ABD'li teknoloji devi Google, sağlık sektöründe devrim niteliğinde yeni bir adım attı. Hastalıkların erken tespiti için 300 milyon ses kaydıyla eğitilen yeni bir yapay zeka modeli geliştirdi. Sistemin çalışma mantığı ise oldukça basit.
ABD'li teknoloji devi Google, hastalıkların erken tespitini amaçlayan yeni bir yapay zeka modeli geliştirdi. Bu model, sağlık sektöründe yapay zekanın kullanımını genişletmek adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Peki bu modelin çalışma mantığı nasıl?
TechCrunch sitesinin haberine göre bu projede Google, Hindistan merkezli Salcit Technologies ile ortaklık kurdu. Ses örnekleri üzerinden hastalık tespiti yapmayı hedefleyen bu girişim kapsamında 300 milyon ses kaydı ile eğitilmiş bir model geliştirildi.
Model, telefonun mikrofonunu kullanarak kişiden ses örnekleri toplayarak hastalığı analiz etmeye çalışıyor. Örneğin burun çekme, öksürük ve nefes darlığı gibi tüberküloz belirtileri arasında olabilecek durumları tanımlayarak bu hastalığı tespit ediyor.
Geliştirilen yapay zeka modeli, özellikle sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlı olduğu bölgelerde erken teşhis imkanı sunarak önemli bir sağlık yeniliği olabilir. Teknoloji şu anda Apollo Hastaneleri ve Healing Fields Foundation tarafından kullanılıyor ve gelecekte meme kanseri gibi ciddi hastalıkların erken tespiti için de devreye sokulacağı düşünülüyor.