölümüne ulaşın ve "Aramalarda IP adresini koru" özelliğini aktif edin.

Kaynak: Meta, WhatsApp Blog
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...