"Hıçkırık nasıl geçer ve neden olur, hıçkırağa ne iyi gelir?" soruları sorgulanmaya devam ediyor. Birçok kişinin yaşadığı ve sebebini merak ettiği bu durum, düzenli olarak tekrar ediyorsa neyin habercisi olabilir? Uzun süre geçmeyen hıçkırık nasıl kesilir? Valvalsa manevrası nedir? Detaylar haberimizde!
Hiçkirik nedir ve nasil geçer? Hiçkiriga neler iyi gelir? Merak edilenler arasinda yer aliyor. Aniden baslayan ve günlük hayatta sik sik rastlanan hiçkirik, genellikle ciddi bir hastalik olarak görülmüyor fakat düzenli olarak tekrarlanmasi halinde doktora gitmek gerektigine dair ipucu veriyor. Iste, hiçkirik hakkinda bilmeniz gerekenler...
Hiçkirik, karin boslugu arasindaki diyaframin istemsizce kasilma sebebiyle ortaya çikar. Kasilma nedeniyle ses tellerinin ani ve sert kapanmasi, girtlakta özel bir ses meydana getirir. Bu ses, dakikada 4 ile 60 defa arasinda tekrarlayabilir. 3 farkli çeside sahip olan hiçkirik, evde uygulanan basit yöntemlerle geçirilebilir.
Hiçkirik, 48 saatten kisa sürdügü takdirde akut hiçkirik olarak isimlendirilir. 2 ile 30 gün süren hiçkiriklar inatçi hiçkirik, 1 aydan fazla sürenler ise dayanilmaz hiçkirik olarak adlandilir.
Hiçkirik bir reflekstir. Tiptaki tabiriyle, singultus; kubbemsi bir yapida olan diyaframin, istemsizce kasilmasiyla meydana gelir. Normal nefes alindiginda diyafram kasilarak asagi dogru hareket ederek gögüs kafesini genisletir; akcigerin kapasitesini arttirir. Ayrica nefes verirken diyafram gevser ve yukari dogru hareket eder. Alinan hava agiz ve burundan verilir. Epiglot olarak tanimlanan kapakçik, girtlak bölgesinin üst bölümünde bulunmaktadir. Epiglot, yutkunma esnasinda kasilir ve nefes borusunu kapatir. Bu sayede beslenirken, besinlerin nefes borusuna kaçmasi da engellenir. Özetle, hiçkirik, diyaframin birden ve istemsiz sekilde kasilmasi sonucu, akcigerlere hizla hava girmesi bununla birlikte epiglotun hizla nefes borusunu kapatmasi sonucunda hiçkirik meydana gelir.
Stres, ani duygu degisiklikleri ve kaygilanmalar hiçkirigi tetikler. Diyaframi uyaran hormonlar, diyaframin kasilmasina sebep olur. Nefes alip vermeyi saglayan diyafram ve interkostal kaslar istemsizce kasilir ve hiçkirik meydana gelir. Ortalama 6 ila 12 kez meydana gelen hiçkiriga, müdahale edilmezse, kendiliginden geçebilir.
Tekrarlayan, geçmeyen ve yasam kalitesini düsürmeye baslayan hiçkiriklar ise kimi zaman iki saat kimi zaman ise bir aydan uzun süre devam edebilir. Bu tip durumlarda ise uzman hekimden destek almak gerekmektedir.
Kaygi, stres ve ani duygu degisimlerine ilaveten hava yutulmasi, gazli içeceklerin asiri tüketimi, yeme bozuklugu, alkol tüketimi ve mide bagirsak sisteminde yasanan ani isi degisiminden dolayi hiçkirik baslayabilir.
Hiçkirik uzun sürdügünde kisinin yasam kalitesini olumsuz etkileyecek bir rahatsizlik haline gelmeye baslar. Bu noktada, hiçkirigi geçirmek için bazi nefes manevralari uygulanabilir. Bunlarin basinda "valsalva" adi verilen manevra gelmektedir. Peki baska neler yapilabilir?
Agizdan nefes alindiktan sonra burun kapatilarak, küçük bir basinç olusturulur. Bu sayede kulak zari hafif disari itilir ve nefes birakilir.