Kütahya’ya özgü mavi çinileri ve mimari yapısı ile dünyada tek olma özelliğini taşıyan Çinili Cami’nin yıkım kararı, Kütahya’da tartışmalara neden oldu.
Kütahya’ya özgü mavi çinileri ve mimari yapisi ile sehrin simgelerinden olan Çinili Cami için yikim karari alinmasi gündem oldu.
Gazete Duvar'in haberine göre Kütahya Valiligi ve Kütahya Il Kültür Turizm Müdürlügü, zemin kaymasi yasandigi gerekçesiyle güçlendirme çalismalari yapilan ve 5 yildir ibadete kapali olan caminin, yikilip yeniden yapilacagini açikladi. Bu gelisme Kütahya'da tartismalara sebep oldu. Kütahyalilarin bir kismi caminin restore edilmesini isterken bir kismi da yeniden yapilmasi gerektigini savunuyor.
Içi kalem isi süslemeler, disi ise Kütahya çinileriyle süslenen Çinili Cami, ressam, neyzen ve minyatür sanatçisi olan Ahmet Yakupoglu tarafindan 1973 yilinda yaptirildi. Maltepe Mahallesi’nde yasayanlar tarafindan imece usulü yaptirilan caminin iç süslemeleri ve dis yüzeyindeki çinilerini Yakupoglu, tek tek elleriyle yerlestirdi ve isledi. Geçmisi yakin bir tarihe dayansa da hem dis yüzeyini bastan sona saran özel üretim Kütahya çinileri hem de sekizgen iki katli ve tek kubbeli yapi tarzi ve mimarisiyle Çinili Cami, dünyada tek olma özelligi tasiyor.
Mimarisiyle Dogu Türkistan ve Türk Islam tarihini yansitan Çinili Cami, yapildigi günden bugüne yerli ve yabanci turistlerin de ugrak mekâni.
Yikim karari Kütahyali sanatçilar tarafindan da tepkiyle karsilandi. Kütahyali çini sanatçisi Nida Olçar, sehrin tarihi degerlerinin ortadan kaldirilip hafizalardan silinmek istendigini söyledi. Karara tepki gösteren Olçar, her türlü hukuki mücadeleye basvuracagini belirtti.
Mimarlar Odasi Kütahya Temsilciligi de konuyla ilgili yaptigi açiklamada; günümüz teknolojik gelismeleri ve yapim teknikleri göz önüne alindiginda, caminin yikilmadan restore edilebilecegini ifade etti. Açiklamada, eserin zarar görmemesinin ve özgün halinin korunmasinin sadece mimari bir mesele degil, toplumsal bir sorumluluk oldugunun alti çizildi. Çinili Cami’nin sehrin ve toplumun ortak hafizasi oldugunun belirtildigi açiklamada, caminin gelecek nesillere özgün haliyle aktarilmasi gerektigi vurgulandi.