Tgrt Haber

Ortalık karışacak: Microsoft, Google Chrome'u "virüs" olarak niteledi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Windows Latest
29 Ağustos 2023 14:04 - Güncelleme : 29 Ağustos 2023 14:05
Ortalık karışacak: Microsoft, Google Chrome'u "virüs" olarak niteledi

Microsoft Edge tarayıcısının son sürümünü yükleyen kullanıcılar, Google Chrome'un kurulum dosyasını indirmeye çalışırken "virüs" uyarısıyla karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. Peki bu durumun sebebi ne?

Microsoft​'un popüler web tarayıcısı Edge​, Windows 10​ ve Windows 11​ işletim sistemlerinde, Google'ın tarayıcısı Chrome​'un kurulum dosyasını "zararlı" olarak işaretledi. Kullanıcılar bu durumla karşılaştığında, dosyayı silme veya kaydetme seçenekleri sunulan bir pencere ile karşılaşıyorlar. 

Kullanıcılar Google Chrome'un indirme dosyası olan ChromeSetup.exe'yi indirmeye çalıştıklarında, Edge dosyayı genellikle "potansiyel olarak tehlikeli" olarak işaretliyor ve dosyanın silinmesi gerektiği yönünde bir uyarı gösteriyor.  

Bununla birlikte Windows Latest sitesinin paylaştığı bilgiye göre, bu hatanın herkesi etkilemediği ve yalnızca tarayıcıyı kullananların yaklaşık beşte biri gibi bir kesiminde meydana geldiği düşünülüyor.

Bir hata sonucu meydana geldiği tahmin edilen bu durumla karşılaşan kullanıcılar, genellikle "ChromeSetup.exe cihazınıza zarar verebilir. Yine de saklamak istiyor musunuz?" şeklinde bir mesaj alıyorlar. Açılan pencerede "Sakla" veya "Sil" gibi seçenekler sunuluyor. Kullanıcılar "Sakla" seçeneğini tercih ederlerse, dosya sorunsuzca açılıyor; ancak "Sil" seçeneği seçilirse, dosya Microsoft tarafından siliniyor.

Ortalık karışacak: Microsoft, Google Chrome'u

MİCROSOFT, KULLANICILARI CAYDIRMAYA MI ÇALIŞIYOR?

Microsoft'un bu tür durumlarla kullanıcıları rakip ürünlerden caydırmaya çalıştığı daha önce de görülmüştü.

Hatta şu anda Bing arama motoru üzerinden yapılan aramalarda, kullanıcılar Chrome yerine Edge'i denemeye teşvik eden mesajlarla karşılaşıyorlar. Microsoft, kendi tarayıcısının daha hızlı ve güvenilir olduğunu iddia ederek, kullanıcıları Chrome'u indirmekten vazgeçmeye ikna etmeye çalışıyor.

VİVALDİ CEO'SU İSYAN ETMİŞTİ

Microsoft'un bu tarz oyunlarına sektörden tepkiler de zaman zaman geliyor. Örneğin Vivaldi CEO'su Jon von Tetzchner, geçtiğimiz yıllarda yaptığı bir açıklamada, satın aldığı dizüstü bilgisayarına Vivaldi tarayıcısını kurmaya çalışırken yaşadığı zorluklara şöyle isyan etmişti:

"(Microsoft) diğer tarayıcıları kullanmanızı istemedikleri açık. Hatta Microsoft Rewards programı aracılığıyla tarayıcıyı kullanmanız için size ödeme yapmayı teklif ediyorlar. Bu, üstün bir tarayıcı geliştiren kendine güvenen bir şirketin davranışı değildir. Bu, güçlü konumunu açıkça kötüye kullanan bir şirketin, insanları daha düşük kaliteli ürününü kullanmaya zorlama davranışıdır."

Kaynak: Windows Latest
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...