Tgrt Haber

Uzmanlar hedefine ulaştı! Bu şarkıyı dinleyen pamuk gibi oluyor, sinir stres kalmıyor

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
07 Ekim 2023 00:21 - Güncelleme : 07 Ekim 2023 00:43
Uzmanlar hedefine ulaştı! Bu şarkıyı dinleyen pamuk gibi oluyor, sinir stres kalmıyor

İş yoğunluğu ve günlük sıkıntılarla başa çıkmak bazen zor olabilir, ancak müziğin gücü sizi sakinleştirmek ve stresten uzaklaştırmak için mükemmel bir çözüm olabilir. Yapılan son araştırmalar, müziğin insanlar üzerindeki rahatlatıcı etkisini doğruluyor. 157 yetişkin üzerinde yapılan deneyde sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı. İşte araştırmadan çıkan sonuçlar...

Birçok insan için müzik​ dinlemek rahatlatıcı ve stresten uzaklaştırıcı bir deneyim sunuyor. Yapılan bir araştırmada müziğin kaygıları anında yüzde 65 oranında azaltabileceğini ve ameliyat öncesi stresi hafifletme konusunda ilaçlara ciddi bir rakip olabileceğini gösterdi. Bu bulgular, müziğin sadece eğlence değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal iyilik halimiz için de güçlü bir araç olabileceğini gösteriyor.

Pensilvanya Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, insanların bilincindeki en yoğun stres​ anlarından biri olan "ameliyat öncesi kaygıyı hafifletme" konusunu inceledi. Araştırmaları, Bölgesel Anestezi ve Ağrı Tıbbı dergisinde yayımlandı. 

Deney için 157 yetişkin iki gruba ayrıldı. İlk gruba bölgesel anestezi uygulandı ve 1-2 mg midazolam (bir anestezi ilacı) enjekte edildi. İkinci gruba ise hiçbir ilaç​ verilmeden, gürültü önleyici kulaklıklar kullanılarak Marconi Union'ın "Weightless" şarkısı çalındı. 

Uzmanlar hedefine ulaştı! Bu şarkıyı dinleyen pamuk gibi oluyor, sinir stres kalmıyor

Araştırma sonrası kaygı​ düzeyleri puanlandı ve sonuç olarak, "Hiç ilaç enjekte edilmeyen ve yalnızca müzik dinletilen hastaların kaygı oranlarının, ilaç enjekte edilenlerle benzer düzeyde olduğu" sonucuna ulaşıldı.  

İngiltere merkezli bir araştırma kuruluşu olan Mindlab daha önce aynı çalışmayı gerçekleştirdi ve "Weightless" adlı şarkının kaygıyı %65 oranında azalttığını buldu.

MÜZİK TERAPİ İLAÇLARININ YERİNİ ALABİLİR Mİ?

Araştırma sonuçları, müziğin sinirleri yatıştırmak ve kaygıyı azaltmak konusunda anestezi için kullanılan uyuşturucu ilaçlarla aynı etkiyi gösterdiğini ortaya koydu. 

Hakemli bilimsel dergide yer alan makalede, "Bölgesel anestezi öncesinde uyuşturucu ilaç uygulamasına alternatif olarak müzik tıbbı kullanılabilir" ifadelerine yer verildi. 

Uzmanlar hedefine ulaştı! Bu şarkıyı dinleyen pamuk gibi oluyor, sinir stres kalmıyor

YouTube'ta 102 Milyon izlenmeye sahip olan şarkı, uzman ses terapistleri tarafından Birleşik Krallık'ta piyano, gitar, melodi ve ilahi ezgiler kullanılarak oluşturuldu. 

İngiliz Ses Terapisi Akademisi'nin kurucusu Lyz Cooper şarkının oluşturulma aşamasına ilişkin olarak, "Şarkının oluşturulması sırasında, sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu bilinen birçok müzik ilkesinden yararlanıldı ve bu unsurlar da Marconi Union yöntemiyle birleştirdi" denildi.  

Uzmanlar, araba kullanırken bu şarkıyı dinlememenizi tavsiye ediyor! 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...