Yemek Tarifleri

Lahana ve yaprak sarmasını tahtından eden tarif! 50 yıllık aşçılar bile deneyince vazgeçemiyor

Dolmanın her çeşidini severek tüketiyor ancak yapım aşamasının zahmetli olması sebebiyle çoğu zaman vazgeçebiliyoruz. Şimdi sizlere lahana ve yaprak sarma kadar lezzetli ancak yapılışı son derece basit bir dolma tarifiyle geldik. İşte Güneydoğu mutfağının favori lezzetlerinden nefis soğan dolması tarifi…

Lahana ve yaprak sarmasını tahtından eden tarif! 50 yıllık aşçılar bile deneyince vazgeçemiyor
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
26.04.2023
saat ikonu 11:16
|
GÜNCELLEME:
26.04.2023
saat ikonu 11:16

Lahana ve yaprak sarmaya rakip olacak ancak yapilisi çok daha kolay sogan dolmasi, Dogu ve Güneydogu Anadolu’nun en sevilen yemeklerinden biri. Sunumuyla ve lezzetiyle misafir sofralari için de vazgeçilmez bir lezzet olan sogan dolmasi, arzuya göre sarimsakli, salçali ya da yogurtlu soslarla servis edilebiliyor. Sogani sevmeyenin bile begenecegi bu lezzet için en güzel tarifi derledik. Iste son zamanlarin favori dolmasi, sogan dolmasinin tarifi…

SOGAN DOLMASI TARIFI

5 adet kuru sogan
Iç malzeme: 2 su bardagi pilavlik bulgur, 1 bir su bardagina yakin pirinç, 1 adet kuru sogan, yarim demet maydanoz, yarim çay bardagi sivi yag, 1 yemek kasigi karisik salça, pul biber, 1 tatli kasigi nar eksisi, tuz ve soganlari haslamak için su.

Salçali sosu için; 1 yemek kasigi salça, 3-4 kasik sivi yag, 4 su bardagi su

YAPILISI

Yasemin.com’dan aktarilanlara göre; Öncelikle soganlari haslayarak tarife baslayin. Tencereye suyu koyup, kabugunu soydugunuz soganlarin kenar kisimlarini kesin.  Ortasindan yarisina kadar biçakla keserek, kaynayan suyun içerisine birakin. Yaklasik, 8-10 dakika kadar hasladiktan sonra süzüp kenara alin. Daha sonra iç harcini hazirlayabilirsiniz. Derince bir kaba bulgur ile pirinci birlikte yikayip süzün. Ardindan üzerine dogradiginiz kuru sogani, maydanozu ve salçasini baharatini, tuzunu atip güzelce karistirin. Haslanan soganlari ortasindan baslayarak ayirin. Soganlarin içerisine tatli kasigi ile iç harçtan koyup, tencereye güzelce dizin. Üzerine salçali suyu yaparak, hafif üzerini geçecek sekilde dökün. Baski yapmasi için porselen bir tabagi üzerine kapatarak, kaynayana kadar bekleyin. Pisen sogan dolmalarini servis tabagina alabilirsiniz. Üzerine hazirladiginiz sosu dökebilir dilerseniz yogurtla da servis edebilirsiniz.

SOGANIN FAYDALARI

Memorial Hastanesi’nden edinilen bilgiye göre; A vitamini, C ve B vitaminleri açisindan önemli bir kaynak olan sogan; kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açisindan da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karsi bagisikligi hem de göz sagligini destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.

ETİKETLER
#bulgur
#tarifi
#Yemek Tarifleri
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.