Küresel ısınmanın artmasıyla beraber ülkemizde de doğanın dengesi şaştı. Yıl 1987'den 2025'e kadar uzanan kar yolculuğu her geçen yıl şaşırtmaya devam ediyor. Doğanın ters köşesi sonrasında ülkemizde bu sene de nisan ayında kar görüldü. Nisan ayında yazlık kıyafetler çıkarmayı planlarken atkı ve bereleri kaldırdığımız yerden geri çıkardık. Bu doğa olayını ilk kez yaşamıyoruz, daha öncelerde de bahar ayında kar fırtınası yaşamıştık. Gelin o önemli tarihlerde neler yaşandığına beraber bakalım.
Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber yazlıklar çıkartılmıştı. Eski yıllarda olduğu gibi 2025 yılında da nisan ayında hava ters köşe yaptı. Deniz hayalleri kurulurken sokaklarda kaymak için poşetler çıkartıldı. Dünyada hava sıcaklıklarının dengesi bozulurken Türkiye'de nisan ayında sabah uyandığımızda kar görmek bir ilk değil. Daha önceki yıllarda da birçok kez yaşanan nisan ayında kar olayının doğa yorumlaması ise dikkatleri çekti.
Bu hafta etkili olan kar yağışı ve soğuk hava vatandaşları şaşırtırken bunu 1987 senesinde de yaşamıştık. Nisan ayında sabah uyanınca pencereden baktığımızda kar görmek nasıl mümkün oluyor?
Nisan ayı denince akla yazlıkların çıkartıldığı, işe ve okula giderken ince baharlık bir ceket olarak gitmek akıllara gelirken bu sene de doğa ters köşe yaptı. Hava sıcaklarının arttığını görenler heyecanla yaz tatili planları yaparken termometreler kış ayından kalma görüntüler oluşturuyor. Baharın gelmesinin ardından çiçek açan ağaçlar hayal ederken beyaz örtülü ağaçlar ile karşılaştık. Normal karşılanmayan bu olayın arka yüzü ise şaşırtıcı.
Tüm Türkiye'nin heyecanla bahar aylarını beklediği zamanlarda kar yağışı şoku yaşandı. Ülkemizde mevsimler her zaman beklediğimiz gibi tepki vermiyor. 2025 yılında yaşanan doğa olayı yıllar öncesinde de yaşanmıştı. Doğanın şaşırtıcı dengesi nedeniyle nisan ayında yazlıklar üzerimizdeyken kar yağışına uyanabilirsiniz.
Takvimler 4 Mart 1987 tarihini gösterirken Balkanlar'dan gelen soğuk hava dalgası ile Türkiye şoka uğradı. Bahar ayında beklenmeyen kar yağışı İstanbulluları şaşkına uğratmıştı. Arşivden fotoğraflara bakıldığında boy ölçüsü kadar kar yağışı gerçekleşirken bu olayın bahar ayında olması da gündeme oturmuştu.
Bazı yerlerde yarım metre kar birikirken bazı kişiler kar örtüsünden dolayı arabalarını bulamıyordu. Okula gidecek olan öğrenciler için öğle saatlerinde tatil kararı alınmıştı. 14 Mart 1987 tarihine kadar süren yağışlar nedeniyle öğrenciler 2 hafta boyunca okula gidemedi.
Kar fırtınasının dahası da su şebekelerinin donması oldu. Yolların kapanmasının yanında su şebekeleri de dondu, sular akmadı. Elektrik kesintilerini söylemeye gerek bile duymuyoruz. Öyle bir kar yağdı ki binlerce kişi evlerine gidemedi. İstanbul'un gördüğü en büyük kar fırtınalarından biri olan anılan 1987 kar fırtınası da bahar aylarında yaşanmıştı.
2022 nisan ayında ülkemizde kar yağışı etkili olmuştu. Bahar ayında yaşanan kar yağışları şaşırtmaya devam ederken 12 Nisan 2022'de Bolu, Yozgat, Sivas, Nevşehir gibi bölgelerde kar yağışı etkili olmuştu. Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yüksek kesimlerde etkili olan yapışlar sonrası Eğriçimen Yaylası'nın bazı alanları beyaza bürünmüştü.
Balkanlar'dan gelen soğuk hava dalgası gece saatlerinde yağmur, sabah saatlerinde kar yağışı olarak etkili oldu. İlk olarak hafif başlayan kar daha sonra etkisini artırdı. Yağışlar Nevşehir'de kuvvetli şekilde etkili olurken sıcaklıklar 0'a kadar düştü.
Yaz mevsimine yaklaştığımızı gösteren nisan ayında kar yağışının birçok nedeni olabiliyor. Geç gelen soğuk hava dalgası, yüksek rakım, mevsim geçişlerinde gecikme, küresel iklim değişikliği nedenler arasında yer alıyor. Kuzeyden gelen soğuk hava kütlelerinin kış aylarında değil de bahar aylarında gelmesi nisan ayında kar yağışı gösterebiliyor. Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi ve Bolu'da etkili olan kar yağışlarının etkisi yüksek rakım olabiliyor. Mevsimler arası geçiş dönemlerinde bazen yaşanan hava sıcaklıklarının ani düşüşleri de kar yağışını etkiler.