Tgrt Haber

Xiaomi telefonlarında virüs mü var? 'Mintnav' tehlikesine dikkat

05 Eylül 2023 11:54 - Güncelleme : 05 Eylül 2023 11:56
Xiaomi telefonlarında virüs mü var? 'Mintnav' tehlikesine dikkat

Xiaomi akıllı telefonlarda "Mintnav" adı verilen bir kötü amaçlı yazılım son zamanlarda sıkça görülmeye başladı. Peki Mintnav nedir, nasıl silinir?

Xiaomiakıllı telefon​ kullanıcıları, son zamanlarda cihazlarında karşılaştıkları tuhaf bir sorunla ilgili olarak şikayetlerini dile getiriyorlar. Reddit, X (Twitter), Xiaomi Topluluğu ve hatta Google Destek Sayfası gibi yerlerde sayısız kullanıcı, telefonuna Mintnav adlı bir zararlı yazılımın bulaştığını söylüyor.

Kullanıcılar, Google Chrome tarayıcısını kullanırken, tarayıcı ana sayfasının kendiliğinden "Mintnav" adlı bir web sitesine yönlendirildiğini bildiriyor. Bu durumu düzeltmek için, tarayıcının ayarlar menüsüne girerek Google veya başka bir arama motorunu varsayılan olarak ayarlamak yeterli oluyor fakat yazılımın nereden geldiği belli değil.

REDDİT KULLANICISI UYARDI

Bir Reddit kullanıcısı, daha önce buna benzer durumlarla pek çok kez karşılaştığını belirterek konuyla ilgili Xiaomi kullanıcılarına şu uyarıda bulundu:

"Yakın zamanda tüm Xiaomi telefonlarımın Google Chrome ana sayfasının "Mintnav" adlı bir web sitesine değiştirildiğini gözlemledim. Bu konuda dikkatli olmanızı ve herhangi bir değişiklik yapmamanızı öneririm. Bu web sitesi ile ilgili resmi belgelere rastlamadım ve bu nedenle bu web sitesinin sahte olduğundan şüpheliyim."

https://twitter.com/Pablomf6/status/1636384329868914689

"Howtoremove Tutorial" adlı web sitesinden edinilen bilgiye göre Mintnav, "browser hijacker" adı verilen kötü amaçlı yazılım türüne ait bir virüs​ olarak biliniyor. Bu tarz zararlı yazılımların bulaştığı cihaza doğrudan bir zarar vermediği, fakat tarayıcı ayarlarını değiştirerek kullanıcılara sponsorlu reklamlar gösterdiği belirtiliyor.

Şu an için Xiaomi'den bu soruna ilişkin resmi bir açıklama veya güncelleme bulunmuyor. Ancak yapılan uyarılarda, kullanıcıların kötü amaçlı yazılımdan korunmak ve sorunu çözmek için tarayıcı ayarlarını kontrol etmeleri ve gerekli değişiklikleri yapmaları gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: Mashable
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...