Elon Musk'un sahip olduğu X (eski adıyla Twitter) şirketinin Grok adlı yapay zeka sohbet botu, Hintçe küfürlü ve hakaret dolu cevaplar vermeye başladı. Grok'un kullanıcıların sorduğu sorulara küfürlü cevaplar vermesinin ardından hükümet alarma geçti. Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın (Meity), X yetkilileri ile temasta bulunduğu öğrenildi.
Yapay zekalar hayatımızın her alanına nüfuz etmeye devam ederken, bu teknolojilerin nasıl şekillendirileceği, kim tarafından denetleneceği ve en önemlisi sorumluluğun kime ait olacağı sadece etik değil, aynı zamanda hukuki bir tartışma konusu.
Son zamanların en popüler yapay zekalarından olan Grok, X platformunda kullanıcıların sorularına küfürlü ve hakaret dolu cevaplar vermeye başladı. Dünyanın dört bir tarafında Grok'un verdiği hakaret dolu cevaplar gündem oldu.
Grok'un küfürler ve hakaret dolu cümlelerinin yanı sıra Başbakan Modi'yi "bölücü bir figür" olarak nitelendiren ve bazı siyasi görüşleri destekleyen hesapları "yanıltıcı bilgi yayanlar" listesine ekleyen cevaplar verdiği de gözlemlendi.
Hindustan Times'ın haberine göre Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın (Meity), Grok'un verdiği küfürlü cevaplardan dolayı X yetkilileri iletişime geçtiği öğrenildi.
Bakanlık tarafından konuyla ilgili resmi bir açıklama ise henüz yapılmadı. Ortaya çıkan bilgilere göre bakanlığın bu durumun neden kaynaklandığını öğrenmek ve bilgi almak için iletişime geçtiği belirtiliyor.
Yapay zekanın kullanımının artmasıyla birlikte etik ve hukuki tartışmaları daha fazla gündeme gelmeye başladı. Meity yetkililerinin X platformu ile iletişime geçerek bu tür küfürlü cevaplardan kimlerin sorumlu tutulması gerektiğini sordu.
X yetkililerinin verdiği cevapta "Pek çok Grok yanıtında kullanıcının yazdığı istem görünmüyor. Kullanıcının ne sorduğunu da incelememiz gerek" ifadelerini kullandığı belirtildi.
Hindistan yetkilileri tarafından sorulan soru kısa sürede dünyada gündem haline geldi. Ülkeler yapay zekanın yaptığı davranışlardan kimin sorumlu tutulacağının cevabını araştırmaya başladı.
Yapay zeka araçları küfür, siyasi ve bazı hassas konularda kullanıcılara yanıt vermemeyi tercih ediyor. Geliştiriciler tarafından bu konularda yapay zekaların cevap vermemesi için kısıtlamalar uygulanıyor.
Bazı kullanıcılar ise bu kısıtlamaları devre dışı bırakmak için özel yöntemler kullanıyor. Bu sebepten dolayı da yapay zekalar sorulan sorulara küfür ve hareket edebiliyorlar.
X'in yapay zekası Grok'un da kullanıcıların yönlendirmesi sonucunda küfür ve hareket ettiği tahmin ediliyor.
Dünya genelinde Grok gibi yapay zeka sohbet botlarının aracı mı yoksa yayıncı mı olduğuna dair net bir yasal tanım bulunmuyor. Bu durumun belirsizliğinden dolayı yapay zekaların sorumluluğunun geliştiricisine mi, veri seti sağlayıcına mı yoksa kullanıcıya mı ait olduğu belirlenemiyor.
Yaşanan belirsizlik hukuki açıdan sorunları da beraberinde getiriyor. 2024'ün Şubat ayında yine Hindistan'da benzer bir tartışma Google'ın yapay zekası Gemini üzerinden yaşanmıştı.
Gemini'nin "Modi faşist mi?" sorusuna verdiği cevaptan dolayı hükümetten onay almadan test aşamasındaki yapay zeka modellerinin yayına alınmayacağına dair uyarı yapılmıştı.