Göz estetiği nedir? Göz kapağı ameliyatı riskli mi?
Bir insanın yaşlı olup olmadığını saçlarına düşmüş aklar tek başına belirlemez. Yaşlılıkta; yüz, alın ve ten ve gözkapaklarının sarkması ile ölçmek mümkündür. Son günlerde genç görünmek ve mutlu olmak isteyen kişiler "göz kapağı estetiği" hakkında araştırma yapıyor. Biz de bu makalede: "Göz kapağı estetiği nedir? Göz kapağı ameliyatına kimler uygundur?, Alt ve üst göz kapağı arasındaki farklar nelerdir?, Göz kapağı ameliyatı nasıl yapılır?" gibi merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Keyifli okumalar diliyoruz.
Her insan için kendi yaş ve fiziksel özelliğinin bir özelliği ve çekiciliği vardır aslında... Ancak yaşama sımsıkı sarılan, yaşlanmaktan mutsuz olanlar cilte görülen sarkmalardan huzursuz olabilirler. İnsan yaşına bağlı olarak herkeste kollajen azalması tenin gevşemesine ve sarkmasına neden olur. Kallojen azlığı yüzde, kaşların ve göz kapakların kırışmasına ve sarkmasına da sebep olur. Özellikle göz altı torbaları da denilen alt göz kapaklarında ki yağ dokuları zamanla öne doğru fıtıklaşarak aşağı doğru sarkmaya başlar.
Estetiksel göz kapağı ameliyatı ile bu fıtıklaşmadan yani sarkmadan kurtulmak mümkün.
Nasıl mı? Tüm cevapları haberimizden okuyabilirsiniz...
GÖZ KAPAĞI AMELİYATI NEDİR?
Alınan yaşa ve çekilen çileye doğru orantılı olarak insan yüzünde inik kaşlar, sarkık göz kapakları ve gözaltı torbalarının şişkinliği kuşkusuz her insanı; yorgun, mutsuz hissettirdiği gibi yaşlı görünmesine de neden olur. Daha da önemlisi göz kapaklarında oluşan bu sarkma insan görüşünü engelleyen bir faktör haline de gelebilir. İşte tam olarak burada devreye halkın göz kapağı ameliyatı dediği ve tıp dilinde "blefaroplasti" denilen operasyonla göz kapaklarındaki sarkık derinin ve gözaltı torbalarının alınması günümüzde artık mümkün.
Göz kapağı ameliyatı ile insanlar kendini daha genç, daha mutlu hissederek görme sorunlarını da büyük bir ölçüde azaltabilirler. Türkiye'de erkekler göz kapağı ameliyatını görme sorunları yüzünden, kadın hastalar ise daha çok estetik kaygılarla başvurur.
GÖZ KAPAĞI AMELİYATINA KİMLER UYGUNDUR?
Genellikle 40 yaş üzeri; üst ve alt gözkapaklarında aşağı doğru sarkma ve torbalaşma meydana gelmiş kişilerle başka sağlık problemi olmayan kişiler göz kapağı ameliyatı için uygundurlar.
ALT VE ÜST GÖZ KAPAĞI AMELİYATI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Üst göz kapağı, alt göz kapağına göre daha hareketli bir yapıya sahiptir. Yani gözün açıp kapanması, korneanın korunması ve görme netliğinin sağlanmasında üst göz kapağı etkilidir.
Daha az harekete sahip olan alt göz kapağı gözyaşının gözyaşı kanalından burun sinüslerine yönlendirilmesini sağlar. Bu sebeple üst göz kapağı ameliyatında alın, kaş, göz seviyeleri değerlendirilerek bir ameliyat planı yapılır. Günümüzde uzman bir doktor üst göz kapağı estetik ameliyatını lokal anestezi yaparak bir saat içinde yapılabilmektedir.
Alt göz kapağı ameliyatı daha çok yaşlanma sebebiyle oluşan gözaltı çukurlarının düzeltilmesi için yapılır. Günümüzde alt göz kapağı ameliyatının başarılı olması için yüz germesi de yapılabileceği için hasta genel anestezi altında yaklaşık 2 ila 4 saat süren ameliyatla gerçekleştirilir.
GÖZ KAPAĞI AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Hastadan gelen şikayete göre üst göz kapağı veya alt göz kapağı ya da çift göz kapağı ameliyatı özel hastane ve kliniklerde uzman doktorlar tarafından kolayca yapılabilmektedir.
Göz kapağı estetik ameliyatında amaç yüzdeki kırışıklıkların, torbalanmanın, sarkmaların ve göz kapağı derisindeki kolesterol kristallerinin, belirginleşmiş kılcal damarların ortadan kaldırılmasıdır. Ameliyat süreci genel olarak bir ila iki saat arasında yapılır ve hasta aynı gün evine taburcu edilebilir. Yapılan ameliyat sonrasında göz kapaklarında iz kalsa da iyi gizlendiği taktirde izler fark edilmez.
GÖZ KAPAĞI BOTOKSU NEDİR NASIL YAPILIR?
Kadınların yaşlanma izlerini en çok belli eden noktalarının yer aldığı göz bölgesinde son yıllarda geliştirilen uygulamalar sayesinde yıllara meydan okuyacak bir görünüme sahip olmaları mümkün kılınmıştır.
Kaz ayağı bölgesi ve göz kapakları yüzünüzde yaşınızı ele veren noktalar olmakla birlikte uzmanlar estetik uygulamalarla genç görünmenizi sağlayacak yöntemleri geliştirmiş bulunmaktadırlar. Son yıllarda göz çevresine en sık yapılan ve en iyi sonuçların alındığı uygulama olarak dikkat çeken göz çevresi botoksu alın çizgilerinin yok edilmesinde, kaş kaldırma ve şekillendirmede sık kullanılan bir cerrahi müdahale olarak öne çıkmaktadır.
Göz çevresi cildinin ince olması ve fazla mimik kullanımı nedeni ile en kolay kırışan bu bölgede yapılan botoks uygulaması kasların çalışmasını azalttığından sorunun uzun vadeli çözümü de sağlanmış olmaktadır. Göz çevresi botoks uygulaması iğne ile yapılan kolay bir uygulama olmakla birlikte etkisi 4 ila 7 gün arasında gözükmektedir. Göz çevresi kırışıklık botoks uygulaması maliyeti de her bütçeye uygun olduğundan en çok tercih edilen estetik müdahaleler arasında yer almaktadır.
Rayofrekans veya lazer cihazı yardımı ile yapılan bu tedavide çok az kanama görülebilmektedir. İlerleyen yaşlarla birlikte görülen yaşlanma izlerinin haricinde doğuştan kaynaklanan estetik sorunlarda uygulanan kapak düşüklüğü ameliyatları ve göz kapağı şekil bozukluklarının tedavisinde de son yıllarda ciddi başarılar elde edilmektedir.
GÖZ KAPAĞI AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Göz kapağı ameliyatından sonra gözlerin etrafında şişlik, morarma, yine göz kapağında ödem oluşabilir. Gözlerde kuruluk, yanma hissi, görme bulanıklığı, ışığa karşı duyarlılık ve rahatsızlık duyabilir, gözyaşı fazla akabilir.
Ameliyattan bir hafta sonra tüm bu etkiler kendiliğinden geçmesi beklenir. Yapılan ameliyatta yapılan operasyonun izleri saklansa da yüzde ince pembe bir çizgi kalır ve bu çizgi de takribi olarak bir yıl içinde fark edilmeyecek hale gelir.
GÖZ KAPAĞI AMELİYATINDA HAYATİ OLABİLECEK DURUMLAR YAŞANIR MI?
Göz kapağı ameliyatında hayati olabilecek herhangi bir durum sözkonusu değildir. Bu ameliyatta sadece kanama yaşanabilir. Ameliyat öncesi bu durumun yaşanmaması için kan sulandırıcı ilaçlar kesilir. Göz kapağı ameliyatında enfeksiyon riski yoktur. Göz kapağı ameliyatı estetik bir operasyon olduğu için körlüğe sebep olmaz.
Bu ameliyatan sonra en çok görülen yan etki sadece alt göz kapağının aşağı doğru sarkmasıdır. Buna alt göz kapağındaki deriden fazla alınma sebep olmaktadır. Bu durum yaşandığında ikinci bir ameliyatla fazla çıkartılan derinin yerine tekrar deri eklenmesi yapılır.
İlk başta dediğimiz gibi, her insan mutlaka yaşlanacaktır. Bunun önüne hiç kimse geçemez. Yaşlanmayı bir ameliyatla engellemek mümkün olmadığının bilinmesini gerekir.
Sağlıklı günler diliyoruz...