Elektrik çarpmasına ne iyi gelir? İşte hayat kurtaracak bilgiler
Elektrik çarpması, günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz ciddi tehlikelerden biri. 64 voltun üzerindeki çarpmalar özellikle dikkat gerektirir. Bu tür kazaların ardından ne yapılması gerektiğini bilmek hayat kurtarabilir.
Elektrikli cihazlarla iç içe yaşadığımız bir dönemde, elektrik çarpması riski her an kapımızda olabilir. 15 voltun altındaki çarpmalar genellikle zararsız olsa da, 15-50 volt arasında etkiler baş gösterir ve 64 volt üzeri çok tehlikelidir. Elektrik çarpması sonrasında doğru müdahale çok önemlidir; yanlış bir adım daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, elektrik çarpmasına neyin iyi geldiği ve bu durumda neler yapılması gerektiği bilgisi hayati önem taşır. İlkyardım müdahaleleri mutlaka eğitimli kişilerce yapılmalıdır. İşte, elektrik çarpması sonrası uygulanması gereken adımlar...
ELEKTRİK ÇARPMASI SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Elektrik çarpması gibi bir durumda ilk anda yapılması gereken bazı müdahaleler bulunmaktadır. Fakat bilinmelidir ki ilkyardım müdahaleleri mutlaka bir eğitim neticesinde gerçekleşmelidir. Yapılan yanlış bir hareket çok daha ciddi boyutlarda problemlerin oluşmasına neden olabilir. Elektrik çarpması sonrasında yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Elektrik çarpması anında öncelikle elektrik enerjisinin kesilmesi ve sigortanın kapatılması gerekmektedir.
- Daha sonra elektrik çarpan kişinin iletken malzemelerden uzak durduğuna emin olunması gerekmektedir ve müdahale de yine iletken malzemelerle yapılmamalıdır. Tahta, kemer, halat ve lastik gibi ürünler bu süreç için çok daha doğru ürünlerdir.
- Kazazede, tehlike alanından uzaklaştırılmalı, müdahaleyi yapan kişinin de aynı şekilde kendisini korumaya alması gerekmektedir.
- Kazazedenin dilinin geriye kaçıp kaçmadığı kontrol edilmeli, kaçması durumunda da ilkyardım kuralları çerçevesinde müdahale edilmelidir. Ayrıca kazazedenin takma dişi ve benzeri bir şey varsa çıkarılması gerekmektedir.
- Elektrik çarpan kişinin kalp atışları dinlenmeli, atış duyulmaması durumunda da yine ilkyardım kuralları çerçevesinde kalp masajı uygulanmalıdır.
- Kalbin normal çalışmaya ve kazazedenin de nefes alıp vermeye başlaması durumunda masaj hemen bırakılmalı ve bilinci açık olan kazazede sakinleştirilmeye çalışılmalıdır.
- Kazazedenin ayakları yukarıya doğru kaldırılıp bir müddet uzatılmalıdır.
- Elektrik çarpan kişide çarpmadan kaynaklanan bir yanık meydana geldiyse, yanık alanının mikrop kapmaması için özen gösterilmeli, temiz bir bezle sarılmalıdır. Yaraya merhem ya da krem gibi ürünler sürülmemeli, acil sağlık ekiplerinin olaya müdahale etmesi beklenmelidir.
- Tüm bunların öncesinde ise bir sağlık kuruluşuna haber verilmeli, sağlık ekipleri gelene kadar bilinen ilkyardım teknikleri uygulanmalıdır.
ELEKTRİK ÇARPMAMASI İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Elektrikle ilgili herhangi bir işlem ya da çalışma yapılması gerekiyorsa öncelikle bazı tedbirler alınmalıdır. Aksi takdirde ciddi boyutlarda problemlere neden olabilecek elektrik çarpmalarına maruz kalınabilir. Sizler için elektrik çarpmasının önüne geçmek için gerekli olan tedbirleri derledik:
- Elektrik içeren bir işle uğraşılacağı zaman kalın lastik tabanlı bir ayakkabı ve kauçuk eldiven kullanılmalıdır.
- Herhangi bir çarpma olması durumunda akımı iletmeyecek kalın bir tahtanın ya da benzer bir materyalin üzerine çıkılmalıdır.
- Evlerin banyo gibi ıslak olabilecek mekanlarına saç kurutma makinesi gibi cihazlar konulmamalıdır.
- Topraklı priz kullanımına önem verilmelidir.
- Cihaz fiş prize takılmadan önce kapatılmalıdır.
- Çocukların elektrik çarpmasından koruyabilmek için koruma emniyet kapaklı priz kullanımın önem verilmelidir.
- Elektrik işiyle uğraşılmadan önce sigortalar kapatılmalıdır.
- Elektrik anahtarlarına ya da prizlerine ıslak elle dokunulmamalıdır.
- Ampüller duydan çıkarılarak temizlenmelidir ve ıslak bez kullanılmamalıdır.
- Herhangi bir iş yerinde vb alanda, elektrik çarpan kişinin kemer, tahta ve halat gibi ürünlerin yardımıyla elektrik akımının mevcut olduğu alandan uzaklaştırılması gerekmektedir.
- Sayılan tüm ihtimallerin sıfıra indirilmesi için ise bir elektrikçiden yardım alınmalı ya da arızalı olan cihaz servise götürülmelidir.