Tgrt Haber

Adım Adım Bursa Gezi Rehberi

08 Ekim 2020 16:25
Adım Adım Bursa Gezi Rehberi

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa, geçmişi geleceğe bağlayan onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış, şairlere ilham vermiş, krallara şifa dağıtmış bu muhteşem kentin gezilmeye görülmeye değer; doğal, kültürel ve turizm noktalarını sizler için anlattığımız Adım Adım Bursa Gezi Rehberi'nde; kentin mimari yapılarını, külliyelerini, köprülerini, tarihi evlerini, şifa veren kaplıcalarını, çinisini, dört mevsim karla kaplı Uludağ'ını ve medeniyetlere beşiklik yapan İznik'i ile önemli tüm gezi noktalarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Keyifli okumalar, iyi gezmeler diliyoruz...

Bursa Nerede?

Bursa Gezi Rehberi

İstanbul’a 156, İzmir’e 330, Ankara’ya ise 387 km uzaklıkta olan Bursa Marmara Bölgesi’nin güneyinde yer alır. Komşu illeri Yalova, Kocaeli, Bilecik, Kütahya, Balıkesir ve Sakarya’dır.

Bursa ilçeleri şunlardır:

  • Osmangazi
  • Nilüfer
  • Büyükorhan
  • Yıldırım
  • Gemlik
  • Gürsu
  • Harmancık
  • İnegöl
  • İznik
  • Karacabey
  • Keles
  • Kestel
  • Mudanya
  • Mustafakemalpaşa
  • Orhaneli
  • Orhangazi
  • Yenişehir

Bursa’ya Nasıl Gidilir?

Bursa’ya Nasıl Gidilir?

Bursa deniz ve karayolu ile ulaşımı en kolay şehirdir. Bursa, İstanbul’a 156, İzmir’e 330 ve Ankara’ya ise 387 km uzaklıkta kentin otogarı şehir merkezine sadece 10 km uzaklıkta bulunuyor. İstanbul yönünden özel araçla gelenler için Osmangazi Köprüsü üzerinden çevre yolu bağlantısını kullanarak 1 saatte Bursa’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. İzmir yönünden gelenler de İstanbul Otoyolu’nu izleyerek 3 saatte Bursa’ya ulaşabilir.

Bursa Deniz Yolu Ulaşımı

Bursa Deniz Yolu Ulaşımı

İstanbul’dan Bursa’ya deniz yoluyla gitmek için Eminönü’den kalkan deniz otobüslerine binebilirsiniz. Deniz yoluyla Bursa’ya ulaşım için iki alternatif bulunuyor.

  1. BUDO
  2. İDO

Bursa’ya deniz yolu ile ulaşım yazın çok eğlenceli ve zevkli olabiliyor. Ancak kışın aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Çünkü olumsuz hava şartlarına bağlı olarak sefer iptalleri yaşanabiliyor. Diğer taraftan, özellikle rüzgârlı günlerde feribotun sallaması yüzünden deniz tutması da yaşayabilirsiniz. 

Bursa Demiryolu Ulaşım

Bursa Demir Yolu Ulaşım

Şehir merkezine 105 kilometre mesafede olan Büyükorhan ilçesindeki Piribeyler tren istasyonu Bursa'nın tek tren istasyonu. Çoğu kimse Bursa'dan tren geçtiğini bilmezken, Bursa - Balıkesir sınırında bulunan istasyon Büyükorhan sakinleri tarafından kullanılıyor. Fakat Bursa'ya ulaşmak için en kolay yol, deniz ve kara yolu...

Bursa Karayolu Ulaşımı

Bursa Karayolu İle Ulaşım

Türkiye’nin hemen hemen her noktasından bu kente ulaşmak mümkün. Özellikle İstanbul’dan Bursa’ya kara yoluyla ulaşım sağlayan birçok otobüs firması bulunuyor. İstanbul Esenler’den veya Harem ya da Dudullu’dan Bursa’ya 2 saat gibi kısa bir zaman dilimi içinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Diğer taraftan Bursa’ya, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan düzenli olarak hareket eden Burulaş otobüsleri ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bursa’ya Ne Zaman Gidilir?

Bursa’ya Ne Zaman Gidilir?

Bursa'ya dört mevsim gidebilirsiniz. Elbette her mevsimin kendine has bir güzelliği olduğunu söylememiz lazım. Ancak, Bursa’nın rüzgârı sert, kışı ise buz gibidir. Eğer soğuktan hoşlanmıyorsanız Bursa’ya gitmek için en güzel mevsim bahar ayları diyebiliriz. Özellikle Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarında hava sıcaklığı 20° civarında oluyor. Temmuz ve ağustos aylarında ise sıcaklık hayli fazla ve genel de bu aylarda turist grupları da kenti gezmeye geldiği için biraz sıkıntılar çekebilirsiniz. Son tahlilde biz bahar aylarında gitmenizi tavsiye ediyoruz. Takdir sizin.

Bursa’da Nerede Kalınır?

Bursa’da Nerede Kalınır?

Bursa’da konaklanacak çok güzel yerler var. Eğer Bursa’da tarihi yerleri göreyim, meşhur lezzetlerini tadayım diyorsanız Bursa’nın Osmangazi ilçesinde konaklamanız daha uygun olur. Çünkü burada Ulu Cami, Kozahan, Kapalı Çarşı, Osmangazi ve Orhangazi Türbesi, Tophane olmak üzere görülecek tarihi yerlerin büyük bir kısmı yer alıyor. Yine, Yeşil Türbe, Yeşil Camii ve Irgandı Köprüsü ise Yıldırım ilçesinde bulunuyor. Burası Orhangazi’ye 20 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Osmangazi ilçesinin, Çekirge semtinde oldukça lüks ve konforlu oteller bulunuyor. Çekirge Bursa’nın eski yerleşim yer ve burası Muradiye’ye oldukça yakın olması münasebetiyle tercih edilebilir diye düşünüyoruz. Diğer taraftan, Bursa’ya yakın yerleri de gezmeyi planlıyorsanız bu sefer konaklamak için en güzel nokta Mudanya'yı öneriyoruz. Buradan Trilye’ye çok rahat bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

Bursa’da Kaç Gün Kalınır?

Bursa'da Kaç Gün Kalınır

Bursa gezi planını yaparken bu kentte en az 2 gün ayarlamanız yeterli olur. Bu iki günde tarihi yerleri görebilir, güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Fakat Bursa’nın önemli ve doğal güzelliklerini de görmek istiyorum diyorsanız en az 4 günlük bir plan yapanız gerekecek. Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Bursa’yı tercihlerinize göre, 2 günlük, 4 günlük ve bir haftalık tatil planı yaparak gezmenizi tavsiye ediyoruz. Şimdi gelin kadim şehir Bursa’nın gezilecek, görülecek yerlerine hep birlikte bir göz atalım...

Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii

Bursa deyince akla ilk gelen tarihi yapı hiç kuşkusuz Ulu Camii’dir. Şehrin sembollerinden olan Ulucami, 1396 yılında Yıldırım Bayezid’in inşa ettirmiş. Ulu Camii Selçuklu ve Osmanlı döneminin mimari özelliğini taşıyor. Beş bölümden oluşan tarihi Ulu Camii’nin 20 kubbesi bulunuyor. Ortadaki kubbenin camdan yapılması ise caminin iç kısmının aydınlatılmasını sağlıyor. Buranın devasa yapısı insanı gerçekten büyülüyor... Türkiye’nin namaz kılma alanı en geniş camiilerinden biri olan Ulu Camii'nde kadın ve erkeklerin ayrı bölümlerde ibadetlerini yapabiliyorlar. Ulu Camii’nin en çok da içerisindeki hat sanatları ile süslü olması, cam kubbenin altındaki 18 köşeli şadırvan gelen ziyaretçilerin en çok dikkat çeken bölümü. 

Bursa Ulu Cami‘nin asıl önemli özelliği ise minberinde güneş sisteminin işlenmiş olması. Ceviz ağacının işlenerek kündekari yöntemiyle yapıldığı minberde sıralanmış 10 adet kabartmayı görebilirsiniz. Güneş sistemindeki sıralama ve büyüklüğe göre yapılmış olan bu sistemin 1400’lü yıllarda keşfedilmiş olması ve camiye işlenmesi insanı gerçekten etkiliyor. İki minaresiyle şehrin kalbinde yer alan Bursa Ulu Camii Bursa gezilecek yerler arasında olmalı.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Emir Sultan Camii ve Külliyesi

1860 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yenilenen külliye Emir Sultan semtinde bulunuyor. Merkezde bulunan külliyeye toplu taşıma araçları veya taksiyle ulaşım rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Adını Emir Sultan Semti’nde bulunan Emir Sultan Külliyesi’nden alan ve etrafındaki asırlık çınar ağaçları ile farklı bir görünümü olan Camii’nin ahşap işlemeciliği ve çinilerine hayran kalacağınızı söylemiş olalım. Yine Emir Sultan Camii’nin hemen bitişiğinde bulunan türbede bulunan Emir Sultan ve ailesine dua da edebilirsiniz.  

Bursa Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı Bursa

Ulu Camii’nin hemen yanı başındaki Kapalı Çarşı, kuyumcular çarşısı olarak da adlandırılıyor. Özellikle evlilik hazırlığında ki çiçeği burnunda ailelerin uğrak noktalarından biri olan Bursa Kapalı Çarşı’sı Osmanlı’dan günümüze miras kalan ender çarşılardan biri.

Koza Han

Koza Han Bursa

Osmanlı Devleti’nin başkenti olan Bursa’nın bu tarihlerde önemli ticaret merkezi olarak bilinen Koza Han, şehrin merkezinde tarihi bölgede ta 14. yüzyıldan beri ayakta duruyor. Ulu Camii ve Kapalı Çarşı’ya uğradıktan sonra soluklanmak ve bir şeyler içmek için Hanlar Bölgesi‘nin en ünlüsü olan Koza Han’ı tercih edebilirsiniz.

Han’da rengarenk ipek şal ve elbiseler de satılıyor. II. Bayezid tarafından yaptırılan Koza Han taş duvarlarla örülü ve iki katlı. Ortasındaki mescit ve hemen altındaki şadırvan Koza Han’a farklı bir hava katıyor. Burayı İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in de ziyaret ettiğini hatırlatmış olalım.

Fidan Han

Fidan Han

Bursa’nın tarihi hanlarından bir diğeri ise Fidan Han, Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamı Mahmud Paşa tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilmiş. Fidan Han görüntü olarak Koza Han’a oldukça benzerlik gösteriyor. Burası da iki katlı ve ortasında bir mescid bulunuyor. Giriş katlarında nişan elbisesi satan mağazalarla birlikte kuyumcu dükkanları da mevcut. Burada da rahatlıkla soluklanabilir enfes nar şerbeti ve hurma tatlısı ile servis edilen Türk kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Koza Han ve Fidan Han ile birlikte gezilecekler listenize Pirinç Han, İpek Han ve Çukur Han‘ı da ekleyebilirsiniz…

Tuzpazarı

Tuzpazarı

Kahvenizi içip güzelce dinlendikten sonra alışveriş yapmaya Tuzpazarı’na gidebilirsiniz. Bursa’nın en eski pazarlarından biri olan mekan, Uzun Çarşı boyunca yürüdüğünüzde kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yer. Burada kuruyemişten peynire, baharattan sebze ve meyveye kadar her şeyin tazesini bulabilirsiniz. Pazartesi, perşembe, cuma günleri kurulan Reyhan Pazarı da Tuzpazarı’nın az ilerisinde konumlanıyor. Dilerseniz burayı da gezip sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi

Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi Bursa’yı 1326 yılında feth etmesinin ardından babasının vasiyetini yerine getirerek onu Gümüşlü Kubbe adı verilen yapının içine defnetmiştir.

Evet, meşhur Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’nin türbesi Bursa Tophane’de yer alıyor.

Türbede Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun, oğlu Şehzade Kasım’ın yanı sıra Yıldırım Bayezid’in kızı Fatma Sultan ve Cem Sultan’ın oğluna ait sandukalar da yer alıyor.

Tophane Saat Kulesi

Tophane Saat Kulesi

Osman Gazi türbesinin hemen karşısında bulunan Saat Kulesi Tophane Parkı’nda yer alıyor. Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan Saat Kulesi bilinmeyen bir nedenle yıkıldıktan sonra 1904 yılında yeniden inşa edilmiş. Bursalıların buluşma noktası olan 65 metre uzunluğundaki Saat Kulesi’nin çevresinde fotoğraf çektirebilir, yeşilliklerin altındaki banklarda dinlenebilirsiniz. Tophane aynı zamanda Bursa’yı panoramik olarak görebileceğiniz en güzel noktalardan biri…

Bursa Kalesi ve Surları

Bursa Kalesi ve Surları

Saat Kulesi’nden çıktıktan sonra bölgenin meşhur Bursa Kalesi ve surlarını gezebilirsiniz. Bithynialılar tarafından inşa edilen kale kuşatmalar sonrası hasar görmüş, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde onarımlardan geçirilmiş ancak 1900’lü yıllarda tamamen yıkılmış. 5 kapısı ve 14 burcu bulunan kalenin en ünlü kapısı ise Saltanat kapısı olarak biliniyor. Şehrin ana giriş kapısı olarak adlandırılan Saltanat kapısı restore çalışmalarının ardından aslına uygun hale getirilmiş. Gezilecek yerler listenize burayı da eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Yeşil Türbe

Yeşil Türbe

Evet Bursa’nın en meşhur yerlerinden biri de Yeşil Türbe’dir. Bursa’nın Ulu Camii’den sonra en önemli sembolü olan Yeşil Türbe, Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu kabul edilen Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmet tarafından 1421 yılında inşaa edilmiş. Türbenin en önemli özelliği tamamının çini ile kaplı olması. Bu anlamda Osmanlı mimarisi için de ilk niteliği taşıyor. Yeşil Türbe’ye yakından baktığınızda İznik çiniciliğine hayran kalacaksınız.

Bursa Yeşil Türbe’nin hem içini hem de dışını mutlaka görmelisiniz. Burada Çelebi Mehmet’in yanı sıra çocuklarının da sandukaları yer alıyor. Hacı İvaz Paşa tarafından yapılan Yeşil Türbe mavi, yeşil ve turkuaz çinileriyle bir zamanlar Bursa’nın her yerinden görülebilen tek yapıymış. Ancak şimdilerde bu özelliğini yapılan dikine binalar yüzünden söylemek mümkün değil.

Yeşil Türbe’yi gezip gördükten sonra karşısında yer alan Yeşil Camii de gezebilirsiniz. 1424 yılında ibadete açılan Yeşil Camii çini süslemeleri ve yemyeşil ağaçların bulunduğu huzurlu bahçesi ile bulunduğu semte de adını vermiş. Listenize eklemezseniz gerçekten geziniz yarım kalır, söylemiş olalım.

Irgandı Köprüsü

Irgandı Köprüsü

Dünyada sadece dört örneği bulunan meşhur köprü, birçok afet ve savaş görmesine rağmen hala yapıldığı gibi duran tarihi Irgandı Köprüsü 1412 yılından beri Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlıyor.

Irgandı Köprüsü, Gökdere nehrinin üzerinde boylu boyunca uzanıyor. Venedik’teki Rialto Köprüsü, Floransa’daki Ponte Vecchio Köprüsü, Lofça’daki Osma Köprüsü Irgandı’nın dünyadaki örnekleri.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de övgülerle söz ettiği Irgandı Köprüsü’nde bugün galeriler ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor.

Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi

Osmanlı dönemine ait tüm izleri keşfetmek isterseniz Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden olan Muradiye’yi de gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Burası sakin, huzurlu ve gezmesi oldukça keyifli. Muradiye’nin simgesi olan Osmanlı evlerinin büyük bir kısmı maalesef burada yerlerini betona terk etmiş olsa da yine de Osmanlı hanedanlığına ait en büyük türbe topluluğu burada yer alıyor. Semt adını Sultan II. Murad’ın 1425 tarihinde yaptırdığı Muradiye Külliyesi’nden alıyor.

Bu külliye UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Külliyenin içerisinde cami ile birlikte türbeler, medrese ve hamam bulunuyor. Muradiye Camii Osmanlı’dan günümüze miras kalan en güzel camilerden biri. Ahşap ve çini işçiliği ile göz dolduran caminin içerisini mutlaka görmelisiniz.

 “Osmanlı türbeler şehri” olarak da bilinen Bursa’da Osmanlı hanedanlarına ait 12 ayrı türbeye ev sahipliği yapıyor. Sultan II. Murad’ın yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa, Şehzade Mahmut, Şehzade Ahmet, Cem Sultan, Gülşah Hatun, Ebe Hatun, Hüma Hatun gibi 40 Osmanlı hanedanlarının kabri Muradiye Külliyesi’nde yer alıyor.

Türbelerin bir kısmı çok sadeyken bir kısmı ise çini işlemeleri ile hayranlık uyandırıyor. Özellikle Cem Sultan, Sultan II. Murad ve Şehzade Mahmud türbelerini görmenizi tavsiye ediyoruz. Külliyenin bahçesinde sergilenen mezar taşlarını da görmeyi unutmayın.

Bu külliyenin önemli bölümlerinden bir diğeri ise medrese. Muradiye Medresesi geçmişte öğrencilerin eğitim gördüğü bir yerken günümüze gelene kadar çok sayıda restorasyon çalışması geçirmiş. 2019 yılının başında ise Kuran ve El Yazmaları Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış.

Uludağ

Uludağ

Bursa’nın kayak turizminde adını zirveye taşıyan Uludağ 2 bin 543 metre yüksekliğiyle doğa sporlarına ve kış sporlarına ilgisi olan tatilcilerin vazgeçemediği gezi noktalarından biridir. Uludağ'ın zirvesinde Kirazlı, Sobra, Sarıalan gibi yaylaların bulunması Uludağ'ı her mevsim turizmin merkezi konumuna getirmiştir. Burada yer alan Roma Dönemi manastırlar sebebiyle "Keşiş Dağı" olarak da adlandırılan Uludağ, birçok türde hayvan ve bitki türünü de bağrında taşıyor. Uludağ'a teleferikle ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Trilye

Trilye

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı olan Trilye’nin bilinen en eski adı “Zeytinbağı” olarak da biliniyor. Trilye Rumlardan kalma bir balıkçı kasabası. Mudanya’ya 11 km uzaklıkta yer alan Trilye, Marmara Denizi’nin kıyısında yer alıyor. Zeytin bahçeleri, ahşap evleri ve sakin sokaklarıyla huzurlu bir atmosfere sahip.

Burada gezilecek yerler arasında ilk olarak Çınar Meydanı’na görebilirsiniz. Yine Taş Mektep, Aziz Yuhanna Kilisesi olarak da bilinen Dündar Evi, Panagia Pontobasilissa Kilisesi ya da belde de tanınan adıyla Kemerli Kilise, Hagios Stephanos Kilisesi’nden camiye dönüştürülen Fatih Camii ve kadınların el emeği ürünlerini sattıkları Trilye Köylü Pazarı’nı gezilecek yerler arasına almayı unutmayın.

Gölyazı

Gölyazı

Muhteşem bir doğası ve görüntüsü olan Gölyazı, Rum evleriyle çevrili sokaklarından leyleklerin eksik olmadığı doğa harikası bir yer. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, Uluabat Gölü kıyısında kurulan eski balıkçı köyünün 2 bin 300 yıllık geçmişi bulunuyor. Bursa merkeze 39 km uzaklıktaki Gölyazı’da 700 yılı aşkın yaşıyla anıt ağaç niteliğinde olan ‘Ağlayan Çınar’ yanı başındaki köy kahvesiyle hem soluklanma hem de köyü tanımak için iyi bir başlangıç noktası diyebiliriz.

Gölün efsanevi manzarası için Zambak Tepe’ye tırmanıp, Türk ve Rumların birlikte yattığı köy mezarlığındaki ilginç mezar taşlarına da görmeyi ihmal etmeyin. Gölyazı’da, Apollon Tapınağı gibi pek çok tarihi yapının yer aldığı adaları gezdikten sonra meşhur Turna balığının tadına da bakmanızı tavsiye ediyoruz.

Restorasyondan sonra ziyarete açılan Aziz Panteleimon Kilisesi’ni gördükten sonra göl üzerindeki tekne turu ile Gölyazı seyahatinizi nihayete erdirebilirsiniz.

Cumalıkızık

Cumalıkızık

Uludağ’ın eteklerine kurulu beş Kızık köyünden biri olan ve Osmanlı sivil mimarisinin en iyi örneklerini barındıran Cumalıkızık, taş sokakları ve Osmanlı dönemi sivil mimarisini günümüze dek taşıyan renkli ve şirin evleri ile ünlü. Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı turistik bir bölge olan Cumalıkızık, günübirlik gezilerin vazgeçilmez duraklarından biri.

Bursa’ya 10 km uzaklıktaki Cumalıkızık, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2014’te dahil edildi. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan 200 kadar evin sıralandığı sokakları, Hamamı, Camii ve köy meydanında bir de Etnografya Müzesi bulunuyor.

Oylat Kaplıcaları, İnegöl

Oylat Kaplıcaları, İnegöl

İnegöl’e 27 km uzaklıkta olan Oylat Kaplıcaları, Uludağ sırtlarında, yemyeşil bir doğa içerisinde sizi selamlanıyor. Yüzyıllardır şifa dağıtan kaplıcaları, günümüzde hala pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılıyor. Oylat Deresi’nin geçtiği vadide yer alan Oylat, çağlayanları, yemyeşil ormanları ve yaban hayatıyla adeta yapay bir cennet gibi. 665 metre uzunluğu ile Türkiye’nin üçüncü büyük mağarası olan Oylat Mağarası da muazzam güzelliği ve gizemi ile ziyaretçilerinin dikkatini çekmeye devam ediyor. Bursa’nın İnegöl ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Hilmiye köyü yakınlarında bulunan mağara, içerisindeki sarkıt ve dikitler ile ihtişamlı bir görünüme sahip ancak mağaraya gidildiğinde, nem sebebiyle kayganlaşan merdivenlere dikkat etmelisiniz...

Dudaklı

Dudaklı

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı bir köy olan Dudaklı, 1200 yıllık dev çınar ağacı ve dillere destan güzellikteki doğası ile filmlere konu olmuş bir yerleşim yeri. Köyün adının ise zamanında köyde yetişen dut ağaçlarından geldiği söyleniyor. Lezzeti dutları sebebiyle halk arasında ‘dudu tatlı’ denilen köy, zamanla Dudaklı adıyla anılır olmuş.

“Bursa’nın akciğerleri” olarak bilinen kentin en zengin oksijen kaynağına sahip olan bölgesinde yer alan Dudaklı’da 30 metre genişliğindeki anıt çınarın yanı sıra köyün yanı başında yer alan Gölbaşı Baraj Gölü görülecek yerler listenize eklemelisiniz diye düşünüyoruz. Burada doğa yürüyüşü ve bisikletle gezinti yapabilirsiniz.

İznik

İznik

İznik deyince aklınıza ilk çini gelir. İznik, tarihi ve kültürel güzellikleri, dünyaca ünlü çinileri ve bereketli toprakları ile tanınır. Tarih boyunca İznik, hem Osmanlı hem de Roma İmparatorluğu için oldukça önemli bir şehir olmuştur. Bursa kent merkezinin 75 km kuzeydoğusunda, İznik Gölü’nün kıyısında konumlanan ve günümüzde bir açık hava müzesi haline dönüşen bu tarihi ilçe, Osmanlı döneminde pek çok alim ve ulemanın yetiştiği medreseleri nedeniyle “Ulema Yuvası” olarak tanınır.

İznik’te gezilecek yer çok aslında ama biz yine de ilk sıraya Ayasofya Kilisesi başta olmak üzere, kıyı şeridi, Ayasofya Camii, Yeşil Camii, İznik Kalesi, Lefke Kapısı, İsmail Bey Hamamı, Nikaia Antik Kenti ve Aziz Tryphonos Kilisesi İznik’te görmeniz gereken yerler arasına dahil etmenizi tavsiye ediyoruz.

Suuçtu Şelalesi

Suuçtu Şelalesi

Bursa’nın Çataltepe mevkiinde, Muradiyesarnıç Köyü yakınlarında bulunan Suuçtu Şelalesi, Bursa’nın Kemalpaşa ilçesine 18 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İlçenin su ihtiyacını da karşılayan şelalenin etrafı kayın ağaçlarından oluşan bir ormanla çevrili. Şelalenin etrafına kurulan piknik alanı ise bölgede yaşayan insanların en gözde kaçamak adresleri arasında.

Karadere’nin taşıdığı suların 38 metreden büyük bir şiddetle düştüğü şelale, fay hattının çökmesi sonucu oluşmuş. Yaz aylarında su seviyesi azalmasına rağmen şelalenin yanı başında yer alan gölet yılın her dönemi eşsiz bir manzara sunuyor.

Sadağı Kanyonu, Orhaneli

Sadağı Kanyonu, Orhaneli

Bursa merkezine 63, Orhaneli ilçesine ise yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Sadağı köyü sınırlarında yer alan Sadağı Kanyonu, Sansarak’tan sonra şehrin ikinci büyük kanyonu olarak biliniyor. Sadağı Kanyonu içerisinde, Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için yaptırdığı söylenen ve 60 derecelik şifalı suyuyla kaya hamamı, bölgenin en çok ilgi çeken noktalarından biri.

Sadağı Kanyonu, günümüzde sağlık turizmine de hizmet veriyor. Kanyonda bulunan termal otel başta romatizmal hastalıklar olmak üzere mide, kadın hastalıkları gibi rahatsızlıkları bulunanlar için yaz-kış tedavi merkezi olarak kullanılıyor. Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı ismiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde olan kanyona giriş ücretli. Sadağı Kanyonu giriş ücreti yaya 2,5TL, öğrenci 1,5TL, otomobil 7,5TL. Sadağı Kanyonu ziyaret saatleri 08.00-20.00.

Saitabat Şelalesi

Saitabat Şelalesi

Bursa’nın Kestel ilçesinin Saitabat Köyü içerisindeki Saitabat Şelalesi, Uludağ eteklerinde yer alan inanılmaz bir doğa harikası. Çevresinde piknik alanları ve restoranların da bulunduğu şelale, doğa sporlarıyla ilgilenenlerin de gözdesi. Gürül gürül akan suları ve tertemiz havası ile büyüleyici bir atmosfere sahip olan şelale, Bursa seyahatinde görülmeye değer bir yer.

İlkbahar ve sonbahar aylarında debisi artarak görsel şölen yaşatan şelale, yürüyüş parkurlarıyla doğa ve spor aşıklarının rotasında yer alıyor. Şelalenin aktığı alanın çevresinde çok sayıda kır lokantası var. Kiremitte tereyağıyla pişirilen alabalık servisinin yapıldığı bu lokantalarda kahvaltı da veriliyor. Mangal yapabileceğiniz piknik alanlarıyla hafta sonları cıvıl cıvıl olan şelale çevresinde zipline, ormanda safari, binicilik gibi aktiviteler de yapılıyor.

Alaçam Şelalesi

Alaçam Şelalesi

Doğa yürüyüşü tutkunlarının vazgeçilmez noktalarından biri olan Alaçam köyünde bulunan Alaçam Şelalesi, çevresinde yer alan kanyon ve yürüyüş parkurları ile kendine hayran bırakıyor. Şelalenin yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülen suları, kış boyunca Uludağ’ı çevreleyen karların erimesiyle daha coşkulu bir görünüme kavuşuyor.

Bursa’nın Kestel ilçesinde yer alan şelale çevresinin eşsiz bitki örtüsü ve yürüyüş parkurları dağ yürüyüşü etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Şelale ile aynı adı taşıyan kanyon zengin yaban hayatına da sahip. Uludağ’ın güney yamacında konumlanan Alaçam Şelalesi, Bursa kent merkezine 13 km uzaklıkta.

Dokuzlar Şelalesi, Kıranköy

Dokuzlar Şelalesi, Kıranköy

İnegöl ilçesine bağlı Kıranköy’de yer alan Dokuzlar Şelalesi, yöre halkı tarafından ‘Yeşil Havuzlar’ adıyla da anılıyor. Yayladan inen kar sularının birleştiği bir dere üzerinde akan sular dokuz küçük şelale meydana getirdiği için bu bölgeye ‘Dokuzlar Şelalesi’ adı verilmiş. Yakın çevresinde piknik alanı ve yürüyüş parkurları da bulunan şelale, muhteşem doğasıyla etkileyici bir doğa harikası.

Bursa kent merkezine 58, İnegöl ilçe merkezine ise 13 km uzaklıkta yer alan şelale, Uludağ’ın doğu ucunda konumlanıyor. Kıran Köyü meydanından yaylaya çıkan yol üzerinde bulunan şelale, kar sularının erimesiyle birlikte gürül gürül akıyor.

Kösehoroz Şelalesi, Mustafakemalpaşa

Kösehoroz Şelalesi, Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa ilçesindeki Kösehoroz Köyü yakınlarındaki Değirmendere üzerinde bulunan Kösehoroz Şelalesi‘nin suları, yaklaşık 18 metre yükseklikten dökülüyor. Mustafakemalpaşa ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan bu görkemli şelale, görünümü ile göz dolduran kaya göletiyle de doğa severlerin gözdesi.

Şelalenin döküldüğü noktada doğa harikası bir de gölet bulunuyor. Şelale, Mustafakemalpaşa Çayı’nın kollarından olan Alev Çayı’na ilerliyor. Etrafındaki piknik alanları ve kır lokantalarıyla özellikle hafta sonları piknikçiler ve temiz hava almak isteyenlerin ziyaret ettiği şelale, Bursa çevresinde gezilecek yerler arasında.

Deliktaş Mağarası

Deliktaş Mağarası

Kadriye ve Üçpınar mahalleri çevresinde yer alan etkileyici bir doğal oluşum olan Deliktaş Mağarası, çevresinde bulunan doğal su kaynakları ve yeşilin en güzel tonlarını görebilme imkanı bulacağınız doğasıyla göz alıyor. Etrafı bisiklet ve yürüyüş parkurlarına uygun olarak düzenlenen mağara, yerel halkın yanı sıra bölgeye gelen turistlerin de uğrak noktalarından biri.

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin çevre düzenlemesi ile mağara yakınına inşa edilen Deliktaş Piknik Alanı, Uludağ’ın eteklerinde yer alıyor. Bir yanda orman diğer yanda ise doğal su kaynaklarının bulunduğu alan aynı zamanda Güney Marmara’nın en yüksek tepesi olarak Türk bayrağının dalgalandığı bayrak direğine de ev sahipliği yapıyor.

Kurşunlu Köyü, Karacabey

Kurşunlu Köyü, Karacabey

Marmara Bölgesi’nin gizli cenneti olarak da söz edilen Kurşunlu köyü, Bursa’nın Karacabey ilçesi sınırlarında kalan inanılmaz bir doğa harikası. Osmanlı döneminden kalma bir Rum köyü olan Kurşunlu’nun adının bölgede yer alan kurşun madenlerinden aldığı söyleniyor. Marmara sahiline kıyısı olan köy, özellikle yaz aylarında tatilcilerin akınına uğruyor.

Karacabey’in en önemli sayfiye merkezi olan Kurşunlu’nun Bizans dönemindeki ismi Plakia. Helen dilindeki anlamı düzlük olarak bölgede Hagios Demetrios adına yapılmış bir kilise, Megas Argos ile Polichnion Polychronia manastırlarının kalıntıları bulunuyor. Kurşunlu’da günümüzde çoğunlukla Artvin yöresinden gelen göçmenler yaşıyor.

Kocayayla, Keleş

Kocayayla, Keleş

Bin 200 metrelik rakımıyla Marmara bölgesinin en yüksek yaylası olarak bilinen Kocayayla, Bursa’nın geçmişi oldukça eskilere dayanan Keles ilçesinde bulunuyor. Bozulmamış doğası ve muhteşem atmosferi ile özellikle kamp ve karavan meraklılarının gözde duraklarından olan Kocayayla, yaz döneminde pek çok festival ve şölene de ev sahipliği yapıyor.

Keles’in 4 km güneydoğusunda konumlanan yayla, Bursa’nın en ünlü piknik ve mesire alanlarından biri. Etrafı karaçam ağaçlarıyla bezeli yayla 400 bin metrekarelik genişlikte bir meraya da sahip. Akciğer, astım, anemi, kalp ve verem gibi hastalıklara iyi geldiği söylenen yayla havasının tadını çıkarmak isteyenler hafta sonları yaylaya akın ediyor.

Cennet Kanyonu

Cennet Kanyonu

Yenişehir ilçesine bağlı Günece ve Yarhisar köyleri arasında bulunan Cennet Kanyonu, Osmanlı kaynaklarında da bu isimle anılıyor. Kanyon hakkında, hemen girişte yer alan Girdaplı Göl’ün insanları yuttuğu şeklinde bir efsane yayıldığı için yöre halkı yıllarca bu bölgeden uzak durmuş. Bugün hala bakirliğini koruyan kanyonun turizme kazandırılması için yapılan çalışmalar ise son birkaç yıldır hız kazanmış durumda.

Uzunluğu 6 km’yi bulan Cennet Kanyonu boyunca çok sayıda irili ufaklı şelale ve göl bulunuyor. Bazı noktalarında kayalar nedeniyle yürüyüşün mümkün olmadığı kanyonda bu alanlarda 4-5 metre derinliğe ulaşan su içerisinde yüzerek geçmek gerekiyor. Sıcak yaz aylarında Bursalıların serinlemeye gittiği kanyondan farklı efsane ve anlatılarda da söz ediliyor.

Osmanlı Evi Müzesi

Osmanlı Evi Müzesi

Muradiye Külliyesi ziyaretinden sonra Muradiye sokaklarını gezerken Osmanlı Evi Müzesi’ni de görmenizi tavsiye ediyoruz. 17. yüzyıla ait eski bir ev olan müzeye girer girmez 400 yıl öncesine gidiyorsunuz… İki katlı evde odaları gezerken canlandırmalarla o döneme ait yaşam biçimleri sergilenmeye çalışılmış. Evin tamamını on beş dakikada gezmek mümkün.

Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi

Bursa’nın ilk kurulduğu günlerden günümüze değin nostalji yolculuğu yaşamak isterseniz Bursa Kent Müzesi sizleri bekliyor. 7000 yıl önce Neolitik Dönem’den başlayan Bursa tarihi Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi ile doruk noktasına ulaşmış. Kronolojik olarak ilerleyen müzede kentin geçmişi hakkında doyurucu bilgilere sahip olmanın yanı sıra bu denli zengin bir tarihi geçmişi olmasına hayranlık duyuyorsunuz. Müzenin giriş katında Bursa’nın tarihini öğrendikten sonra ikinci kata çıkıp dünden bugüne Bursa’nın kültürel değerlerine göz atabilirsiniz. Yüzyıllar öncesindeki Bursa’da yaşamın nasıl olduğu fotoğraflar ve canlandırmalarla detaylı bir şekilde anlatılmış. Bursa’nın en önemli kültürel değerlerinin başında gelen Hacivat ve Karagöz de unutulmamış elbet. Bursa hamamları, kaplıcalar, Bursa’nın meşhur lezzetleri, Bursalı sanatçılar hatta Bursaspor’a bile müzede yer verilmiş. Bursa müzeleri arasında en keyifli olanlardan biri Kent Müzesi.

Bursa Bıçak Müzesi

Bursa Bıçak Müzesi

Dünyanın en ilginç müzelerinden biri olan Bıçak Müzesi 2017 yılında açılmış. Bıçakçılık Bursa’nın geleneksel sanatlarının başında geliyor. 700 yılı aşkın bir geçmişi bulunan Bursa bıçağının 15’e yakın çeşidi bulunuyor. Müzeyi gezdiğinizde birbirinden farklı bıçakları kronolojik şekilde görme şansı bulabilir hatta üç boyutlu olarak kendi bıçağınızı tasarlama şansına sahip olabilirsiniz.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Dünyada tam panoramik bir müze özelliği taşıyan Fetih Müzesi sadece bir müze değil, sergi salonları, kütüphanesi, konferans ve seminer salonlarıyla geniş bir kültür kompleksidir. Buranın hemen giriş katında Osmanlı Devleti’nin kuruluş hikayesi tablolar eşliğinde anlatılmaya çalışılmış. Giriş bölümünde aynı zamanda Diriliş Ertuğrul dizisinde kullanılan kıyafetler de sergileniyor. Yürüyen merdivenlerle üst kata çıktığınızda ise 692 yıl öncesine giderek Bursa’nın fethediliş hikayesini sanki bugünmüş gibi yaşıyorsunuz. 360° çizimlerle yansıtılan Bursa’nın fethi çocuklar için de oldukça öğretici bir özelliği ile özellikle çocukların görmesi gereken bir müze olduğunu düşünüyoruz.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Bursa’da gezmesi en keyifli ve farklı müzelerden biri de Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’dir. Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesi olan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Türk İslam Eserleri Müzesi

Türk İslam Eserleri Müzesi

Bursa’nın bu güzel müzesi Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmış. Bir dönem arkeoloji müzesi olarak da kullanılan müze 1975’ten bu tarafa Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor. Müzede 12. yüzyıldan kalma el yazması eserler, paralar, zırhlar, işlemeler, çeşitli silahlar ve daha birçok eser sergileniyor.

Yeşil Cami’nin batısında bulunan müzeye aynı zamanda Yeşil Medrese de deniyor. Müzede sergilen eserlerden en kıymetlileri ise 2. Murat ile Yıldırım Bayezid’e ait olan Kur’an-ı Kerimler. Yeşil Cami ziyaretinizde bu güzel müzeyi görmeden geçmemenizi tavsiye ediyoruz.

Bursa Atatürk Evi Müzesi, Bursa Karagöz Müzesi, Hünkar Köşkü Müzesi, Bursa Göç Tarihi Müzesi kentte ziyaret edebileceğiniz diğer önemli müzeler arasında yer alıyor.

Bursa Yöresel Yemekleri 

Bursa’da Yeme İçme

Bursa’da ne yenir sorusu birçok kişi için ‘Tabi ki İskender’ şeklinde cevap verilecek bir soru olsa da Bursa, İskender kebaptan çok daha fazlasını sunan bir şehir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerden günübirlik İskender yemeye bile gelenler oluyor.

Bursa’nın meşhur tombul kıymalı pidesi cantık ise iskender kebapla karşılaştırıldığında çok daha az bilinene bir lezzet.

İskendere alternatif arayanlar için pideli köfte, İnegöl köfte, Elbasan Tava, kestane şekeri, tahinli pide, Kemalpaşa tatlısı, Bağdat hurması, süt helvası da Bursa’da mutlaka tadına bakılması gereken lezzetler arasında yer alıyor diye düşünüyoruz…

Bursa’da Alışveriş

Bursa’da Alışveriş

Bursa geçmişten günümüze tekstilde hep ön planda olan, ticaretin uzun soluklu yapıldığı şehirlerimizden biri.

Osmanlılar döneminde hanlarda yapılan alışveriş günümüzde varlığını hala sürdürse de AVM kültürü yaygınlaşmaya devam ediyor. İpek şallara, kıyafetlere meraklıysanız Koza Han’a uğrayabilir, Uzun Çarşı‘da keyifli bir alışveriş turuna çıkabilirsiniz.

Buralardan taze kuruyemiş ve baharatlar için Tuzpazarı listenizde bulunması gereken adresler arasında.

Şehreküstü ve Fomara da alışveriş turu için uğrayabileceğiniz diğer adresler.

Çeşit çeşit bıçaklar için Kayhan Çarşısı en doğru adres.

Bursa’nın ilk alışveriş merkezi, arkadaşların buluşma noktası Zafer Plaza’nın ise Bursalılarda yeri ayrı. Yürüyen merdiven ilk burada kullanılmış, piramit şeklindeki yapısı ile şehre farklı bir soluk kazandırmış.

Korupark AVM ise Mudanya yolunda Osmangazi’de bulunan şehrin en eski alışveriş merkezlerinden bir diğeri. Aradığınız birçok markayı bulabileceğiniz Korupark’ın yanı sıra şehrin en yenisi Endülüs Park ve Sur Yapı AVM’ye de uğrayabilirsiniz.

Gaziantep’in Yöresel Yemek ve Tatlıları / Gaziantep'te Ne Yenir?

Gaziantep Yöresel Tatlı Çeşit ve Tarifleri 

Gaziantep Yöresi Nefis Pide ve Börek Tarifleri 

Karadeniz Yemek ve Tatlıları / Rize'nin Yöresel Lezzetleri

Denizli Yöresel Yemek ve Tatlıları

Diyarbakır Gezi Rehberi 

İstanbul Gezi Rehberi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler? / Gaziantep’te Ne Yenir?

Dadaş Diyarı Erzurum Gezi Rehberi / Erzurum’da Gezilecek Yer ve Mekânlar

Doğu Karadeniz'in Parlayan Yıldızı: Rize’de Gezilecek Yerler

Antik Kentlerin Merkezi Denizli’de Gezilecek Yer ve Mekanlar

İzmir Gezi Rehberi

Bilecik Gezi Rehberi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...