Uzay tozu ve gözyaşından beton yaptılar: Mars'ta inşaat başlıyor!
Ay ve Mars'ta yaşam alanları inşa etmede kullanılabilecek, dünya dışı tozdan yeni bir tür "kozmik beton" icat edildi. Astronotların gözyaşları, patates cipsi ve Mars toprağı bir araya getirilerek oluşturulabilecek "StarCrete", sıradan betondan iki kat daha güçlü.
Manchester Üniversitesi'den bilim insanları ilgi çekici bir icada imza attı. Astronotların gözyaşları, patates cipsi ve Mars toprağı bir araya getirilerek oluşturulabilecek "StarCrete" isimli malzeme, sıradan betonun iki katı dayanıklılığa sahip ve pahalı inşaat malzemelerini dünya dışındaki yerlere taşıma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
PATATES NİŞASTASI VE TUZ YETERLİ
Ekip daha önce Mars toprağını bağlamak için astronotların kan ve idrarını kullandıkları bir beton geliştirmiş fakat bunun büyük ölçekli projelerde pratik olmadığı görülmüştü. Yeni StarCrete'te yapay Mars tozunu bağlamak için bunların yerine patates nişastası ve bir tutam tuz kullanılıyor.
"DAHA UCUZ VE UYGULANABİLİR"
Geleceğin Biyoüretimi Araştırma Merkezi'nde araştırma görevlisi ve bu projenin baş araştırmacısı olan Dr. Aled Roberts, "Astronotlara gıda olarak nişasta üreteceğimizden bağlayıcı madde için insan kanı yerine bunu kullanmak daha mantıklı geldi. Mevcut yapı teknolojileri, ciddi miktarda enerji ve fazladan ağır iş makinesi gerektiriyor. StarCrete'in bunların hiçbirine ihtiyaç duymuyor ve görevi daha ucuz ve daha uygulanabilir hale getiriyor" diye ekledi.