Herkesin hayatında birkez olsun başına gelmiş olan dil yarası veya dil hastalıkları önemsiz hastalıklar diye geçiştirmemek gerekir. Dil üzerinde oluşan yaralar başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu makalemizde "Dil yarası neden olur? Hastalıklı dil görüntüleri, Dil yarası doğal olarak nasıl tedavi edilir?, Dil yarası nasıl tedavi edilir?, Dil yarasının belirtileri nelerdir?, Dil yarasına sebep olan hastalıklar nelerdir?, Dil yarası nasıl geçer evde?, Dil yarasına ne iyi gelir?, Dil acıması neden olur?" gibi merak edilen soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz...
Dil adaleden oluşmuş boğaz tabanına bağlı olan bir ogandır. Görevi, çiğnemeye ve besinleri yutmaya yardımcı olmak, tad almak ve konuşmaya yardımcı olmaktır. Tat alma kabarcıkları (papilla) dilin her iki yanında bulunur. Ayrıca dil üzerinde, gırtlakta da bulunmaktadır. Frenilum da denen ince bir zar dili ağız tabanına bağlar. Bunun kısa olması peltek konuşmalara yol açar. Basit bir operasyon bu problemi küçük yaşlarda çözer.
Normal bir dil pembemsi beyaz renkte, nemli ve temizdir. Dilin koyu renk alması, kuruması, üzerinde tüylenme olması hastalık belirtisi olarak sayılır. Dil ile ilgili şikayetlerden biri dilde ki yanma ve acıdır hissidir. Dil yanması genellikle sindirim sistemindeki bozukluklardan kaynaklanır. Bu durum sindirim sistemi şikayetleri için doktora gitmekle çözülebilir. Bazende dildeki yanma ve yaraların dişlere yapılan dolgu sonucu ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Dolgu olan yerdeki elektrik potansiyelinin farkında bu durum oluşur.
Bazen dil düzeyi girintili çıkıntılı olabilir. Buna “coğrafya dili” denir. Antiseptiklerle, ağız yıkamakla vitaminlerle, kansızlığa karşı kullanılabilecek ilaç ve besinlerle tedavi edilebilir. Papillaların (tat alma kabarcıkları) aşırı uzayıp küçük siyah kıllar şeklini almasına “siyah kıllı dil” (Lingua nigra pilosa) denir. Bazı mantarlar, mikroplar ve antibiyotikler bu hastalığa sebep olarak gösterilmektedir.
Kızıl hastalığında, dil şişer, dil üzerinde küçük kabarcıklar belirir ve parlak, kırmızı bir renk alır. Görünün çileğe benzer bu yüzden “çilek dili” adı verilir.
Dilin mikropla, mantarlar ve virüslerle veya sivri ve çarpık dişler yüzünden iltihaplanmasına “glossit” denir.
Dil Yarası Tedavisi:
Ağız Gargarası: Antiseptik özelliği olan ağız gargaraları dil üzerinde bulunan yaranın iltihabının daha da büyümesini engeller.
Tuz ve Karbonat: Tuz ve karbonatla doğal bir antiseptik karışım yapabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı tuz ve eşit miktarda karbonatı ılık bir bardak suda karıştırıp gargara yapabilabilir. Bu işlemi günde 3-4 kez tekrar etmek yararınıza olur.
Dil Yarasının İlaçla Tedavisi: Fazlaca ağrınız varsa doktor kontrolunde ilaç kullanabilirsiniz.
Dil yarasına doğal tedavi yöntemi
Meyan kökünün dil üzerinde iyileştirici özellikleri olduğunu, dil yaralarında ise olumlu sonuçlar verdiğini biliyoruz.
Bunun için bir çay kaşığı meyan kökü tozunu bir miktar su ile karıştırıp macun haline gelinceye kadar karıştırın. Bu macunu dilin yaralanmış kısmına sürün. Biraz bekledikten sonra ağzınızı ve krem sürdüğünüz yeri ılık suyla iyice çalkalayın.
Hamilelikte dil yaralarının nedenleri nelerdir?
Hamilelikte dil yaraları nasıl önlenir?