Tgrt Haber

Anadolu’nun vatan kalmasını sağlayan Büyük Taarruz Zaferi’nin 102.yıl dönümü

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
26 Ağustos 2024 14:21 - Güncelleme : 26 Ağustos 2024 14:29
Anadolu’nun vatan kalmasını sağlayan Büyük Taarruz Zaferi’nin 102.yıl dönümü

Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında başlatılan Büyük Taarruz sonrasında Yunan ordusunun, Anadolu topraklarından geri çekilmesi sebebiyle her yıl 26 Ağustos bu zaferin yıl dönümü olarak kutlanır.

Büyük Taarruz​ ile beraber Türk Milleti emperyalizme karşı canını, malını, namusunu, varını yoğunu ve bütün gücünü ortaya koymuştur. Bu taarruz ile düşman kuvvetlerini ülkeden çıkararak vatanın kurtarılması sebebiyle 26 Ağustos Türkler için çok önemli bir yere sahiptir.

26 AĞUSTOS BÜYÜK TAARRUZ ÖNEMİ NEDİR?

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin ardından Türk milleti bağımsızlığına kavuştu ve Türkiye Cumhuriyeti​ temelleri atıldı.

Aynı zamanda bu zafer, ulusu bağımsız, yurdu bölünmez yaparken sömürgeleşmiş ve yenik düşmüş uluslara da umut ve cesaret kaynağı oldu.

Anadolu’nun vatan kalmasını sağlayan Büyük Taarruz Zaferi’nin 102.yıl dönümü - 1. Resim

BÜYÜK TAARRUZ NE ZAMAN BAŞLADI?

Tüm yurdu düşman işgalinden kurtarmak için başlatılan Büyük Taarruz için Türk milleti 26 Ağustos 1922 tarihinde taarruza geçmiştir.

26 AĞUSTOS NEYİ İFADE EDİYOR?

Tarihte pek çok önemli olaya şahitlik eden 26 Ağustos günü Büyük Taarruz ve Malazgirt Zaferi sebebiyle oldukça önemli bir konuma sahiptir.

BÜYÜK TAARRUZ’UN EN ÖNEMLİ EMRİ NEDİR?

26 Ağustos 1922 tarihinde başlatılan Büyük Taarruz’un en önemli emri Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!” emridir. 

Bu emir doğrultusunda üç koldan İzmir'e ilerleyen ordu; 1 Eylül'de Uşak'ı, 2 Eylül'de Eskişehir'i, 6 Eylül'de Balıkesir ve Bilecik'i, 7 Eylül'de Aydın'ı, 8 Eylül'de Manisa'yı geri aldı ve 9 Eylül'de İzmir'e girdi.

Anadolu’nun vatan kalmasını sağlayan Büyük Taarruz Zaferi’nin 102.yıl dönümü - 2. Resim

BÜYÜK TAARRUZ NEDEN BAŞLADI?

Büyük Taarruz’un gerçekleşmesinin en önemli sebebi; Anadolu’da devam eden Yunan işgaline son vermek ve tüm yurdu düşman işgalinden kurtarmaktır.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...