Tgrt Haber

Yapay zeka tehdit mi? Uzman isimden GPT-4 uyarısı: Korku ve endişe verici

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
31 Mart 2023 16:49 - Güncelleme : 31 Mart 2023 16:59

Ünlü milyarder Elon Musk’ın başı çektiği yapay zeka uzmanları, topluma yönelik potansiyel tehditleri gerekçesiyle GPT-4’ü geliştiren Openaı'e çalışmalarına altı ay ara verilmesi çağrısında bulundu. Peki yapay zeka tahdit mi? Doç. Ali Murat Kırık, “Yapay zeka kötü niyetli insanlarca kullanılırsa zarar verme potansiyeli var. Çalışmalar, insana dair özellikleri robotlara yükleneceğini ve geleceğin sanki böyle şekilleneceğini gösteriyor. Korku ve endişe veriyor” dedi. 

Dünya yapay zekayı konuşurken Elon Musk​ ve bir grup yapay zeka​ uzmanı, topluma yönelik potansiyel tehditleri gerekçe gösterdikleri açık bir mektupla Openaı​'nin yeni piyasaya sürdüğü GPT-4​'ten daha güçlü sistemlerin geliştirilmesine altı ay ara verilmesi çağrısında bulundu. Peki Elon Musk neden yapay zeka çalışmalarının ötelenmesini istiyor? TGRT Haber’de Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Ali Murat Kırık, insana ait özelliklerin robotlara yüklenmesinin endişeye yol açtığını belirterek “Kötü niyetli insanların elinde kötüye kullanılabilir” dedi. 

ELON MUSK ARADAKİ MAKAS FARKINI KAPAMAK İSTİYOR  

“Bu çağrı ciddi bir çağrıdır” diyen Kırık, GPT-4’ün daha geniş veri tabanı ve problem çözme yeteneği olan bir robot olduğuna dikkat çekerek “Girilen parametrelerle 25 bini aşkın kelime yüklenen bir robot, senaryo yaz diyorsun yazıyor” dedi. Kırık, Elon Musk’ın bu alanda söyledikleri ile yaptıklarının birbirini tutmadığı belirterek “Musk’ın bu alanda çalışmalar yapan ciddi firmaları var. Mektupta imzası var ama Tesla, Space X’e baktığımızda işin rengi öyle değil. Oto plot için yapay zeka kullanıyor ve bunun için izin istiyor. Kendi de Openaı'nin kurucusuydu. Elon Musk’ın amacı geri kalan teknolojisini 6 ay arayla makası daraltmak. Dünyada yapay zeka yarışması var” dedi. 

YAPAY ZEKA GELECEK İÇİN RİSKLİ 

Kırık, yapay zeka ile ilgili endişelerini şöyle paylaştı: “Yapay zekayı risk olarak görüyorum, kötü niyetli insanlarca kullanılırsa zarar verme potansiyeli var. Yapay zeka botları saatlerce çalışabiliyorlar, çalışmalar insana dair özellikleri robotlara yükleneceğini ve geleceğin sanki şekilleneceğini gösteriyor. Korku ve endişe veriyor.” 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...