Tgrt Haber

Yerli yapay zeka aracı ASEL GPT nedir? Nasıl kullanılır?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
19 Şubat 2024 10:17 - Güncelleme : 19 Şubat 2024 10:18
Yerli yapay zeka aracı ASEL GPT nedir? Nasıl kullanılır?

Yapay zeka sektöründe Türkiye "Ben de varım" diyor. HAVELSAN'ın savunma sanayisinde kullanmak üzere geliştirdiği MAIN GPT adlı sohbet botunu tanıtmasının ardından bir hamle de ASELSAN'dan geldi. Yeni yerli yapay zeka aracı ASEL GPT nedir, nasıl kullanılır? İşte detaylar...

OpenAI ChatGPT​, Google Gemini ve Sora gibi uygulamalarla beraber yapay zeka​ sektörü tüm hızıyla gelişirken, Türkiye de treni kaçırmamak için kendi projeleriyle sahneye çıkıyor.

Savunma sanayisi şirketi HAVELSAN​ geçtiğimiz günlerde üretken yapay zeka projesi MAIN GPT'yi tanıtmıştı. Tıpkı ChatGPT gibi sorulan sorulara cevap verme mantığı üzerine kurulu olan MAIN GPT henüz kamuya açık değilken, bir duyuru da ASELSAN​'dan geldi.

ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel, Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) Proje Pazarı ve İşbirliği Zirvesi'nin 8'incisinde yaptığı açıklamada, şirketin "ASEL GPT" olarak adlandırılan yapay zeka projesini duyudu. Peki ASEL GPT nedir? Nasıl kullanılır?

CHATGPT'YE TÜRK RAKİP: ASEL GPT

ASEL GPT, Türk savunma sanayisi şirketi ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli yapay zeka aracı olarak açıklandı. "Üretken yapay zeka" kategorisinde, ChatGPT ve Gemini gibi bir sohbet botu olacak ASEL GPT'nin halka açık olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor.

HAVELSAN MAIN GPT, kamu ve askeri kurumların veri güvenliğini sağlamak amacıyla başlatılan bir proje olarak duyurulmuştu. Bu sebeple de ilk sürümün kapalı devre olarak kalacağı, projenin sonraki sürümlerinde de halka açık hizmet verebilecek bir mekanizma geliştirilebileceği belirtilmişti.

Yerli yapay zeka aracı ASEL GPT nedir? Nasıl kullanılır? - 1. Resim

ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel, ASELSAN'ın yapay zekayı tüm süreçlerinin bir parçası haline getirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"ASELSAN Yapay Zeka Stratejisi hazırlıyoruz. ASEL GPT dediğimiz bir projeyi de hayata geçiriyoruz. Bu tür kalıcı projelerle sektörümüze yön vermeye çalışıyoruz. Otonom teknolojiler önemli alanlarımız. Kuantum laboratuvarımız bulunuyor. Paydaşlarımızla önemli başarılara imza atacağız."

"HEDEFİMİZ YAPAY ZEKADA İDDİALI OYUNCU OLMAK"

Dijital dönüşümün önemli bir konu olduğunu, bir yapay zeka çağı yaşandığını dile getiren Yücel, "Bütün savunma sanayisi kuruluşlarımız bunun farkında. Yapay zekayı mümkün olduğu kadar süreçlerimizde bulundurmak ve yapay zekada iddialı oyuncu olmak ülkemiz, sektörümüz ve ASELSAN için önemli bir hedef." dedi.

Bazı teknolojilerin ciddi bir ölçek, yatırım ve altyapı gerektirdiğini vurgulayan Yücel, "Bunları gerçekleştirmek çok zaman alıyor. Yazılım tabanlı teknolojilerde bunları daha düşük ihtiyaçlarla gerçekleştirmek mümkün. Yapay zeka da böyle bir fırsat. Bundan uzak kalmamamız lazım." diye ekledi.

ASEL GPT NASIL KULLANILIR?

Belirttiğimiz gibi ASEL GPT henüz kamuya açık olmadığından kullanılamıyor. Önümüzdeki günlerde ASELSAN'dan projeyle ilgili daha fazla detay açıklanmasıyla beraber ASEL GPT'nin kullanımına ilişkin kafalardaki soru işaretleri de giderilecektir.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...