Tgrt Haber

Yapay zekanın gelecekte elimizden alacağı 10 meslek

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Timesnownews.com
07 Şubat 2024 13:34 - Güncelleme : 07 Şubat 2024 13:39
Yapay zekanın gelecekte elimizden alacağı 10 meslek

Teknolojideki hızlı ilerlemeler, özellikle BMW'nin insansı robotları test etmeye hazırlanması gibi gelişmelerle birlikte yapay zekanın iş dünyasındaki rolünün arttığı ve birçok mesleği etkilediği bir döneme gebe oldu. Peki yapay zeka gelecekte hangi işleri üstlenecek? İşte detaylar...

Son yıllarda teknolojideki hızlı ilerlemeler, yapay zeka​ alanında da önemli gelişmelere yol açtı ve bu durum birçok mesleği şimdiden etkilemeye başladı. Örneğin geçtiğimiz günlerde, Alman otomobil üreticisi BMW​'nin fabrikalarında çalıştırmak üzere insansı robotları test etmeye hazırlandığı bildirilmişti.

Robotların üretim süreçlerinde kullanıldığına ilk kez şahit olmuyoruz, ancak söz konusu BMW gibi bir şirketin insansı robotları iş gücüne dahil etmeyi düşünmesi, zaten bir süredir herkesin kafasını karıştırmakta olan "Acaba yapay zeka sonumuzu mu getirecek?" endişesini de bir kez daha hortlattı.

Şunu belirtmek gerekiyor ki, ne yapay zeka ne de robotlar​ kelimenin tam anlamıyla hiç kimsenin "sonunu" getirmeyecektir. Ancak belki 10 yıl, belki de daha uzun bir gelecekte iş dünyasında insan gücüne olan ihtiyacı kısmen veya tamamen ortadan kaldıracağına kesin gözüyle bakılıyor.

Peki bu önermeyi doğru kabul edersek, yapay zekanın elimizden alacağı meslekler neler olacak?

TEMEL BİLGİSAYAR İŞLERİ (PROGRAMLAMA, VERİ ANALİZİ, WEB GELİŞTİRME VS.)

İşletmenize bir web sitesi oluşturmak için insan gücüne ve özel becerilere (programlama gibi) ihtiyaç duymayacağınız bir gelecek hayal edebilir misiniz? Evet kulağa her ne kadar imkansız gibi gelse de, er ya da geç bu durum gerçekleşecek.

Yapay zekanın gelecekte elimizden alacağı 10 meslek - 1. Resim

Yapay zeka asistanınıza hayal ettiğiniz web sitesinin rengini, yazı fontunu, görsellerini kısaca her şeyini söyleyeceksiniz ve o da birkaç dakika içinde isteğinizi yerine getirecek. Hatta şu anda bile ChatGPT gibi uygulamalar, istek doğrultusunda mikro hizmetler oluşturmaya yardımcı oluyor.

Bu durumun aynı zamanda insanların bilgiyi inceleyip anlamlandırdığı "veri analizi" gibi işlerde de, yapay zeka tarafından daha hızlı yapılabilmesi nedeniyle insan faktörünün ortadan kaldırılacağı anlamına gelebilir. Amazon ve Microsoft gibi büyük şirketler bunun gerçekleşmesine öncülük ediyor.

YAZMA VE DÜZENLEME İŞLERİ (EDİTÖRLÜK)

ChatGPT veya Google Bard'ı kullananlar bilir, bu tarz üretici yapay zeka uygulamaları yazı yazmak ve metinlerdeki hataları kontrol edip düzeltmek konusunda kusurlarına rağmen oldukça iyi iş çıkarıyorlar.

Yapay zekanın gelecekte elimizden alacağı 10 meslek - 2. Resim

Bu bağlamda, temel düzeyde yazı yazma veya hataları düzeltmeyi gerektiren işlerin gelecekte yapay zeka tarafından devralınabileceği düşünülüyor.

ÇEVİRMENLİK

"Olmadığı masa bulunmayan" yapay zeka gelecekte çevirmenleri de mesleğinden edebilir. Şu anda bile şirketler ve insanlar, küçük çaplı çeviri işlerinde yapay zekayı kullanmaya başlamış durumdalar.

Yapay zekanın gelecekte elimizden alacağı 10 meslek - 3. Resim

Elbette ChatGPT gibi uygulamalar her konuda olduğu gibi çeviride de kusurlu, ancak şunu unutmamak gerekiyor ki bu uygulamalar yerinde saymıyorlar. Geliştiricileri tarafından sürekli güncelleniyor, hataları düzeltiliyor ve gittikçe daha iyi hale getiriliyorlar.

TEMEL GRAFİK TASARIM İŞLERİ

DALL-E ve Midjourney gibi metinden görüntü üretebilen yapay zeka araçları basit grafikler ve logolar oluşturabiliyor. İşletmeler yapay zekayı temel tasarım görevleri için kullanabildiğinden, bu durum doğal olarak grafik tasarım alanında insan iş gücüne olan ihtiyacın azalacağı anlamına geliyor.

"ALO YAPAY ZEKA, BEN BİR KAHVE ALAYIM LÜTFEN"

Dünya genelinde bazı fast food mekanları siparişleri alırken yapay zekayı kullanıyor. Örneğin ABD merkezli Wendy's, arabaya servis sırasında müşteri siparişlerini almak için yapay zeka destekli sohbet botlarını kullanmayı planlıyor ve böylece bu alanda da insan gücüne ihtiyacın ortadan kaldırılacağı belirtiliyor.

MUHASEBE İŞLERİNİ DE ELİNE ALACAK

Sayıları girdiğiniz ve çeşitli hesaplamalar yaptığınız temel muhasebe ve maaş bordrosu gibi işler, bu görevler açık kurallara tabi olduğundan yapay zeka tarafından yapılabiliyor. Bu durum, insan muhasebecilere olan talebin azalacağı anlamına geliyor.

Yapay zekanın gelecekte elimizden alacağı 10 meslek - 4. Resim

POSTA İŞLERİ VE VERİ GİRİŞLERİ

Paket bilgilerini girme, postaları sıralama ve müşterilere destek sunma gibi posta hizmeti memurlarının yaptığı işler gelecekte yapay zeka tarafından yapılabiliyor olacak. Bazıları bu işlerin otomatikleştirilebileceğine, yani daha az insana ihtiyaç duyulacağına inanıyor.

Ayrıca yapay zeka sistemleri halihazırda kullanıcıların ihtiyaçlarına göre veri getirme ve girme gibi görevleri yerine getirebiliyor.

BANKACILIK SEKTÖRÜ DE OLMAZ MI?

Müşteri bilgilerinin doğrulanması ve işlenmesi gibi banka memurlarının yaptığı görevler yapay zeka tarafından üstlenilecek. Pek çok uzman, otomasyon nedeniyle banka gişe memuru işlerinin ortadan kalkacağını öngörüyor.

YÖNETİMSEL DESTEK

Müşteri bilgilerinin doğrulanması ve işlemlerin işlenmesi gibi banka memurlarının yaptığı görevler yapay zeka tarafından üstlenilebilir. Pek çok uzman, otomasyon nedeniyle banka gişe memuru işlerinin ortadan kalkacağını öngörüyor.
Yönetimsel destek

Toplantı planlamak, belgeleri düzenlemek ve randevuları ayarlamak gibi görevler yapay zeka tarafından gerçekleştirilebilir. Şirketler halihazırda idari görevler için ChatGPT gibi yapay zeka uygulamaları kullanıyor ve bu da bazı rolleri insanlar için daha az gerekli hale getiriyor.

Kaynak: Timesnownews.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...