Tgrt Haber

Adetliyken ezbere sure okunur mu, hangi dualar okunabilir?

Editör: Dilara Narcı / Kaynak: TGRT Haber
29 Temmuz 2022 17:41 - Güncelleme : 02 Aralık 2024 11:48
Adetliyken ezbere sure okunur mu, hangi dualar okunabilir?

Kadınların adet dönemi, özellikle önemli günlere iştirak ettiği zaman, bu günleri ibadet ile geçirmek isteyenler, hangi duaları okuyup okuyamayacaklarını merak ediyor. Faziletli ibadetlerden mahrum kalmak yerine adetliyken okunabilecek dualar araştırılıyor.

Kadınların özel halleri, Kur’an-ı Kerim’den ya da ezbere sure okumaya engel olup olmadığı üzerine araştırmalar her dönem yoğun bir şekilde yapılıyor. Kadınlar, özellikle mübarek gün ve gecelere denk gelen adet dönemlerinde ezbere sure okuyup okuyamayacaklarını, hangi duaları okuyabileceklerini merak ediyor. 

ADET DÖNEMİ NEDİR?

Kadınların ergenlik dönemine gelmeleriyle birlikte her ay düzenli olarak yaşadıkları vajinal kanama durumuna adet dönemi denilmektedir. Regl dönemi, ay hali, aybaşı, hayız ve muayyen günleri gibi farklı şekillerle de ifade edilebilen adet dönemi, kadınların üreme fonksiyonlarının sağlıklı olduğunun bir işaretidir. Fizyolojik bir durum olarak bilinen adet, hormonal salınımlara bağlıdır ve üremi dönemi olarak bilinen ergenlik ile menopoz hallerinin arasında her ay gerçekleşmektedir. 15-18 yaş aralığında başlayarak, herhangi bir sağlık problemi olmaması durumunda 45-55 yaş aralığında sona erer.

ADETLİYKEN EZBERE SURE OKUNUR MU?

Adetliyken ezbere sure okunup okunmayacağı, kadınlar tarafından sıklıkla merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Bu konuda mezhepler arasında görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerinde, âdet gören kadınların Kur’an okumaması gerektiği belirtilmektedir. Çünkü Hazreti Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî) şeklinde buyurmuştur. Aynı zamanda Hazreti Ali’nin de ‘’ Resûlullah’ı Kur’an okumaktan cünüplük hâli dışında hiçbir şey alıkoymazdı’’ dediği belirtilmektedir.

Fakat Hanefî ve Şâfiî mezhepleri dua​ ve zikir amacıyla ayetlerin okunabileceğini belirtilmektedir. Ancak Şâfiî mezhebi adetliyken dua maksatlı da olsa sure okuyanların dilini oynatmaması ve zihinden okuması gerektiği vurgulamıştır.

Hanbelî mezhebine bağlı olanların ise Kur’an okuma kastı olmadan besmele, hamdele vb. zikirleri okuyabilecekleri belirtilmektedir. Mâlikîler ise âdet halindeki kadının eğitim öğretim maksadıyla Mushaf’a dokunabileceğine ve okuyabileceğine inanılmaktadır.

ADETLİYKEN SURE OKUNUR MU?

Adetliyken sure okunup okunamayacağına ilişkin Diyanet’in yorumu ise şu şekilde:

Bu haller dışında Diyanet’in yorumuna göre adet gören kadınlar:

  • Oruç tutmaz
  • Gerekmediği süreci camii gibi yerlere giremez
  • Kuran-ı Kerim okuyamaz, dokunamaz
  • Fatiha, İhlas ve Ayetel Kürsi gibi dua özelliği de taşıyan sureleri zikir maksatlı okuyabilir.
  • Regl döneminde kutsal topraklarda bulunuyorsa tavaf edemez
  • Eşiyle beraber ilişkiye giremez
  • Namaz kılamaz
  • Secde ayeti duyarsa secde etmesi gerekmez
  • Adet dönemi bittikten sonra namazları kaza etmesi gerekmez.

ADETLİYKEN HANGİ DUALAR OKUNUR?

Adetliyken hangi duaların okunup okunamayacağı da kadınlar tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Adet hali görülürken kadınların mübarek gün ve gecelerde sure okuyamasa da niyetlerine göre sevap kazanacakları belirtilmektedir. Ayrıca Kuran-ı Kerim okuyamasa da belirli duaları okuyabilecek ifade edilir. Kadınların bu dönemde tesbih çekmesi, zikir yapması ve dua etmesine izin verilmektedir.

Regl döneminde (adet döneminde) kadınların yapabileceği ibadetler ise şu şekildedir:

  • İslami kitap ve dergi okunabilir.
  • Salavat getirebilir.
  • Dini sohbetleri ve dersleri dinleyebilir.
  • Tövbe ve istek dualarını edebilir.
  • Sadaka verebilir.
Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...