Hıçkırık nasıl geçer, hıçkırağa ne sebep olur, ne iyi gelir?
"Hıçkırık nasıl geçer ve neden olur, hıçkırağa ne iyi gelir?" soruları sorgulanmaya devam ediyor. Birçok kişinin yaşadığı ve sebebini merak ettiği bu durum, düzenli olarak tekrar ediyorsa neyin habercisi olabilir? Uzun süre geçmeyen hıçkırık nasıl kesilir? Valvalsa manevrası nedir? Detaylar haberimizde!
Hıçkırık nedir ve nasıl geçer? Hıçkırığa neler iyi gelir? Merak edilenler arasında yer alıyor. Aniden başlayan ve günlük hayatta sık sık rastlanan hıçkırık, genellikle ciddi bir hastalık olarak görülmüyor fakat düzenli olarak tekrarlanması halinde doktora gitmek gerektiğine dair ipucu veriyor. İşte, hıçkırık hakkında bilmeniz gerekenler...
HIÇKIRIK NEDİR?
Hıçkırık, karın boşluğu arasındaki diyaframın istemsizce kasılma sebebiyle ortaya çıkar. Kasılma nedeniyle ses tellerinin ani ve sert kapanması, gırtlakta özel bir ses meydana getirir. Bu ses, dakikada 4 ile 60 defa arasında tekrarlayabilir. 3 farklı çeşide sahip olan hıçkırık, evde uygulanan basit yöntemlerle geçirilebilir.
Hıçkırık, 48 saatten kısa sürdüğü takdirde akut hıçkırık olarak isimlendirilir. 2 ile 30 gün süren hıçkırıklar inatçı hıçkırık, 1 aydan fazla sürenler ise dayanılmaz hıçkırık olarak adlandılır.
Hıçkırık bir reflekstir. Tıptaki tabiriyle, singultus; kubbemsi bir yapıda olan diyaframın, istemsizce kasılmasıyla meydana gelir. Normal nefes alındığında diyafram kasılarak aşağı doğru hareket ederek göğüs kafesini genişletir; akciğerin kapasitesini arttırır. Ayrıca nefes verirken diyafram gevşer ve yukarı doğru hareket eder. Alınan hava ağız ve burundan verilir. Epiglot olarak tanımlanan kapakçık, gırtlak bölgesinin üst bölümünde bulunmaktadır. Epiglot, yutkunma esnasında kasılır ve nefes borusunu kapatır. Bu sayede beslenirken, besinlerin nefes borusuna kaçması da engellenir. Özetle, hıçkırık, diyaframın birden ve istemsiz şekilde kasılması sonucu, akciğerlere hızla hava girmesi bununla birlikte epiglotun hızla nefes borusunu kapatması sonucunda hıçkırık meydana gelir.
NEDEN HIÇKIRIK TUTAR?
Stres, ani duygu değişiklikleri ve kaygılanmalar hıçkırığı tetikler. Diyaframı uyaran hormonlar, diyaframın kasılmasına sebep olur. Nefes alıp vermeyi sağlayan diyafram ve interkostal kaslar istemsizce kasılır ve hıçkırık meydana gelir. Ortalama 6 ila 12 kez meydana gelen hıçkırığa, müdahale edilmezse, kendiliğinden geçebilir.
Tekrarlayan, geçmeyen ve yaşam kalitesini düşürmeye başlayan hıçkırıklar ise kimi zaman iki saat kimi zaman ise bir aydan uzun süre devam edebilir. Bu tip durumlarda ise uzman hekimden destek almak gerekmektedir.
Kaygı, stres ve ani duygu değişimlerine ilaveten hava yutulması, gazlı içeceklerin aşırı tüketimi, yeme bozukluğu, alkol tüketimi ve mide bağırsak sisteminde yaşanan ani ısı değişiminden dolayı hıçkırık başlayabilir.
HIÇKIRIK NASIL GEÇER? HIÇKIRAĞA İYİ GELEN DOĞAL ÇÖZÜMLER!
Hıçkırık uzun sürdüğünde kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek bir rahatsızlık haline gelmeye başlar. Bu noktada, hıçkırığı geçirmek için bazı nefes manevraları uygulanabilir. Bunların başında "valsalva" adı verilen manevra gelmektedir. Peki başka neler yapılabilir?
- Nefesi bir süre tutmak, nefesi tam hıçkırığın geldiği anda yutmak, aksırmakta hıçkırığın geçmesine yardımcı olan nefes manevraları arasındadır.
- Hıçkırığı geçirmek için toz şeker ya da sert bir ekmek parçası yutulabilir.
- Dili dışarı doğru çekmek de hıçkırığın geçmesine yardımcı olur.
- Karbondioksiti arttırmak da hıçkırığın geçmesini sağlar. Havadaki karbondioksit miktarını artırmak için, kısa süre kese kağıdının içerisinde solumak hıçkırığı ortandan kaldıracaktır.
- Diğer yandan hıçkırığı engellemek için yapılabilecek yöntemler;
- Limon ya da amonyak gibi keskin bir kokuyu koklamak,
- Derin ve hızlı bir şekilde nefes alıp vermek,
- Öğürme refleksini harekete geçirmek için küçük kaşık yardımıyla, dilin gerisine dokunmak gibi seçenekler hıçkırık için evde uygulayacağınız doğal çözümler arasındadır.
VALVALSA MANEVRASI NEDİR?
Ağızdan nefes alındıktan sonra burun kapatılarak, küçük bir basınç oluşturulur. Bu sayede kulak zarı hafif dışarı itilir ve nefes bırakılır.