Koronavirüs sadece insanları değil hayvanları da etkiledi. Salgınla birlikte kedilerin vücudunda mutasyona uğrayan FİP hastalığı, ölümlerine neden oluyor.
Kedilerde ölüme yol açan ve koronavirüs salginiyla birlikte mutasyona ugrayip daha da tehlikeli hale gelen FIP hastaligi, kedilerin bagisiklik sistemini alt üst ediyor. Hastalik kedilerde ishal, ates ve burun akintisi gibi belirtilerle kendini gösterirken hastaligin tedavisi ise bulunmuyor.
FIP hastaligi hakkinda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde görevli Prof. Dr. Onur Basbug, çok kritik açiklamalarda bulundu. Basbug, özellikle kedilerde ishal, burun akintisi ve karinda bir sislik görüldügü zaman veterinere gidilmesi gerektigini söyledi.
Prof. Dr. Basbug, hastaligin giderek yayildigini ifade ederek, "Son yillarda dünyada oldugu gibi Türkiye'de de bir hastaligimiz var. Bu hastaligin önemi son yillarda da malum kovid salginiyla iliskili olarak daha dikkat çekici olmaya basladi. Bizim FIP dedigimiz hastaligimiz giderek yayilmaya basladi. Ilk 1960’li yillarda Amerika’dan dünyaya yayilan hastalik bugün artik dünyanin birçok yerinde görülmekte. Kediler için son derece ölümcül bir hastaliklarin basinda geliyor. Ne yazik ki teshisi ve tedavisinde günümüzde çok problemler yasamaktayiz" dedi.
Hastaligin teshisinin oldukça zor oldugunu belirten Basbug, "Hastaligimiz yeni bir hastalik. Hastaligin teshisi bizleri oldukça zorlamakta. Biz daha çok kliniksel semptomlardan bazi verilerden bazi biyokimyasal ve hematolojik parametrelerden yararlanarak hastaligi teshis etmeye çalisiyoruz. Ilk basta hasta sahibi önemsemiyor. Burun akintisi oluyor, ishal olabiliyor, kabizlik veya ates olabiliyor. Bu tarz sikayetler geliyor ve önemsenmedigi için ilerleyen günlerde FIP hastaligina çevirebiliyor. Bu hastaligimiz daha çok toplu barindirilan kedilerde büyük sikinti oluyor. Bireysel yetistirilenlerde bu oran düsük" diye konustu.
Her koronavirüsün FIP olmasi diye bir kaidenin olmadigina deginen Basbug, "Bu hastaliga feline infectious peritonitis neden oluyor. Her yerde fazla oranda gözükmekte. Kedilerin yüzde 80-90 oraninda feline koronavirüsler tespit edilmekte. FIP dedigimiz virüs daha çok koronavirüsün mutasyona ugramis sekli. Su ana kadar FIP’ten FIP’e bulasma tespit edilememis. Buradaki en büyük problem koronavirüslerin kediler üzerindeki mutasyonu. Her korona virüs FIP olacak diye bir kaide yok. Bunun dünya genelinde ortalama orani yüzde 10’dur. Özellikle ishal, burun akintisi ve karinda bir sislik görüldügü zaman, gözlerde bu sarilik da olabilir. Bu belirtilerde mutlaka hasta sahipleri veteriner kliniklerine gitmelidir" seklinde konustu.