Tgrt Haber

Yapay zeka ile metinden video oluşturma programları

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
16 Şubat 2024 18:46 - Güncelleme : 16 Şubat 2024 18:47

Yapay zeka tabanlı metinden video oluşturma programları, dil işleme teknikleri kullanarak detaylı metin verilerini analiz edip çeşitli video içerikleri üretebilen araçlar arasında yer alıyor. Listemizde bu amaçla kullanılan 5 tane metinden video üretme uygulamasına değindik.

Sora ile üretilen bir video

Günümüzde yapay zeka​, metin işleme ve veri analizi alanlarında önemli adımlar attı ve hayatımızın birçok yönünü etkiledi. Bu hızlı gelişim, metinden video oluşturma konseptinde de kendini gösterdi.

Yapay zeka algoritmaları, yazılı metinleri anlayarak ve bunları görsel içeriklere dönüştürme yeteneği elde ederek, video üretim süreçlerini adeta çığır açan bir seviyeye taşıdı. Son olarak OpenAI'ın "Sora" isimli yeni teknolojisinin yayınlanmasıyla beraber metinden video oluşturma programları da iyice popülerlik kazandı.

METİNDEN VİDEO OLUŞTURMA PROGRAMLARI NASIL ÇALIŞIR?

Adı üstünde "metinden" video oluşturma programları, yazdığınız metin verilerini dil işleme teknikleriyle analiz eder. Ardından cümle yapıları ve bağlam üzerinden metinde söylemek istediğinizi anlamaya çalışır. Bu aşamada yapay zekaya ne kadar detaylı bilgi verirseniz ve ne kadar açık olursanız, o kadar iyi geri dönüş alırsınız.

Örneğin "sokakta yürüyen bir kedi videosu" komutunu verdiğinizde sadece basit bir kedi yürüme sahnesiyle karşılaşırken, "karlarla kaplı bir bahçede, incir ağaçlarının arasında yürüyen ve turuncu tüyleri, masmavi gözleri ve büsbüyük kulakları bulunan bir kedi" dediğinizde çok daha farklı bir video çıktısı alırsınız.

Yani kısacası yapay zekanın yapabileceklerinin sınırı yok, fakat asıl sınır sizsiniz.

METİNDEN VİDEO OLUŞTURMA UYGULAMALARI

Şu anda piyasada birbirinden yetenekli metinden video oluşturma programları bulunuyor. Bunlar arasından yaygın bir şekilde kullanılan popüler uygulamaları listeledik.

OPENAI SORA

Sora, çiçeği burnunda olmasına rağmen kısa sürede tüm dünyada adından söz ettirmeyi başardı. Geliştiricisi OpenAI'ın açıklamasına göre, Sora henüz genel kullanıma açık değil. Yalnızca belirli uzman ekipler ile film yapımcıları kullanabiliyor ancak yakında herkese açık hale gelmesi bekleniyor.

Yapay zeka ile metinden video oluşturma programları - 1. Resim

Belirli hareket türleri, konu ve doğru arka plan ayrıntıları ile karmaşık sahneler oluşturma yeteneğine sahip. Aynı zamanda nesnelerin "fiziksel dünyada nasıl var olduğunu" da anlayabiliyor ve canlı duyguları ifade eden ilgi çekici karakterler üretebiliyor. Ayrıca hareketsiz görüntüleri canlandırabildiği ve mevcut bir videodaki eksikleri doldurabildiği veya genişletebildiği de belirtiliyor.

Sora ile oluşturulan örnek videolara OpenAI internet sitesinden ulaşılabilir.

LUMİERE

Lumiere de tıpkı Sora gibi yeni bir metinden video oluşturma programı.

Lumiere; metni videoya dönüştürme, statik görüntüleri dinamik hale getirme, örnek tabanlı belirli bir stilde video oluşturma, yazılı ipuçlarına göre mevcut videoları düzenleme, belirli bir alanı animasyonlu hale getirme veya videoyu parça parça düzenleme gibi çeşitli modlarda çalışıyor.

Yapay zeka ile metinden video oluşturma programları - 2. Resim

1024x1024 piksel boyutlarında ve beş saniyeye kadar oldukça gerçekçi ya da yüksek kaliteli video klipler oluşturabilen Lumiere, ne görmek istediğinize bağlı olarak doğal dil metin istemlerine yanıt olarak hareketsiz görüntüleri veya bunların yalnızca bazı bölümlerini canlandırabiliyor.

Henüz bir araştırma projesi olarak duyurulan Lumiere, herkesin kullanımına açık değil.

SYNTHESİA

Syntheasia ile 60'ı aşkın hazır video şablonunu kullanarak, metinlerinizi 140'tan fazla dil ve aksanla seslendirebilen 160'ı aşkın yapay zeka avatarı oluşturabilirsiniz. Geliştirici firmaya göre araç esas olarak eğitim videoları, nasıl yapılır içerikleri ve ürün pazarlama videoları oluşturmak için tasarlandı.

Hazır avatarları kullanabileceğiniz gibi, kendinize özel avatar da oluşturabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu avatarlara göz kırpma, baş sallama gibi vücut hareketleri de ekleyebiliyorsunuz.

Synthesia kullanıcılara üç ücretli plan sunuyor:

  • Ücretsiz yapay zeka video oluşturucu: Web sitesinde mevcut
  • Başlangıç planı: Yılda 120 dakikalık video için aylık 22 dolar
  • İçerik oluşturucu planı: Yılda 360 dakikalık video için aylık 67 dolar
  • Kurumsal plan: Farklı kullanıcılar için bireysel fiyatlandırma

Yapay zeka ile metinden video oluşturma programları - 3. Resim

COLOSSYAN

Colossyan da Synthesia'ya benzer şekilde, metinden videolar oluşturmanıza ve yapay zeka (AI) karakterleri eklemenize olanak tanıyan bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Başlıca kullanım örnekleri arasında öğrenme ve eğitim videoları, açıklayıcı videolar, kurumsal iletişim ve pazarlama olarak belirtiliyor.

70'i aşkın dili destekleyen Colossyan, 30'dan fazla yapay zeka avatarı oluşturmanıza ve bir sahnede birden fazla avatar bulundurmanıza izin veriyor. Ayrıca her avatarın duygu durumu ve yaşı gibi niteliklerini ayarlayabiliyor, videonuzun en-boy oranını dilediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz.

Colossyan, kullanıcılarına üç ücretli plan sunuyor:

  • Ücretsiz demo: 5 dakikalık video (filigranlı)
  • Temel plan: 10 dakikalık video için ayda 21 dolardan başlayan fiyatlarla
  • Profesyonel plan: 40 dakikalık video için ayda 100 dolardan başlayan fiyatlarla
  • Kurumsal Plan: Özel fiyatlar

Yapay zeka ile metinden video oluşturma programları - 4. Resim

INVIDEO

InVide ile basit metin komutları yazarak pazarlama videoları ve nasıl yapılır içerikleri oluşturabilirsiniz.

Profesyonelce tasarlanmış çeşitli şablonlar sunarak kullanıcıların önceden herhangi bir video oluşturma deneyimi olmadan dakikalar içinde yüksek kaliteli videolar oluşturmasına olanak tanıyan InVideo, diğer metinden video oluşturma programlarının aksine yapay zeka avatarları sunmuyor.

InVideo, kullanıcılarına iki ücretli plan sunuyor:

  • Ücretsiz sürüm: Sınırlı özellikler ve filigranlı dışa aktarmalar
  • Artı planı: Aylık 25 dolar veya yıllık 240 dolar
  • Maksimum plan: Yıllık faturalandırma için ayda 48 dolar veya ayda 60 dolar

Yapay zeka ile metinden video oluşturma programları - 5. Resim

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...