Ramazan ayının önemi ve faziletleri nelerdir? Ramazan ayının hikmeti nedir?
11 ayın sultanı olarak kabul edilen ve 1 ay boyunca tutulan orucun denk geldiği ay Ramazan ayının önemi ve faziletleri merak edildi. Kur'an-ı Kerim'in indirildiği bu aya dair en çok araştırılanların detayları alanında uzman isimler tarafından açıklandı. Peki Ramazan ayının önemi ve faziletleri nelerdir? Ramazan ayının hikmeti nedir? İşte detaylar...
Ramazan ayı hem ruhun hem de bedenin temizlendiği dinlendiği maneviyatın arttığı mübarek bir aydır. Günahların silindiği her günü bayram ilan edilen Ramazan ayının faziletleri ve önemi bereketi gibi değerlidir. Ramazan ayına dair merak edilenleri Prof. Dr. Ramazan Ayvallı (Hadis Ana Bilim Dalı) tgrthaber.com.tr'e anlattı.
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETLERİ NELERDİR?
Oruçla geçirilen bu ayın mükafatı hem ibadetler sevaplar hem de sonunda yaşanan üç günlük bayramdır. Bayramla evler ve gönülleri şenlendiren Ramazan ayına dair Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, "Allahü Te-ala! Cuma günü günlerin efendisi Kadir gecesini ise gecelerin efendisi kıldığı gibi Ramazan ayını da ayların sultanı kılmıştır. Bakara Süresinde bizati Ramazan ayından ve faziletlerinden bahsedilmiştir. Ramazan ayında mübarek Kur'an-ı Kerim indirilmiştir. Peygamberimiz Salih Ali Sellem 40 yaşında iken Mekke de Nur dağında huşu ile ibadet ettiği sırada Cebrail aleyhisselam asli hürriyetiyle gelmiştir. O gün Ramazan ayının 17. gecesidir. Kadir Gecesi olarak geçen gecede Kur'an-ı Kerim'in ilk 5 ayeti indirildi. Bu yüzden Ramazan ayı çok faziletlidir. Günahların af olmasında, namazların daha bereketli olmasına kadar Ramazan ayında bir çok ibadet ve bereket yer almıştır" şeklinde konuştu.
Ramazan ayında sabahı oruçlu akşamı ibadetle geçirilen dolu dolu bir aydır. İslamiyet'te 5 temel esaslı ibadetlerden biridir. Birleştirici ve barıştırıcı olan Ramazan ayında, kalabalık sofralar aynı anda açılan iftarlar sahurlarla dolu dolu geçer. Ramazan ayı, rızkı paylaşmak, ibadetlerin daha düzenli ve öneminin artması, cemaatle kılınan namazların çoğaldığı birliği beraberliği simgeler.